Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Χαμόγελα στην Εθνική μας για την κλήρωση του Euro 2012

8 Φεβρουαρίου 2010

Χαμόγελα στην Εθνική μας για την κλήρωση του Euro 2012

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνική μας, Οτο Ρεχάγκελ, συνομιλεί με το γενικό γραμματέα της αυστριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της χθεσινής κλήρωσης.

Ο δρόμος για την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στην τελική φάση του Euro 2012, που θα γίνει σε Πολωνία και Ουκρανία, είναι πλέον ορθάνοικτος.

Η τύχη ήταν με το μέρος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη χθεσινή κλήρωση των προκριματικών της διοργάνωσης, καθώς απέφυγε τα «μεγαθήρια» και κληρώθηκε στον 6ο όμιλο με αντιπάλους τις Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα. Αξίζει να επισημανθεί ότι με τους δύο από τους πέντε αντιπάλους (Ισραήλ και Λετονία) η Ελλάδα τέθηκε και σχετικά πρόσφατα αντιμέτωπη στη διάρκεια των προκριματικών του Μουντιάλ 2010.

Ολοι οι αγώνες των ομίλων θα διεξαχθούν με το γνωστό σύστημα 3-1-0 (εντός και εκτός έδρας) και ο νικητής κάθε ομίλου προκρίνεται απευθείας στην τελική φάση. Το εισιτήριο για τα τελικά θα πάρει απευθείας και ο καλύτερος δεύτερος όλων των ομίλων.

Οι υπόλοιποι οκτώ δεύτεροι θα κληρωθούν σε τέσσερα ζευγάρια, από τα οποία έπειτα από διπλή αναμέτρηση (εντός-εκτός) το Νοέμβριο του 2011 θα προκύψουν άλλες τέσσερις ομάδες για την τελική φάση.

Οτο Ρεχάγκελ

Αισιόδοξος για την απευθείας πρόκριση της Ελλάδας στα τελικά του Euro 2012 ή τουλάχιστον για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και την είσοδο στα μπαράζ παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός προπονητής τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Κροατία είναι θεωρητικά η πιο δυνατή ομάδα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις υπόλοιπες. Είναι ένας καλός όμιλος για να πάρουμε την πρόκριση ή να τερματίσουμε δεύτεροι και να οδηγηθούμε στα μπαράζ», ενώ αναφέρθηκε και στο Μουντιάλ στη Νότια Αφρική: «Ο κόσμος οφείλει να καταλάβει ότι είμαστε συγκεντρωμένοι για το Μουντιάλ. Θέλουμε στα γήπεδα της Ν. Αφρικής να διακριθούμε και γι’ αυτό το στόχο θα προετοιμαστούμε κατάλληλα. Είμαστε ψηλά στη βαθμολογία της FIFA και αυτή η άνοδος των τελευταίων ετών οφείλεται στους παίκτες της Εθνικής».

Αναλυτικά οι όμιλοι:

1ος όμιλος: Γερμανία, Τουρκία, Αυστρία, Βέλγιο, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν

2ος όμιλος: Ρωσία, Σλοβακία, Ιρλανδία, ΠΓΔΜ, Αρμενία, Ανδόρα

3ος όμιλος: Ιταλία, Σερβία, Β. Ιρλανδία, Σλοβενία, Εσθονία, Νησιά Φερόε

4ος όμιλος: Γαλλία, Ρουμανία, Βοσνία, Λευκορωσία, Αλβανία, Λουξεμβούργο

5ος όμιλος: Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο

6ος όμιλος: Κροατία, Ελλάδα, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία, Μάλτα

7ος όμιλος: Αγγλία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ουαλία, Μοντενέγρο

8ος όμιλος: Πορτογαλία, Δανία, Νορβηγία, Κύπρος, Ισλανδία

9ος όμιλος: Ισπανία, Τσεχία, Σκωτία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν

Οι ημερομηνίες

3/4 και 7 Σεπτεμβρίου 2010

8/9 και 12 Οκτωβρίου 2010

25/26 και 29 Μαρτίου 2010

3/4 και 7 Ιουνίου 2010

2/3 και 6 Σεπτεμβρίου 2010

7/8 και 11 Οκτωβρίου 2010

Ημερομηνίες μπαράζ

11/12 και 15 Νοεμβρίου 2011

Με αντίπαλο τον Κετσπάγια

ΓΕΩΡΓΙΑ

Ενας παλιός αγαπημένος γνώριμος της Ελλάδας, ο Oυκρανός Ολεγκ Μπλαχίν, τράβηξε από την κληρωτίδα το χαρτάκι της Ελλάδας.

Ενας αρκετά γνώριμος στους Ελληνες οπαδούς και παίκτες θα βρεθεί αντιμέτωπος της Ελλάδας, αυτήν τη φορά από τον πάγκο της Γεωργίας. Ο λόγος για τον Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος μετά τη θητεία του στην ΑΕΚ ως παίκτης ξεκίνησε τη φετινή χρονιά στον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά απολύθηκε γρήγορα.

Η Γεωργία απέκτησε τη δική της εθνική ομάδα το 1990, ενώ ακόμα άνηκε στη Σοβιετική Ενωση, αλλά δεν έχει καταφέρει από το 1996 (όταν αναγνωρίστηκε η ποδοσφαιρική της ομοσπονδία από UEFA και FIFA) να προκριθεί σε τελική φάση.

Πιο γνωστά ονόματα στις τάξεις των Γεωργιανών είναι ο Κάχα Καλάτζε της Μίλαν και ο Λέβαν Κομπιασβίλι της Χέρτα. Eδρα της εθνικής είναι το «Μπόρις Παϊτσάντζε», χωρητικότητας 55.000 θεατών.

ΛΕΤΟΝΙΑ

Οπως και στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, έτσι και τώρα η Λετονία του άσου του Εργοτέλη Μάριο Βερπακόφσκις βρίσκεται ξανά στο δρόμο της Εθνικής Ελλάδας.

Το συγκρότημα του Αλεξάντρ Στάρκοφς έχει κάνει σταθερά ανοδικά βήματα τα τελευταία χρόνια και το έδειξε και στον προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» για όλες τις αντιπάλους του.

Στο 2ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ η Ελλάδα είχε πανηγυρίσει δύο νίκες επί των Λετονών. Με 2-0 στο «Σκόντο Στάντιονς» της Ρίγα και με 5-2 στο ΟΑΚΑ. Εδρα είναι το «Σκόντο», χωρητικότητας 10.000 θεατών.

Τα προφίλ των αντιπάλων

ΚΡΟΑΤΙΑ

Πρόκειται αναμφισβήτητα για τον ισχυρότερο αντίπαλο της εθνικής στο δρόμο για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2012. Η Κροατία έχει καθιερωθεί ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έχοντας συνεχείς παρουσίες τόσο σε Euro (1996, 2000, 2004, 2008) όσο και σε Παγκόσμια Κύπελλα (1998, 2002, 2006). Κορυφαία διάκριση ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.

Τεχνικός της ομάδας είναι ο Σλάβεν Μπίλιτς, ο οποίος ανέβαλε τα ηνία το 2006 κι έφερε «νέο αίμα» στην εθνική. Το λαμπρότερο αστέρι της Κροατίας είναι ο μέσος της Τότεναμ, Λούκα Μόντριτς. Βασική έδρα της Κροατίας είναι το «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ, χωρητικότητας 40.000 θεατών.

ΜΑΛΤΑ

Η πιό αδύναμη ομάδα του 6ου ομίλου, χωρίς καμία διάκριση στην ιστορία της. Η ομάδα της νησιωτικής χώρας είχε τεθεί αντιμέτωπη της Ελλάδας και στον προκριματικό όμιλο του Euro 2008. Μία από τις τέσσερις όλες κι όλες νίκες που έχει να επιδείξει σε επίσημα παιχνίδια ήρθε κόντρα στην Ελλάδα, το 1975 με 2-0 στο πλαίσιο των προκριματικών του Κυπέλλου Εθνών του 1976.

Προπονητής της είναι ο 47χρονος Μαλτέζος Τζον Μπούτιγκιγκ, ο οποίος σαν παίκτης είχε 94 διεθνείς συμμετοχές. Οσον αφορά στους παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο 24χρονος επιθετικός, Αντρέ Σκέμπρι, που αγωνίζεται στη Φερεντσβάρος, και οι «παλιοί» Τζον Χάτσινσον και Μικαέλ Μιφσούντ.

Εδρα είναι τα Κάλι, χωρητικότητας 17.000 θεατών.

ΙΣΡΑΗΛ

Για άλλη μια φορά, η «γαλανόλευκη» βρίσκει στο δρόμο της τους Ισραηλινούς, αυτή τη φορά για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2012, με την ελπίδα να έχει ανάλογη πορεία μ’ αυτήν όταν τους είχε συναντήσει στο δρόμο της για το Μουντιάλ του 2010.

Το συγκρότημα του Ντρορ Κάσταν μόνο φόβητρο δεν αποτελεί για την Ελλάδα, κάτι που αποδείχθηκε τόσο στο ματς του α’ γύρου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο «Ραμάτ-Γκαν» (1-1), όσο και στο Παγκρήτιο (2-1).

Το μεγάλο αστέρι των Ισραηλινών είναι ο άσος της Λίβερπουλ, Γιόσι Μπεναγιούν, αλλά και οι Ταλ Μπεν Χαΐμ της Πόρτσμουθ και Μπεν Σαχάρ της Εσπανιόλ.

Εδρα της εθνικής ομάδας είναι το «Ραμάτ Γκαν», χωρητικότητας 41.583 θεατών.

Χαριστέας: Εσφιξα τη γροθιά μου

Βατό χαρακτήρισε τον όμιλο της Εθνικής Ομάδας ο Αγγελος Χαριστέας λίγη ώρα μετά την κλήρωση των προκριματικών του 2012.

«Εχουμε παίξει με όλες τις ομάδες και τις ξέρουμε πολύ καλά. Είναι ομάδες που τις έχουμε κερδίσει και είναι μια αρκετά καλή κλήρωση. Να πω την αλήθεια, όταν βγήκε από την κληρωτίδα η Κροατία έσφιξα τη γροθιά μου. Είχε μείνει η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Αγγλία και δεν θα ήθελα να τύχουμε με κάποια από αυτές, ιδιαίτερα με την Ισπανία, που είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο», τόνισε ο σέντερ φορ της Νυρεμβέργης και συνέχισε: «Η Κροατία είναι πολύ δυνατός αντίπαλος, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε Ισπανία ούτε Αγγλία. Πάντως θα είναι ο κύριος ανταγωνιστής μας για την πρωτιά του ομίλου. Δυνατός αντίπαλος είναι το Ισραήλ. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας, αλλά μπορώ να πω πως έχουμε ένα βατό όμιλο και αν είμαστε σοβαροί δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ερωτηθείς για το ποια έδρα προτιμούν οι διεθνείς, το «Σπύρος Λούης» ή το Παγκρήτιο, απάντησε: «Ακόμη δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο. Είναι καλό να παίζουμε στην Αθήνα γιατί όλος ο κόσμος είναι εκεί και υπάρχουν οργανωτικοί λόγοι».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775292