Γέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΠολυμέσα - Multimedia

Τα ονομαστήρια του γέροντα Εφραίμ στη Μονή Βατοπαιδίου (με πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

12 Φεβρουαρίου 2010

Τα ονομαστήρια του γέροντα Εφραίμ στη Μονή Βατοπαιδίου (με πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Είχα την τύχη να παραβρεθώ στον εορτασμό του Αγίου Εφραίμ του Σύρου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου (28 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) όπου γιόρταζε ολόκληρο το μαναστήρι αφού ήταν η ονομαστική εορτή του ηγούμενου Εφραίμ.

Πάνω από 200 προσκυνητές, ιερείς και μοναχοί – από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό – επισκέφτηκαν την μονή από την Τρίτη για να παραβρεθούν στην λιτή εορτή και να ευχηθούν χρόνια πολλά στον ηγούμενο.

Η ατμόσφαιρα ήταν γαλήνια και κατανυκτική ώστε αν κάποιος δεν γνώριζε όλη αυτή την ιστορία της συκοφαντίας του ηγούμενου αλλά και ολόκληρου του μοναστηριού, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι όλα λειτουργούν κανονικά/φυσιολογικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Τελικά έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι όταν έχεις τη συνείδηση σου καθαρή, λειτουργείς φυσιολογικά και κοιμάσαι ήσυχος! Και όχι μόνον αυτό: Η εν λόγω αδελφότητα έχει ενδυναμωθεί πνευματικά και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος το βλέπει και το νοιώθει!

Η φιλοξενία ήταν άψογη αφού οι πατέρες υπερέβαλαν εαυτόν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με τον εσπερινό την Τρίτη το απόγευμα (16:00 – 17:00 μμ) και κατόπιν παρατέθηκε γεύμα (ή τράπεζα – κατά την Αγιορείτικη έκφραση) για όλους τους παρευρισκόμενους – μοναχούς και επισκέπτες. Ακόλουθησε αγρυπνία που άρχισε στις 18:30 μμ που ολοκληρώθηκε στις 01:30 πμ της Τετάρτης. Η κορύφωση του εορτασμού ήταν η μεγαλοπρεπής και πανηγυρική Θεία Λειτουργία το πρωί της Τετάρτης προεξάρχοντος του Γέροντα Εφραίμ. Έπειτα υπήρξε ομιλία του ηγούμενου προς όλους τους επισκέπτες για το βίο και τις διδαχές του Αγίου Εφραίμ του Σύρου. Ο όλος εορτασμός έκλεισε με την εορταστική τράπεζα μετά το πέρας της ομιλίας.

Όλα ήταν πολύ όμορφα και προσεγμένα.

Ένα μεγάλο μπράβο στην Βατοπαιδινή αδελφότητα γιατί όχι μόνο δεν έχουν “τσακίσει” και “σπάσει”από αυτή τη σκληρή και συνεχιζόμενη δοκιμασία αλλά επιτελούν το πνευματικό έργο/καθηκόν τους στο ακέραιο!

Και λίγα λόγια για τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο:

Ο Άγιος Εφραίμ ήταν σπουδαίος ρήτορας και συγγραφέας της εποχής του. Τον ονόμασαν κιθάρα του Αγίου Πνεύματος, στυλό της Ορθοδοξίας και Διδάσκαλο της Οικουμένης. Συκοφαντήθηκε άδικα – όπως οι περισσότεροι Άγιοι – αλλά υπέμεινε καρτερικά την δοκιμασία μέχρι να φανερωθεί η αλήθεια.

Μπορείτε να δείτε ομοιότητες με τον – μέχρι τώρα – βίο του ηγούμενου Εφραίμ; Το αφήνω στην κρίση σας…

Μετά την τράπεζα έγινε Δέηση και στο τέλος της Δέησης οι πατέρες ψάλανε ένα πολύ ωραίο «Πολυχρόνιο» για τον γέροντά τους Εφραίμ. Ακούστε το: Polyhronismos – IMMB, 28-1-2010

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον ηγούμενο Εφραίμ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (αυτή η ευχή είναι περισσότερο για εμάς…) ΚΑΙ ΕΥΑΡΕΣΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.

Η Παναγία μας να μας ευλογεί όλους.

Ιωάννης