Θεολογία και Ζωή

Ένας στους τρεις διακόπτει το κάπνισμα…

19 Μαρτίου 2010

Ένας στους τρεις διακόπτει το κάπνισμα…

Ένας στους τρεις καπνιστές που απευθύνθηκαν στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έχουν διακόψει το κάπνισμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ιατρείου.

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Π.Π.Ν. Λάρισας, εντάσσεται στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια, κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Τρίτη απόγευμα.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χρύσα Χατζόγλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσιολογίας, του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,Υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, το γενικό (στο σύνολο των ετών που λειτουργεί το ιατρείο) ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, ανέρχεται στο 35%.

Η πλειονότητα των καπνιστών που το επισκέπτεται ενημερώνεται για την ύπαρξη του ιατρείου από κάποιο ασθενή (ή φίλο ή συγγενή του ασθενή) του ιατρείου (56,8%), το 9,7% από τα ΜΜΕ, το 4,7% από έντυπο υλικό ή αφίσες στο χώρο του Νοσοκομείου και το 12,8% έπειτα από σύσταση γιατρού.

Οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (26,3%), φοβούνται πιθανό πρόβλημα υγείας στο μέλλον (5,2%), έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (16,3%), είναι εξαρτημένοι (15,8), για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους (3,8%), γιατί τους πιέζει το στενό οικογενειακό περιβάλλον (3,2%) και γιατί έχουν οικονομικό πρόβλημα (1,3%).

Οι περισσότεροι που προσήλθαν στο ιατρείο είναι άνδρες (60%), βαρείς καπνιστές, με υψηλή εξάρτηση από τη νικοτίνη και με συχνότερη ηλικία έναρξης του καπνίσματος τα 18 έτη. Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος είναι μεγαλύτερο στα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μικρότερου βαθμού εξάρτηση από τη νικοτίνη, προηγούμενες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, ιστορικό χρόνιας πάθησης που σχετίζεται με το κάπνισμα και ιστορικό συμπτωμάτων του αναπνευστικού.

Όσο μεγαλύτερη είναι η βαρύτητα του καπνίσματος τόσο μικρότερο γίνεται το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, έτσι ώστε οι βαρείς και υψηλά εξαρτημένοι καπνιστές να διακόπτουν πιο δύσκολα το κάπνισμα.

Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στην Ελλάδα είναι οργανωμένα ιατρεία παροχής υπηρεσιών. Εκεί, γίνεται η εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για τη διακοπή του καπνίσματος και ακολουθούνται οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος διαρκούν τρεις μήνες και συνεχίζονται με επισκέψεις επανελέγχου ανά τρίμηνο, μέχρι ένα χρόνο. Βοηθούν πολύ αποτελεσματικά τους καπνιστές στην προσπάθεια τους, αφού έναν χρόνο μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, οι 30 με 40 στους 100 εξακολουθούν να μην καπνίζουν. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και κατά πολύ μεγαλύτερο από το 3% των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα χωρίς καμία βοήθεια. Οι επισκέψεις παρακολούθησης, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και βοηθούν στην πρόληψη της υποτροπής.

Είναι γεγονός, τονίζει η κ. Χατζόγλου, ότι το κάπνισμα είναι μια χρόνια νόσος, της οποίας η θεραπευτική προσέγγιση στηρίζεται στην κινητοποίηση των καπνιστών και στην επιθυμία τους για διακοπή, στην ενίσχυση της κινητοποίησης αυτής και της έναρξης της προσπάθειας και στην ελάττωση των συμπτωμάτων στέρησης.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα στη διακοπή του καπνίσματος, είναι τα ποσοστά υποτροπής. Και αυτό γιατί το κάπνισμα δεν είναι απλώς μια εξάρτηση και χρόνια νόσος, αλλά και στάση ζωής. Αν δεν αλλάξει αυτή η στάση ζωής, ξεκινώντας από την οικογένεια, συνεχίζοντας στη σχολική εκπαίδευση και καταλήγοντας στην κοινωνία, τα ποσοστά υποτροπών θα είναι σημαντικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνει η κ. Χατζόγλου.

Το κάπνισμα πήρε διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας τον 20ο αιώνα και αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης και επιτρεπτής θνησιμότητας στις ανεπτυγμένες χώρες. Η επιδημία αυτή μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας.

Σήμερα, η διακοπή καπνίσματος, σύμφωνα με την επιστήμονα, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της ιατρικής φροντίδας κάθε γιατρού, αλλά και όλων των επαγγελματιών της υγείας. Κάθε καπνιστής έχει δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες και προγράμματα βοήθειας.

Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις εκβάσεις της υγείας και μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της νόσου. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα. Από τη στιγμή που ένας καπνιστής διακόψει το κάπνισμα, ο ανθρώπινος οργανισμός επανορθώνει τη ζημιά, ξεκινώντας μια σειρά από ευεργετικές αλλαγές που θα συνεχιστούν χρόνια.

Οι αποτελεσματικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι η συμβουλευτική αγωγή, η φαρμακοθεραπεία και ο συνδυασμός τους. Η συμβουλευτική παρέμβαση μπορεί να γίνει από επαγγελματίες της υγείας και όχι απαραίτητα από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, καταλήγει η επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Πηγή: nooz