Θεολογία και Ζωή

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος χειροτόνησε Σέρβο από τη Βοσνία

8 Φεβρουαρίου 2010

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος χειροτόνησε Σέρβο από τη Βοσνία

Ένας Έλληνας Μητροπολίτης χειροτόνησε σήμερα ένα νεαρό Σέρβο από την Βοσνία Διάκονο, για να προσφέρει υπηρεσία στους Νιγηριανούς Ορθοδόξους, ένα απόλυτα ταυτισμένο γεγονός με την σημερινή Ευαγγελική περικοπή.

Ξένος είναι στον τόπο της χειροτονίας αλλά και ξένος θα είναι στον προορισμό της διακονίας, όμως ο έλληνας Ιεραπόστολος της Νιγηρίας, ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, συνήγαγε ως τον ελάχιστο αδελφό του Χριστού, τον μεταπτυχιακό Σέρβο φοιτητή κ. Μπόγιαν Βοεβόδιτς και τον έβαλε στην διακονία των ξένων εντάσσοντας τον, στο δυναμικό της Μητροπόλεως Νιγηρίας.

Η χειροτονία έγινε στον Ναό του Αποστόλου Λουκά Αθηνών, παρουσία των κληρικών του Ναού, των ιερομονάχων Νικοδήμου, Ιουστίνου, Μακαρίου και Ευσεβίου από την Σερβία και Ελλήνων κληρικών φίλων του νεοχειροτονηθέντος.

Ανάμεσα τους ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος, ο στοργικός για πλέον των δέκα χρόνων πατέρας, των αλλοδαπών φοιτητών, από της θέσεως του Διευθυντού στο Οικοτροφείο της Ιεράς Συνόδου και του γραμματέως παρά τη Συνοδική επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Υποδιάκονος Μπόγιαν στην προσλαλιά του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους έως τώρα στάθηκαν στην ζωή του συμπαραστάτες και ευεργέτες.

Ευχαριστίες του απευθύνθηκαν στους οικείους του, στον Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, στους Επίσκοπους Δαλματίας κ. Φώτιο, και Κερνίτσης κ. Προκόπιο, στους καθηγητές του στην Σερβία, την Ρωσία και την Ελλάδα που σπούδασε την Ιερά Επιστήμη της Θεολογίας, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος της οποίας υπότροφος τυγχάνει, στους κληρικούς που του συμπαραστάθηκαν στις σπουδές του και στους παρισταμένους κληρικούς και λαϊκούς.

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος στην ομιλία του, έκανε μια θεολογική προσέγγιση του ξένου –μετανάστη- ξεκινώντας από την Ευαγγελική περικοπή και αναπτύσσοντας το τι της αγάπης για τον μικρό αδελφό του Ιησού χωρίς διάκριση φυλής, γλώσσας, χρώματος, και προσκάλεσε τον Υποδιάκονο Μπόγιαν να εισέλθει στο Ιεροσύνη έτοιμος για να διακονήσει και όχι να διακονηθεί.

Κατά την κατανυκτική στιγμή της χειροτονίας ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος επικαλούμενος το Άγιο Πνεύμα το τα ασθενή θεραπεύοντα και τα ελλείποντα αναπληρούντα, μετονόμασε τον χειροτονούμενο σε Φίλιππο, δίδοντάς του το όνομα ενός εκ των Μαθητών του Κυρίου, του οποίου και μιμητής καλείτε να γίνει εις το εξής για την Ιεραποστολική Μητρόπολη της Αφρικής.