Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εγκαίνια έκθεσης στην Πύλη Αμμοχώστου (στη Λευκωσία), «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής»

1 Μαρτίου 2010

Εγκαίνια έκθεσης στην Πύλη Αμμοχώστου (στη Λευκωσία), «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής»

«Σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη μου», ανέφερε ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε μήνυμα του που διαβάστηκε στα εγκαίνια έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής».

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 19 Φεβρουαρίου, στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπρόσωπων και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης σημειώνει στο μήνυμα του: «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, η εκ μέρους σας ανακοίνωση της επικείμενης πρωτοβουλίας της Βουλής των Αντιπροσώπων με συγκλόνισε τόσο πολύ ώστε να μην αρκεστώ σε ένα τυπικό ευχαριστώ, αλλά να αδράξω την ευκαιρία και να σας εκφράσω όλο τον πλούτο των εμπειριών και των συναισθημάτων που με συνδέουν με την Μεγαλόνησο». «Ναι, έχετε δίκαιο να με αποκαλείτε Μίκη των Κυπρίων. Αυτό είναι για μένα μια υψίστη τιμή που έρχεται ως επιστέγασμα των αγώνων μου για την Κύπρο που σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου δεν έφυγε ούτε μια στιγμή από τη σκέψη μου» προσθέτει. Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός, σε δική του ομιλία στην εκδήλωση, ανέφερε ότι «ως μουσικός, ο Μίκης Θεοδωράκης άνοιξε νέους δρόμους σε όλα τα είδη της μουσικής, συνθέτοντας πάντοτε ελληνική μουσική που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες απανταχού της γης».

Σημείωσε ότι «το τεράστιο μουσικό έργου του Μίκη Θεοδωράκη είναι διεθνώς καταξιωμένο» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος «είναι ο γνωστότερος Έλληνας σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα».

Είπε, επίσης, ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης αγάπησε όσο λίγοι Ελλαδίτες την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», επισημαίνοντας ότι «κάθε φορά που τον βλέπω και μιλάμε για την Κύπρο δακρύζει».

Πηγή: Η Κύπρος σήμερα