Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

Ο άγιος Σιλουανός για τους ετερόδοξους και το πώς πρέπει να είμαστε

20 Μαρτίου 2010

Ο άγιος Σιλουανός για τους ετερόδοξους και το πώς πρέπει να είμαστε

Κοπτική εικόνα της Ανάστασης του Χριστού.

Ξέρουμε τη συνομιλία του Γέροντα (δηλαδή του Αγίου Σιλουανού) με έναν Αρχιμανδρίτη, που ασκούσε ιεραποστολικό έργο μεταξύ των ετεροδόξων. Ο Αρχιμανδρίτης αυτός σεβόταν πολύ τον Γέροντα και, όταν επισκεπτόταν το Άγιον Όρος, ερχόταν επανειλημμένως να συνομιλήσει μαζί του. Ο Γέροντας τον ρώτησε πώς κηρύττει. Ο Αρχιμανδρίτης, νέος και άπειρος ακόμη, με κάπως υπερβολικές χειρονομίες, απάντησε νευρικά:

-Τους λέω: Η πίστη σας είναι αμαρτωλή. Όλα σε σας είναι διαστραμμένα, όλα ψεύτικα και, αν δεν μετανοήσετε, δεν θα σωθείτε.

Όταν τα άκουσε ο Γέροντας, τον ρώτησε:

-Πέστε μου όμως, Άγιε Αρχιμανδρίτα, αυτοί πιστεύουν στον Κύριο Ιησού Χριστό πως είναι ο αληθινός Θεός;

-Αυτό το πιστεύουν.

-Και τιμούν την Παναγία;

-Την τιμούν, αλλά διδάσκουν λανθασμένα πράγματα γι’ Αυτήν.

-Και τους Αγίους τούς παραδέχονται;

-Ναι, τους παραδέχονται, αλλά από τότε που αποσχίσθηκαν από την Εκκλησία, τί Αγίους μπορούν να έχουν;

-Κάνουν ακολουθίες στους ναούς, διαβάζουν το λόγο του Θεού;

-Ναι, και ναούς έχουν και ακολουθίες, αλλά αν βλέπατε πόσο υστερούν οι ακολουθίες τους από τις δικές μας, πόσο ψυχρές, πόσο άψυχες είναι!

– Άγιε Αρχιμανδρίτα, η ψυχή τους αισθάνεται πως καλά κάνουν που πιστεύουν στον Χριστό, που τιμούν την Παναγία και τους Αγίους, που τους επικαλούνται στις προσευχές τους, γι’ αυτό, όταν τους λέτε πως η πίστη τους είναι αμαρτωλή, δεν θα σας ακούσουν… Αν, όμως, λέγατε στους ανθρώπους πως καλά κάνουν που πιστεύουν στο Θεό, που τιμούν την Παναγία και τους Αγίους, πως καλά κάνουν όταν πηγαίνουν να λειτουργηθούν στο ναό και που προσεύχονται στα σπίτια τους, πως καλά κάνουν όταν διαβάζουν τον λόγο του Θεού και τα λοιπά, έχουν, όμως, εδώ και εκεί λανθασμένες θεωρίες που πρέπει να τις διορθώσουν, τότε όλα θα είναι καλά και θεάρεστα, και έτσι με τη χάρη του Θεού όλοι θα σωθούμε… “Ο Θεός αγάπη εστί” και γι’ αυτό το κήρυγμα πρέπει να βγαίνει πάντα από την αγάπη· τότε θα ωφεληθεί και αυτός που κηρύττει και αυτός που ακούει. Αν τους κατακρίνετε όμως, τότε η ψυχή του λαού δεν θα σας ακούσει και δεν θα προκύψει όφελος.

Πηγή: Γέροντα Σωφρόνιου (Σαχάρωφ), Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, σελ. 77-78.