Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συγκάτοικος με… αρκουδάκια

19 Μαρτίου 2010

Συγκάτοικος με… αρκουδάκια

Μια αρκούδα με τα μικρά της κατεβαίνει κάθε βράδυ στον στάβλο ενός κτηνοτρόφου αναζητώντας τροφή και ύπνο.
Οι περίεργες συνήθειες μιας αρκούδας και των μικρών της αναστατώνουν τις τελευταίες μέρες ένα χωριό της Κοζάνης.
Η οικογένεια των άγριων τετράποδων ξύπνησε πρόσφατα από τη χειμερία νάρκη και αναζητώντας τροφή και ζεστασιά βρήκε καταφύγιο σε μια κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα έξω από το χωριό Ασβεστόπετρα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κτηνοτρόφο Χ. Ποκιάκη, ο απρόσκλητος επισκέπτης έχει μετατρέψει τη μονάδα του σε… πανδοχείο, καθώς πηγαίνει εκεί κάθε βράδυ για να κοιμηθεί μαζί με τα μικρά και φεύγει ξημερώματα. «Εχω έναν χώρο μέσα στη μονάδα, σε απόσταση 15 μέτρων από τον στάβλο, όπου βρίσκονται τα ζώα. Εκεί βάζω την κοπριά κάθε φορά που καθαρίζω τον στάβλο. Δίπλα εκεί πηγαίνει και κουρνιάζει με τα μικρά της, γιατί βγάζει ζέστη η κοπριά», είπε στο «Εθνος» ο κτηνοτρόφος.
Τις τελευταίες μέρες ειδοποιήθηκε ο «Αρκτούρος», άνθρωποι του οποίου έδωσαν σαφείς οδηγίες στον κτηνοτρόφο και στους κατοίκους του χωριού, που απέχει 1,5 χιλιόμετρο από τη μονάδα, να μην πλησιάζουν και να μην ταΐζουν τις αρκούδες, ώστε να μη συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία.

Πρόταση
«Η αρκούδα κατέβηκε χαμηλότερα για αναζήτηση τροφής, καθώς δεν υπάρχει καρποφορία στα άγρια δέντρα αυτή την εποχή. Θα έχουμε κι άλλα τέτοια συμβάντα αυτήν την άνοιξη. Βρήκε ένα χωράφι με αθέριστα παλιά καλαμπόκια και πήγε για να φάει», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δράσεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Λ. Γεωργιάδης. Οι άνθρωποι του «Αρκτούρου» προτείνουν να καθαριστούν οι αθέριστες εκτάσεις της περιοχής και, αν είναι δυνατό, να απομακρυνθεί η κοπριά από την κτηνοτροφική εγκατάσταση, ώστε να χάσει η αρκουδο-οικογένεια την αγαπημένη της συνήθεια.
Αγνοώντας τις οδηγίες, ο κτηνοτρόφος συνεχίζει να ταΐζει τα άγρια ζώα, μεταφέροντας στο σημείο τροφή των προβάτων του, ενώ κάθε βράδυ συγκεντρώνει την οικογένεια για να απολαύσει το θέαμα. «Αν δεν την ταΐσω, θα είναι νηστική και θα μου κάνει ζημιά. Μπορεί να μπει μέσα στον στάβλο και να μου φάει τα ζώα. Καλά τα λένε στον «Αρκτούρο», αλλά φοβάμαι για την περιουσία μου», είπε στο «Εθνος» ο κ. Ποκιάκης.
Από κάποιους πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις για τις περιγραφές του κτηνοτρόφου, ο οποίος στην αρχή μιλούσε για τρία μικρά και μετά τα μείωσε σε δύο. Τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να σταλεί στην περιοχή ειδικός βιολόγος για να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης.

Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή: Έθνος