Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Καταρρέει ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια…

4 Φεβρουαρίου 2010

Καταρρέει ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια…

Η πρόσοψη του Αγίου Κωνσταντίνου (2009)

Του Παύλου Θ. Κάγιου

ΟΧΙ, δεν είναι ένα βομβαρδισμένο κτίριο. Όχι, δεν είναι ένα ερείπιο υπό εγκατάλειψη. Όχι, δεν είναι ένα ασήμαντο μνημείο φτωχού ιδιώτη που δεν έχει την οικονομική άνεση να το αναπαλαιώσει. Είναι το μνημείο του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια- έργο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου στα τέλη του 1900. Απέναντι από το αστραφτερό και προσφάτως ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο του Τσίλερ που άρχισαν μαζί τις εργασίες αναπαλαίωσής τους, αλλά ο ναός έχει αφεθεί να καταρρέει. Με τη στέγη του γεμάτη τρύπες που βλέπουν στον ουρανό και… υμνούν τον Μεγαλοδύναμο. Αλλά και τον κίνδυνο, σε έναν σεισμό 5 Ρίχτερ να καταρρεύσει όλο το μνημείο. Και το πιο τραγικό, να θρηνήσουμε θύματα καθώς μπορεί να παρασύρει στα ερείπιά του και τον κόσμο που περνάει στους πολυσύχναστους δρόμους γύρω από τον ναό- Αγίου Κωνσταντίνου, Μενάνδρου, Βηλαρά, πλατεία μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας.

Εκτός αν σκέφτονται οι «αρμόδιοι»: οι πιο πολλοί εκεί γύρω είναι μετανάστες, δεν έγινε δα και τίποτα!!! Χτυπημένος από τους σεισμούς του 1981 και του 1999, τυλίχθηκε με σκαλωσιές από το υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές του 21ου αιώνα. Από το 2004 όμως και επί όλων των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν πάτησε το πόδι του ούτε ένας εργάτης. Και ιδού σήμερα η εικόνα ντροπής που παρουσιάζει: οροφή γεμάτη τρύπες και τα νερά της βροχής «λούζουν» τους εκκλησιαζόμενους ενώ οι κληρικοί τα μαζεύουν με σκάφες και κουβάδες, τεράστιες ρωγμές που μέσα τους χωράνε μέχρι και περιστέρια, πεσμένοι σοβάδες, σπασμένα παράθυρα όλος ο τρούλος, μεταλλικά δοκάρια για την υποστύλωσή του σκουριασμένα και έτοιμα να λυγίσουν στον πρώτο δυνατό αέραούτε καν σεισμό. Και αν δεις τους τόνους σκουπιδιών που υπάρχουν στους χώρους μεταξύ των εξωτερικών τοίχων του ναού και των σκουριασμένων σκαλωσιών με τις κουρελιασμένες λινάτσες, πανικοβάλλεσαι μη τυχόν και σε χτυπήσει καμιά χολέρα!

Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2010, η αρχιτεκτονική- ιστορική – παραδοσιακή μνήμη αυτού του τόπου συνεχίζει να καταρρέει.

Και η ευθύνη της εγκατάλειψης του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου βαραίνει πρώτα πρώτα την Πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&la=1&ct=13&artid=4558650