Πολυμέσα - Multimedia

Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Βατοπαίδι (Α΄ Στάση των Χαιρετισμών, ηχητικό)

21 Μαρτίου 2010

Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Βατοπαίδι (Α΄ Στάση των Χαιρετισμών, ηχητικό)

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου είχα τη χαρά και ευλογία με μια ομάδα φίλων να επισκεφθώ για ακόμη μια φορά το Άγιο Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας.

Την Παρασκευή φιλοξενηθήκαμε στη Μονή Βατοπαιδίου και παρευρεθήκαμε στην νυκτερινή Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου της Θεοτόκου,… και αισθανθήκαμε ιδιαίτερη χάρη, αφού η Μονή αυτή είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Την επομένη πήγαμε στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου για την πανήγυρη των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, η οποία τελείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Μονή αυτή, γιατί το Καθολικό της είναι αφιερωμένο σ’ αυτούς.

Οι δύο Μονές που επισκεφθήκαμε τυγχάνει να συνδέονται μεταξύ τους, διότι έχουν κοινό τον πνευματικό Πάππο τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή (+1959), αφού η Μονή Βατοπαιδίου είχε σαν πνευματικό πατέρα τον προσφάτως κοιμηθέντα Γερόντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, ενώ η Μονή Ξηροποτάμου τον Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη ο οποίος έχει ιδρύσει πολλά μοναστήρια στην Αμερική· αυτοί οι δύο Γέροντες ήταν από τους πρώτους υποτακτικούς του Οσίου Ιωσήφ.

Μετά από σχετική ευλογία των πατέρων ηχογραφήσαμε κάποιες ακολουθίες κατά το προσκύνημά μας, τις οποίες θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Σήμερα παραθέτουμε ένα ακουστικό απόσπασμα με τον Γέροντα Εφραίμ στη Μονή Βατοπαιδίου να απαγγέλει την πρώτη στάση των χαιρετισμών της Παναγίας.

A stasi ton Hairetismon – Agrypnia tou Akathistou – IMMB, 7-3-2010

Αναστάσιος Καριπίδης, Θεσσαλονίκη