Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βρέθηκε ένα χαμένο έργο του Σαίξπηρ

17 Μαρτίου 2010

Βρέθηκε ένα χαμένο έργο του Σαίξπηρ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Εχει μυστήριο, αγωνία, ξιφομαχίες, έρωτα, προδοσίες και ένα συναρπαστικό τέλος. Παρ΄ όλα αυτά, το θεατρικό έργο του 18ου αιώνα με τίτλο «Διπλό ψέμα» («Double falsehood») είχε χαθεί στη λήθη της ιστορίας ως σήμερα, που επανέρχεται στο καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό στερέωμα αποδιδόμενο μάλιστα στον Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Σύμφωνα λοιπόν με τον βρετανό καθηγητή Μπριν Χάμοντ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η ρομαντική ιλαροτραγωδία του Λούις Τίομπαλντ είναι μια παραλλαγή του χαμένου έργου «Καρντένιο», το οποίο ο Σαίξπηρ είχε γράψει μαζί με Τζον Φλέτσερ περίπου έναν αιώνα νωρίτερα. Το «Καρντένιο» με τη σειρά του πιστεύεται ότι είχε βασιστεί στον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες . Το «Διπλό ψέμα» πρόκειται να συμπεριληφθεί στη συλλογή έργων του Σαίξπηρ που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Αrden, ενώ φημολογείται ότι θα ανεβεί στη σκηνή του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θεάτρου στο Στράτφορντ.

«Πιστεύω ότι το χέρι του Σαίξπηρ είναι εμφανές στην πρώτη πράξη, στη δεύτερη πράξη και πιθανώς στις δύο πρώτες σκηνές της τρίτης πράξης του έργου» δήλωσε ο καθηγητής Χάμοντ, ο οποίος κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από 10 χρόνια επισταμένης ακαδημαϊκής έρευνας. Εξάλλου ο ίδιος ο Τίομπαλντ παρουσίαζε από την αρχή το θεατρικό του σαν προσαρμογή του έργου του Σαίξπηρ, υποστηρίζοντας ότι είχε στην κατοχή του τρία χειρόγραφα κείμενα του «Καρντένιο». Οι σύγχρονοί του όμως τον είχαν απορρίψει ως απατεώνα. Ο καθηγητής Χάμοντ πιστεύει ότι το «Διπλό ψέμα» γράφτηκε μετά τη μετάφραση του «Δον Κιχώτη» το 1612 και ότι παίχτηκε τουλάχιστον δύο φορές το 1613. Η παραλλαγή του Τίομπαλντ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1727.

Το έργο είναι πολύ πιο σύντομο και αποσπασματικό σε σχέση με ένα κλασικό θεατρικό του Σαίξπηρ, ενώ του λείπουν οι μεγάλοι μονόλογοι. Ωστόσο υπάρχει έντονη δράση και σασπένς που επικεντρώνεται γύρω από δύο γυναίκες και δύο άνδρες, ο ένας αριστοκρατικής καταγωγής και ο άλλος από κατώτερη τάξη. Η ανακάλυψη του καθηγητή Χάμοντ αναζωπυρώνει τη συζήτηση γύρω από τον αριθμό των έργων η πατρότητα των οποίων έχει αποδοθεί στον Σαίξπηρ. Υπάρχουν πολλές θεωρίες και βιβλία που υποστηρίζουν ότι ορισμένα θεατρικά του Σαίξπηρ στην πραγματικότητα έχουν γραφτεί από τον Εντουαρντ ντε Βιρ, τον Φράνσις Μπέικον και τον Κρίστοφερ Μάρλοου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ