Πολυμέσα - Multimedia

Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης (ψάλλει ο Γέροντας Κυπριανός)

4 Φεβρουαρίου 2010

Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης (ψάλλει ο Γέροντας Κυπριανός)

Την περασμένη εβδομάδα βρισκόμασταν με κάποιους φίλους στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, κάτι που συνηθίζουμε να πραγματοποιούμε δύο φορές το χρόνο, για να ωφεληθούμε πρωτίστως πνευματικά αλλά και για να βοηθούμε και εμείς με τον τρόπο μας τους πατέρες στο δύσκολο έργο το οποίο επιτελούν.

Κατά τη χρονική περίοδο που ήμαστε στην μονή συνέπεσε να βρίσκεται εκεί και ο σεβαστός και πολύ ευλαβής Γέροντας Κυπριανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας Άνδρου, τον οποίο έτυχε να γνωρίζουμε από επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο Γέροντας Κυπριανός ήταν μοναχός στην Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου, από την οποία έφυγε μετά την κοίμηση του Γέροντά του, το 1967. Ο Γέροντας Κυπριανός ψάλλει πολύ ωραία κατά την αγιορειτική παράδοση. Μάλιστα ήταν ο κανονάρχης της χιλιετηρίδας το 1963.

Ο Γέροντας Κυπριανός μία από τις ημέρες που ήμαστε στη μονή Βατοπαιδίου έψαλε στη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης. Πήραμε ευλογία και ηχογραφήσαμε την ακολουθία και θα θέλαμε νατην μοιραστούμε μαζί σας. Θεωρήσαμε την επίσκεψη του Γέροντα Κυπριανού μεγάλη ευλογία για μας, όντας ο ίδιος θεοφόρος πατέρας με πλούσια χαρίσματα που για μας τουλάχιστον θεωρείται μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία.

Εκ των υστέρων όμως καταλάβαμε ότι η επίσκεψή του αυτή δεν ήταν τυχαία αλλά πραγματοποιήθηκε επίτηδες την εβδομάδα αυτή κατά την οποία η Βουλή των Ελλήνων επανασυστήνει την εξεταστική επιτροπή για το υποτιθέμενο «σκάνδαλο» της μονής Βατοπαιδίου.

Σε σύντομη ομιλία του στην τράπεζα της μονής το πρωί του Σαββάτου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στη μονή και ειδικά στον Γέροντα Εφραίμ ο οποίος , όπως ανέφερε, αδίκως βάλλεται από τα ΜΜΕ, πολιτικά στελέχη αλλά και από τον κόσμο που δυστυχώς παρασύρεται εύκολα. Επίσης παραδέχθηκε ότι στην αρχή ακόμα και αυτός αναρωτήθηκε μήπως όλα αυτά που ακούγονταν είχαν κάποια δόση αλήθειας  και πως μετά την πρώτη επίσκεψή του στη μονή πριν αρκετούς μήνες και μετά από μερικές άλλες επισκέψεις του κατάλαβε ότι τελικά όλα ήταν συκοφαντίες.

Πραγματικά αυτή η ομιλία του ήταν για μας και τους πατέρες της μονής μια όαση μέσα στο καταιγισμό συκοφαντιών και ψεμάτων που δέχεται η μονή και ο γέροντας Εφραίμ. Ήταν μια επιβεβαίωση από ένα θεοφόρο πατέρα, που δεν εκφράζεται συχνά υπέρ κάποιου, ότι η σίγουρη πίστη μας για την αθωότητα της μονής , δεν είναι πλάνη αλλά είναι πέρα για πέρα βάσιμη.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον Γέροντα Κυπριανό για την παρηγοριά και στήριξη που προσφέρει στη μονή και στους πατέρες και ευχόμαστε σύντομα η Παναγία μας σύντομα να αποκαλύψει περίτρανα την αθωότητα της μονής και να δικαιώσει τον Γέροντα Εφραίμ που τόσο την αγαπά και την τιμά. Γιατί αψευδώς με το ίδιο του το στόμα ο Κύριος είπε: «Μακάριοι εστέ, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν υμάς και είπωσι πάν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού».  Αμήν.

Παναγή Νέαρχος, Οδοντίατρος-Ορθοδοντικός, Λεμεσός, Κύπρος

VatopaidiFriend: Μπορείτε να ακούσετε το πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας μέχρι και το Χερουβικό.

Theia Leitourgia – Parekklisi Agias Zonis, IMMB 16(29)-1-2010 – meros 1o