Ορθόδοξη πίστη

Ένα έχεις που δεν έχω εγώ!!!

10 Μαρτίου 2010

Ένα έχεις που δεν έχω εγώ!!!

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ;

Στην ιερατική ευχή μετά την απόθεση των Τιμίων Δώρων ανάμεσα στα άλλα γράφει πως, όταν ο Χριστός ενοικήσει μέσα μας, θα γίνουμε ναός του Αγίου Πνεύματος «λελυτρωμένοι πάσης διαβολικής μεθοδείας, εν πράξει ή λόγω ή κατά διάνοιαν». Ας δούμε λοιπόν τις μεθοδείες του διαβόλου, όπως τις περιγράφουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Η ενέργεια του διαβόλου ή οι μεθοδείες του διαβόλου είναι μια αλυσίδα, που περιζώνει τον άνθρωπο. Γράφει ο ιερός Χρυσόστομος. Είναι μια αλυσίδα πιο δυνατή από το σίδερο. Ο άνθρωπος που γίνεται υποχείριο των δαιμόνων είναι ο χειρότερος φυλακισμένος.

Η καταστρεπτική μανία των δαιμόνων οδηγεί τον άνθρωπο σε γκρεμούς φρικτούς και σε βάραθρα αμαρτημάτων χαλεπά και ασυγχώρητα και τον καταποντίζει στον λάκκο της απογνώσεως. Σκοπός του διαβόλου είναι, όχι να εξυπηρετήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον καταστρέψει. «Ανθρωποκτόνος ήταν από την αρχή», λέει ο Κύριος. Έχουμε μάλιστα πολλές περιπτώσεις που οδήγησε τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

Άλλη μεθοδεία του διαβόλου είναι να σπείρει μέσα στη ψυχή του ανθρώπου τα πάθη. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Όταν σε ένα πλοίο ανοίξεις μια μικρή τρύπα, αυτή η μικρή τρύπα, που βάζει νερά, είναι ικανή να το βουλιάξει. Το ίδιο συνέβη και με το πλοίο του Αδάμ. Ο διάβολος έριξε το σπόρο της αμαρτίας και καταπόντισε τη ψυχή του Αδάμ. Ο Θεός είχε γεμίσει τον Αδάμ με άπειρες αρετές και αγαθά, ενώ ο διάβολος όχι μόνον δεν τα αύξησε, αλλά του έκλεψε και αυτά που είχε.

Ο αντίδικος της σωτηρίας των ανθρώπων μας πληγώνει με το βέλος του και μετά μας ανοίγει μεγαλύτερες πληγές. Ρίχνει το σπόρο του και μετά μας βάζει με επιμέλεια να τον καλλιεργήσουμε.

Είναι επίσης ο πατέρας του ψεύδους. Θυμάστε τί είπε στον Αδάμ; Του υποσχέθηκε πως θα τον φθάσει στο Θεό και όχι μόνο Θεό δεν τον έκανε, αλλά τον εξόρισε και από τον Παράδεισο. Όταν πρόκειται να ρίξει τον άνθρωπο στην αμαρτία, τον γεμίζει με ψέματα και υποσχέσεις, ενώ μετά τη διάπραξη του παραπτώματος τον γεμίζει με ενοχές και τύψεις. Σκοπός του είναι να μας απομακρύνει από το Θεό.

Οι μεθοδείες του διαβόλου είναι απέραντες και αναρίθμητες. Όσο είμαστε σε αυτή τη γη, θα δεχόμαστε τις επιθέσεις του. Όλοι δέχονται την επίδραση του, και οι άγιοι και οι αμαρτωλοί. Σε όλους επιτίθεται. Και σε εκείνους που τον κατατροπώνουν και τον νικούν, όπως είναι οι άγιοι, αλλά και σε εκείνους που εύκολα τους νικάει, δηλαδή τους αμαρτωλούς. Συνεχώς τρέχει εναντίον της σωτηρίας μας.

Το όπλο μας εναντίον του πονηρού είναι να μην αποκόψουμε τον εαυτό μας από την Εκκλησία. Όσο είμαστε συνδεδεμένοι με την Εκκλησία, έχουμε πολλές πιθανότητες και ευκαιρίες να τον νικήσουμε. Τί έκανε στην Εύα; Την απομόνωσε από τον Αδάμ και έτσι την έριξε στην αμαρτία. Όταν είμαστε μέσα στο πνεύμα της Εκκλησίας, παίρνουμε δύναμη και χαρά και μπορούμε να τον νικήσουμε. Ενώ όταν απομακρυνόμαστε από αυτή, χανόμαστε. Η Εκκλησία είναι το φυλακτήριό μας.

Μεθοδεία του διαβόλου είναι να μας χωρίσει από τους ποιμένες της Εκκλησίας. Βλέπετε πόσες διαβολές, συκοφαντίες, σκέψεις υβριστικές κ.τ.λ. μας βάζει προκειμένου να ψυχρανθούμε με τον πνευματικό μας, με τον εφημέριο της ενορίας μας ή με τους κληρικούς γενικά. Μετά, εύκολα μπορεί να μας οδηγήσει όπου θέλει.

Ο αββάς Μακάριος συνάντησε μια φορά το διάβολο, ο οποίος του είπε: «Μακάριε, εάν τρώγεις λίγο, εγώ δεν τρώγω ποτέ. Εάν αγρυπνείς, εγώ δεν κοιμάμαι ποτέ. Ένα έχεις που δεν έχω εγώ. Ποιό;» ρώτησε με ενδιαφέρον ο Άγιος, «Την ταπείνωση», είπε και εξαφανίστηκε.

Ας προσευχηθούμε, λοιπόν, ώστε να νικήσουμε τον πονηρό και να λυτρωθούμε από τις μεθοδείες του.

(Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωήλ «Θυσία εσπερινή»)