Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

“Ασπίδα” από τα εγκεφαλικά η…

26 Μαρτίου 2010

“Ασπίδα” από τα εγκεφαλικά η…

Νέα στοιχεία ότι λίγη σοκολάτα την ημέρα ωφελεί την υγεία ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι δύο κομματάκια μαύρη σοκολάτα μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα ισχαιμικά και στα αιμορραγικά.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά οφείλονται στην μειωμένη παροχή αίματος (επιστημονικά αποκαλείται ισχαιμία) στον εγκέφαλο, λόγω μερικής ή πλήρους απόφραξης ενός αγγείου που τον τροφοδοτεί με αίμα.

Αυτού του είδους τα εγκεφαλικά είναι τα πιο συχνά – αντιπροσωπεύουν το 80% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νευρολογικών Διαταραχών & Εγκεφαλικών (NINDS) των ΗΠΑ.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά οφείλονται σε ρήξη και αιμορραγία ενός αγγείου στον εγκέφαλο και αποτελούν το υπόλοιπο 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αν και η νέα μελέτη δεν έδειξε να προστατεύει η σοκολάτα από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά, η προστατευτική δράση της έναντι των αιμορραγικών θεωρείται σημαντική, διότι αυτά κατά κανόνα προκαλούν μεγάλες βλάβες.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 4.369 μεσήλικες Γαλλίδες, οι οποίες δεν είχαν ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου το 1993 όταν άρχισε η μελέτη. Επιπλέον, όλες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ειδικά, αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, και βάσει των απαντήσεών τους οι επιστήμονες υπολόγισαν την πρόσληψη κακάο, προσμετρώντας όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα με σοκολάτα (όπως πλάκες σοκολάτας, μους, γεμιστά κρουασάν, μπισκότα, κέικ).

Τα επόμενα 12 χρόνια, 493 από τις γυναίκες υπέστησαν κάποιου είδους καρδιαγγειακό επεισόδιο: οι 200 έμφραγμα και οι 293 εγκεφαλικό. Από τα εγκεφαλικά, τα 189 ήταν ισχαιμικά και τα 91 αιμορραγικά.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό (κάπνισμα, αρτηριακή πίεση, σωματικό βάρος, επίπεδο δραστηριότητας, χοληστερόλη και διαβήτη), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πάνω από 9 γραμμάρια σοκολάτα την ημέρα διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα 9 γραμμάρια αντιστοιχούν σε 2-3 τετραγωνάκια, ενώ οι περισσότερες εθελόντριες προτιμούσαν μαύρες σοκολάτες (περιεκτικότητα σε κακάο από 35% και πάνω).

Αντιθέτως, η μελέτη δεν έδειξε να προστατεύει η σοκολάτα τις γυναίκες από τα άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα ή τα ισχαιμικά εγκεφαλικά.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο Επιδημιολογίας & Πρόληψης της Καρδιαγγειακής Νόσου της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία αποδίδονται στα φλαβονοειδή τους – μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που φαίνεται ότι μας προστατεύουν εναντίον ορισμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η αύξηση της πίεσης και η θρόμβωση του αίματος.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ