Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βιντεοπαιχνίδι «σώζει» την Αϊτή από την πείνα!!

10 Φεβρουαρίου 2010

Βιντεοπαιχνίδι «σώζει» την Αϊτή από την πείνα!!

Ενα φανταστικό, τροπικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό με την ονομασία Σεϊλάν. Μια ανθρωπιστική κρίση έχει ξεσπάσει εξαιτίας της εμφύλιας διαμάχης που σπαράζει τους κατοίκους και της ξηρασίας που πλήττει το νησί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Μια επίλεκτη ομάδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ κατευθύνεται στην περιοχή προκειμένου να παράσχει τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του νησιού.

Για να επιτύχει τον στόχο της πρέπει πρώτα να φέρει εις πέρας έξι αποστολές. Στον αγώνα ενάντια στην πείνα συμμετέχουν μικροί μαθητές.

Το εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι με την ονομασία Food Force, που σχεδιάστηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές ηλικίας 8-13 ετών να εκτιμήσουν τις διαστάσεις μιας ανθρωπιστικής κρίσης, να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να την αντιμετωπίσουν και να εξοικειωθούν με τις δυσκολίες που εμπεριέχει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες. Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα www. food-force.com και οι δάσκαλοι μπορούν να το παίξουν με τους μαθητές στην τάξη ή να το γράψουν σε CD και να τα μοιράσουν στους μαθητές.

Ως σήμερα περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει το παιχνίδι από το Διαδίκτυο.

Οι συνθήκες του παιχνιδιού ομοιάζουν πολύ με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, γεγονός που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έργο τους.

Το Food Force εξελίσσεται σε έξι αποστολές, καθεμία από τις οποίες ξεκινά με ένα εκπαιδευτικό βίντεο, που δείχνει στους χρήστες τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα στην προσπάθειά της να μεταφέρει τα τρόφιμα στους κατοίκους του νησιού.

Στην πρώτη αποστολή οι μαθητές καλούνται να εποπτεύσουν από αέρος την περιοχή, να εντοπίσουν τους υποσιτισμένους και να βρουν την πιο σύντομη διαδρομή για την παροχή τροφής.

Στη δεύτερη, τους ζητείται με ένα περιορισμένο μπάτζετ να δημιουργήσουν γεύματα πλούσια σε θρεπτική αξία, ενώ στην τρίτη αποστολή τα παραδίδουν από αέρος στους κατοίκους του νησιού. Στην τέταρτη αποστολή οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις ώστε να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων όσο πιο οικονομικά μπορούν και στην επόμενη αποστολή τα παραδίδουν με επίγεια μέσα μεταφοράς.

Στο τέλος οι μαθητές καλούνται να εξασφαλίσουν ότι η Σεϊλάν μπορεί να παράγει αρκετά τρόφιμα για τους κατοίκους της και ότι η κοινότητα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να αναπτυχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιντεοπαιχνίδι έχει λάβει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόκειται από την επόμενη σχολική χρονιά να μπει και στις ελληνικές σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθεί ως βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο προγραμμάτων που υλοποιούνται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Σοβαρά παιχνίδια» για σοβαρά προβλήματα

Το Food Force ανήκει σε μια νέα γενιά εκπαιδευτικών βιντεοπαιχνιδιών, οι σχεδιαστές των οποίων τα αποκαλούν «σοβαρά παιχνίδια» και έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τους νέους χρήστες στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων.

Στο Ρeacemaker (Ο Ειρηνοποιός) οι χρήστες καλούνται να φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή δίνοντας λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο χρήστης μπορεί να υποδυθεί είτε τον ισραηλινό πρωθυπουργό είτε τον παλαιστίνιο πρόεδρο. Μπορεί για παράδειγμα να αποφασίσει να αποσύρει τους εποικισμούς των Ισραηλινών σε μια περιοχή και να διακινδυνεύσει μια τρομοκρατική επίθεση ή να πιέσει τον ΟΗΕ να πάρει απόφαση υπέρ των Ισραηλινών διακινδυνεύοντας αντίποινα από τη Χαμάς. Το παιχνίδι διατίθεται στο Διαδίκτυο αντί 19,95 δολαρίων.

Σε ένα άλλο μοτίβο το βιντεοπαιχνίδι ReΜission δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς καρκινοπαθείς να αντλήσουν πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, για το πώς αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα και πώς μπορούν να τα εξοντώσουν. Το παιχνίδι διαθέτει 20 επίπεδα, καθένα από τα οποία μεταφέρει τον χρήστη σε ένα ταξίδι μέσα στο σώμα ασθενών που πάσχουν από διαφορετικά είδη καρκίνου. Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.remission.net.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ