Θεολογία και Ζωή

Χειροτονία Φιτζιανού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο

22 Φεβρουαρίου 2010

Χειροτονία Φιτζιανού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο

Κατόπιν προσκλήσεως της Αδελφότητας μας τελέστηκε, στον Ι.Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Θεσσαλονίκη, η ιεραποστολική χειροτονία του π. Βαρθολομαίου από τα νησιά Φίτζι σε πρεσβύτερο. Την χειροτονία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος χοροστατώντας από πλήθος ιερέων μεταξύ των οποίων ιερομόναχοι και ιεραπόστολοι Αγιορείτες, ο π. Νικηφόρος, ο π. Θεολόγος, ο μοναχός Γεράσιμος, ο π. Νεκτάριος από Ρόδο κ.α. Την χειροτονία παρακολούθησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ροδοστόλου και Αγίου Όρους κ. Χρυσόστομος και συμμετείχαν πολλοί πιστοί ενορίτες και φίλοι της ιεραποστολής, φίλοι και πνευματικά τέκνα του Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου, όπως ο κ. Στραβολαίμης Ιωάννης και υπεύθυνοι της Ιεραποστολής για την Ν. Ζηλανδία στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ιεραποστολικού σωματείου «ο Πρωτόκλητος» κ. Νικόλαος Σίμος, το προεδρείο και τα μέλη της Αδελφότητας «Αγάπη Χριστού». Τους ευχαριστούμε όλους. Όλοι μαζί, ως Σώμα Χριστού, κλήρος και λαός ενώσαμε τις προσευχές μας.

Ο π. Βαρθολομαίος ήταν πολύ συγκινημένος και χαρούμενος. Όλα γύρω του τον ενέπνεαν. Η μεγαλοπρέπεια του Ι. Ναού, η χορεία των ιερέων, η ευλάβεια του Σεβασμιωτάτου και των προσευχομένων πιστών. Όλα δημιουργούσαν κατάνυξη. Δάκρυα ευγνωμοσύνης και χαράς κυλούσαν από τα μάτια του. Ήταν στρατιωτικός και τώρα έγινε στρατιώτης και αξιωματικός Χριστού, ιερέας και τελετουργός των Άγιων Μυστηρίων. Συνεχώς ευγνωμονούσε και δοξολογούσε το Θεό. «Δόξα τω Θεώ», έλεγε συνέχεια. Αλλά και η πρεσβυτέρα ήταν περιχαρής.

Ειδικά για να παρευρεθούν στην χειροτονία ήλθαν… από τα Φίτζι το ζευγάρι Άλμπερτ και Μίλα, οι πρώτοι που γνώρισαν τον Σεβασμιώτατο Αμφιλόχιο στα νησιά Φίτζι. Όλοι ήταν χαρούμενοι.

Ο π. Βαρθολομαίος στην προσφώνηση του τόνισε ιδιαιτέρως ότι νιώθει ευγνώμων προς το Θεό γιατί τον αξιώνει να γίνει Ορθόδοξος ιερέας. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε να τον χειροτονήσει σε πρεσβύτερο και έδωσε την υπόσχεση ότι θα εργαστεί με φόβο Θεού ιεραποστολικά και θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις ώστε να ανταποκριθεί στην μεγάλη του αποστολή.

Ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος προσφωνώντας τον π. Βαρθολομαίο περιέγραψε εν ολίγοις την ιεραποστολική εργασία που γίνεται στην Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας και ιδιαίτερα το άνοιγμα της Ιεραποστολής στα νησιά Φίτζι. Ιδιαίτερα τόνισε την ανταπόκριση που βρήκε από τον απλοϊκό κόσμο και ότι ανοίγονται και στα νησιά Φίτζι προοπτικές και ελπίδες να επεκταθεί κι εκεί η Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία η μόνη αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Επί πλέον τόνισε ότι με την σημερινή χειροτονία θεμελιώνεται η πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία στα νησιά Φίτζι και ότι αν είναι θέλημα Θεού θα επακολουθήσουν κι άλλες χειροτονίες οι οποίες θα γίνουν στην Θεσσαλονίκη.

Ευχαρίστησε δε και την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για την αγάπη και το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλει και βοηθά την ιεραποστολική προσπάθεια μας στα νησιά Φίτζι και για την Αβραμιαία φιλοξενία και την φροντίδα για την ετοιμασία ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η χειροτονία. Ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την ευλογία που του παρείχε να τελέσει την χειροτονία στον Άγιο Γρηγόριο του Παλαμά και επίσης μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες την Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το όνομα του οποίου εδόθη στον χειροτονούμενο. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Βάιος Πράντζος. Την όλη εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά από το τηλεοπτικό κανάλι ΕΤ3 και μετέδωσε απόσπασμα από την τελετή της χειροτονίας, το οποίο από του βήματος αυτού ευχαριστούμε.

Μετά το τέλος της χειροτονίας ο Σεβασμιώτατος, ο π. Βαρθολομαίος, ο Θεοφ. κ. Χρυσόστομος, η χορεία των ιερέων, όλοι οι προσκεκλημένοι και οι φίλοι της ιεραποστολής όπου πορευθήκαμε στα Γραφεία της Αδελφότητας όπου προσφέρθηκαν κέρασμα και μίλησαν οι Σεβ. Αρχιερείς, οι παρευρισκόμενοι ιερείς, ο π. Βαρθολομαίος και πολλοί άλλοι. Όλοι χαρήκαμε και δοξάσαμε τον Θεό για την σημερινή ευλογημένη μέρα. Οι φιλοξενούμενοι Φιτζιανοί μετά την πενταήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, την φιλοξενία που δέχτηκαν και την περιήγηση στους Ναούς και τα προσκυνήματα.

Έφυγαν πολύ ικανοποιημένοι, με πολλές αναμνήσεις. Ευχόμαστε ο σπόρος που έπεσε της ενεργεία του Αγίου Πνεύματος να δώσει πλούσιους πνευματικούς καρπούς.

Πηγή: Ορθόδοξος Ιεραποστολική Αδελφότης Θεσσαλονίκηςπλήρες φωτογραφικό υλικό στο: http://www.youtube.com/watch?v=D28PjFYOfaU