Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ευρωπαϊκό “όχι” στην αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα!!!

22 Μαρτίου 2010

Ευρωπαϊκό “όχι” στην αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα!!!

 «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ της Ελλάδας για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων απάντησε με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να μην εφαρμόσει τη διάταξη που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναγράφουν στις συσκευασίες όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλα) που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους, καθώς και τους λιανοπωλητές να τοποθετούν με συγκεκριμένο τρόπο τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σημεία πώλησης των καταστημάτων τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην απόφασή της η οποία εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου, «οι ελληνικές αρχές δεν αιτιολόγησαν επαρκώς τις θέσεις τους» και σημειώνει ότι η ένδειξη του τόπου καταγωγής ή προέλευσης του τροφίμου είναι υποχρεωτική με βάση την κοινοτική νομοθεσία μόνο στις περιπτώσεις που η παράλειψη της ένδειξης θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει στον καταναλωτή «εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τον πραγματικό τόπο καταγωγής ή προέλευσης ενός τροφίμου». Στην εξέλιξη αυτή, πάντως, αντιδρούν οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί και αγελαδοτρόφοι και ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, καθώς τον Απρίλιο το θέμα θα τεθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα τρόφιμα.

Προαιρετικό το σήμα

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τα αρμόδια κοινοτικά όργανα είχαν εξ αρχής εκφράσει τις διαφωνίες τους και εκκρεμούσε η απόφαση, δεν ανέστειλε την εφαρμογή της επίμαχης ρύθμισης. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει αρχίσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία εγκεκριμένου σήματος ελληνικού προϊόντος. Η τοποθέτηση του σήματος θα είναι προαιρετική αλλά όσες βιομηχανίες το επιλέξουν θα είναι υποχρεωμένες να τηρούν αυστηρούς όρους πιστοποίησης της προέλευσης των προϊόντων.

Δήμητρα Σκούφου

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ