Γενικά Θέματα

Η αλήθεια στη “βαβέλ” της ενημέρωσης.

22 Φεβρουαρίου 2010

Η αλήθεια στη “βαβέλ” της ενημέρωσης.

Η Ενημέρωση «βλάπτει σοβαρά την υγεία» αποφάνθηκε πριν μερικά χρόνια η Βρετανική Ιατρική Ένωση, επειδή με τον όγκο της βίας και του κακού (διαφθορά, έγκλημα, μίση, ψεύ­δος κ.ο.κ.) που εκπέμπεται μονότονα από ΜΜΕ και Τύπο, δημιουργούνται ψυχολογικές διαταραχές, άγχος και αγχώδους προελεύσεως ασθένειες.

Επομένως, το ζήτημα «Ενημέρωση» είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα λανθασμένων προτεραιοτήτων του ανθρώπου και σαν τέτοιο το βλέπει και η Εκκλησία.

Ο προπτωτικός άνθρωπος ζούσε στην ισορροπία της αρμονικής σχέσης του με το Θεό και την κτίση.

Η επιθυμία του να αλλάξει τα δεδομένα και να καταστήσει τον εαυτό του κέντρο του σύμπαντος διατάραξε αυτή την ισορροπία και τον υποχρέωσε να βρει νέους τρόπους επαφής με τον συνάνθρωπο, τα κτίσματα και τον κτίστη και κατέληξε νομοτελειακά στη Βαβέλ.

Τη Βαβέλ βιώνει ο άνθρωπος και σήμερα μέσα από τον άναρχο και θορυβώδη λόγο των ΜΜΕ. Όλοι σε σύγχυση, φωνάζουν το ψέμα ή την πλάνη τους, επικαλύπτοντας ο ένας τον άλλο και οικοδομώντας, όλοι μαζί, μαζικές συγχύσεις και ψυχώσεις και εν τέλει μαζική παράνοια. Η πρόταση της Εκκλησίας είναι απλή, όσο και η αλήθεια. «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». Αλλά για να γνωρίσω την αλήθεια πρέπει να απαλλαγώ από το συσσωρευμένο ψεύδος, τις κατεστημένες πλάνες και τις αδιέξοδες ενοχές.

Αυτό είναι η πραγματική επανάσταση.

Τότε, θα ενημερωθώ από το ευ-αγγέλιο, το «καλό μήνυμα», ότι η αλήθεια λέγεται με πολύ λίγα λόγια. Ότι αλήθεια είναι η ανακάλυψη πως όσα είναι στο φως δε φοβούνται το σκοτάδι και τους σκοταδισμούς. Ότι μόνη ευεργετική αλήθεια είναι η προσπάθεια επανένωσης με την κτίση (οικολογία λέγεται σήμερα) και με τον κτίστη. Προϋπόθεση, η αποξένωση από το «εγώ» που βάζει λανθασμένες προτεραιότητες και η προσκόλληση στο «εμείς». Δύσκολος ο δρόμος της επιστροφής, αλλά ο οδηγός πορείας υπάρχει και είναι προσπελάσιμος για καθένα που το θέλει αληθινά. Το ευαγγέλιο και ο πατερικός λόγος τα λένε όλα. Αρκεί να ενημερωθούμε από αυτά και όχι από τη Βαβέλ της σύγχρονης «ενημέρωσης».

(Κων. Παπανικολάου, Εφημ. Απογευματινή)