Ορθόδοξη πίστη

Είμαστε ορθόδοξοι;

21 Φεβρουαρίου 2010

Είμαστε ορθόδοξοι;

Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ

Η πίστη των Ορθοδόξων

Στο «Συνοδικό» της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου (843 μ.Χ.) oι Πατέρες διεκήρυξαν πως οι Ορθόδοξοι πιστεύουν ό,τι oι Προφήτες είδαν, οι Απόστολοι δίδαξαν, όπως η χάρη έλαμψε και η αλήθεια αποδείχθηκε, όπως το ψεύδος εξοστρακίσθηκε, όπως ο Χριστός νίκησε. Το ίδιο φρονούμε, το ίδιο λαλούμε, το ίδιο κηρύσσουμε, Χριστό τον αληθινό Θεό μας. Αυτή είναι η πίστη των Ορθοδόξων, αύτη είναι ή πίστη των Αποστόλων, αυτή είναι η πίστη των Πατέρων, αυτή η πίστη την Οικουμένη στήριξε.

Αυτή η πανηγυρική διακήρυξη ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή Κυριακή, που γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθόδοξης πίστης. Ταιριάζει ακόμη και με την υπόμνηση που κάνει η Εκκλησία μας κατά τη λαμπρή αυτή επέτειο, σ’ όλους τους πιστούς για την ιεραποστολική της προσπάθεια σε κείνους, που αναζητούν τη λύτρωση του Χριστού, τους «εγγύς και τους μακράν». Αγωνιστής της  πίστης  ο Παύλος μας παρουσιάζει στο Αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας τους ήρωες της αλήθειας, οι οποίοι πέρασαν δεινά και αντιμετώπισαν πολλούς κινδύνους «διά πί­στεως» (Εβρ. 11,33). Γι’ αυτό ας περιγράψουμε με συντομία την Ορθόδοξη πίστη μας.

Ένας  σύγχρονος Ορθόδοξος Επίσκοπος γράφει σε μια μελέτη του πως για να είναι κάποιος πιστός Χριστιανός πρέπει να παραδέχεται και να ζει τρείς μεγάλες αλήθειες, δηλ. την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και την Ευχαριστία του Θεού.

Η Εκκλησία

Πρώτα-πρώτα να ανήκει μέσα στην Εκκλησία και να γνωρίζει ποιά είναι τα αληθινά της γνωρίσματα. Ο Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, από αγάπη στον άνθρωπο σαρκώθηκε και έγινε όμοιος με μας. Το μεγάλο αυτό μυστήριο της οικονομίας του Θεού φανερώνει την ένωση του Θεού και του ανθρώπου στο πρόσωπο του Χριστού. Η ένωση αυτή μεταδόθηκε και στους ανθρώπους. Ο Κύριος έκανε μετόχους της χάρης Tou τους μαθητές και αδελφούς Του. Έλαβαν «χάριν αντί χάριτος» (Ίω. 1, 16). Η χάρη του Θεού μεταδόθηκε στους Αποστόλους κι απ’ αυτούς στους Επισκόπους και Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας και μετά σ’ όλο τον κόσμο. Μια Εκκλησία για να είναι γνήσια, οφείλει να αποδείξει την Αποστολική της διαδοχή. Μεταξύ τους οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συνδέονται με τη διαδοχή αυτή. Όπου ευρίσκεται η Εκκλησία, εκεί είναι και η αλήθεια, η πίστη, η χάρη, τα χαρίσματα του Θεού. Οι αιρετικοί είναι συναγωγή πονηρευομένων.

Η Ορθοδοξία

Το δεύτερο γνώρισμα είναι η Ορθοδοξία. Δεν αρκεί μια Εκκλησία να έχει Αποστολική διαδοχή. Οφείλει να έχει και Ορθόδοξη διδασκαλία. Ορθοδοξία είναι η διδαχή των Αποστόλων, το κήρυγμα τους, η παράδοση από το Χριστό μέχρι και σήμερα, η ζωντανή πίστη. Δεν πιστεύουμε απλώς στην Αγία Τριάδα, αλλά πιστεύουμε ορθά. Το ίδιο και για την ενσάρκωση, τη σωτηρία κι όλα τα δόγματα. Παραδεχόμαστε όσα η Εκκλησία κηρύσσει και διδάσκει.

Η Ευχαριστία του Θεού

Ο απόστολος Ιάκωβος γράφει στην επιστολή του πως τα «δαιμόνια πιστεύουν και φρίττουν», δηλ. ο διάβολος πιστεύει τα Ορθόδοξα δόγματα και τις διδασκαλίες και παρ’ όλα αυτά δεν ωφελείται. Πάντα μένει κακοπροαίρετος. Πιστεύει, αλλά δε ζει ούτε και βιώνει προσωπικά το Θεό. Ένας Ορθόδοξος χριστιανός αποδεικνύει την πίστη του με τη συμμετοχή του στη θεία Ευχαριστία. «Ημών δε σύμφωνος η γνώμη τη Ευχαριστία και η Ευχαριστία βεβαιοί την γνώμην», γράφει ο άγιος  Ειρηναίος. Όλη η Ορθόδοξη διδασκαλία εκφράζεται μέσα στη θεία Ευχαριστία. Εδώ απαγγέλλουμε το σύμβολο της πίστεως, εδώ βλέπουμε το μυστήριο της οικονομίας του Χριστού, εδώ η ένωση Θεού και ανθρώπων, εδώ φανερώνεται ο σύνδεσμος των Χριστιανών. Εφ’ όσον κοινωνούν το σώμα και το αίμα του Χριστού, γίνονται μέλη Του.

Είμαστε Ορθόδοξοι;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ομολογούν πως είναι Ορθόδοξοι, αλλά δεν θέλουν να έχουν σχέση με την Εκκλησία. Δεν παραδέχονται την Εκκλησία ως θεσμό του Αγίου Πνεύματος. Ο άγιος Κυπριανός όμως τονίζει πως για να έχει κάποιος το Θεό Πατέρα, πρέπει να αναγνωρίσει την Εκκλησία μητέρα του. Επίσης πιστό μέλος της Εκκλησίας είναι αυτό που παραδέχεται όλη τη διδασκαλία της. Πολλοί επιλέγουν από τη διδασκαλία της Εκκλησίας ορισμένα δόγματα, ενώ άλλα τα απορρίπτουν. Όποιος όμως αρνείται μια εντολή «γέγονεν πάντων ένοχος» (Ιακ. 2,10). Τέλος πολλοί πιστοί δεν κοινωνούν των άχραντων Μυστηρίων και έτσι δεν επιβεβαιώνουν εμπειρικά την Ορθόδοξη πίστη τους. Η θεία Ευχαριστία είναι το Μυστήριο της ζωής. Παραδεχόμαστε την Εκκλησία, πιστεύουμε σ’ όλη την διδασκαλία της και κοινωνούμε συχνά για να έχουμε μέσα μας ζωή. Αμήν.