Θαύματα και θαυμαστά γεγονόταΟρθόδοξη πίστη

Πέταξε το πετραχήλι του μέσα στη φωτιά

26 Μαρτίου 2010

Πέταξε το πετραχήλι του μέσα στη φωτιά

Όπως διασώζει η ευσεβής αγιορείτικη παράδοση, κάποτε ένας λατίνος “παπάς,” από αυτούς που αιματοκύλησαν το Άγιον Όρος, ήλθε σε λεκτική διαμάχη μ’ έναν ιερομόναχο της Μονής Βατοπαιδίου για τις αιρετικές δοξασίες των παπικών.

Τα χωρία τα οποία επέδειξε ο Αγιορείτης ιερομόναχος ήταν ατράνταχτα, δείχνοντας την διαδοχή και την ανόθευτη τήρηση της διδασκαλίας της Εκκλησίας από την εποχή των Αποστόλων μέχρι και τότε. Θύμωσε ο λατίνος παπάς, νευρίασε και είπε:

-Για να αποδείξουμε ποιος έχει δίκαιο, να ανάψουμε μια φωτιά και να μπούμε μέσα, να δούμε ποιος θα καεί.

Η απάντηση βέβαια του Βατοπαιδινού ιερομόναχου, ήταν:

-«Ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου», αλλά αφού το θέλεις, δεν θα σου χαλάσουμε το χατίρι.

Ανάβουν μια φωτιά, αλλά ο παπικός δείλιασε, γιατί το είπε σκόπιμα φαίνεται, για να τρομάξει ο ορθόδοξος ιερέας μπροστά στη μεγάλη εκείνη πυρά, και υπαναχώρησε βέβαια, και προτίμησε να φύγει ντροπιασμένος.

-Στάσου, του είπε ο ιερομόναχος, ένα λεπτό, κοίταξε να δεις!

-Χριστέ μου, προσευχήθηκε, δείξε του την αλήθεια! Δεν μπήκε μέσα στη φωτιά ο ίδιος, αλλά έβγαλε το πετραχήλι του και το πέταξε μέσα!

Η φωτιά έκαιγε για ώρες και το πετραχήλι έμεινε ακέραιο! Δυστυχώς, ακολούθησαν τότε τα γνωστά μαρτύρια στην ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου παπικοί μοναχοί, αφού βασάνισαν τον ηγούμενο Άγιο Ευθύμιο και δώδεκα ακόμη Μοναχούς, τελικά τους έπνιξαν στο πηγάδι της Μονής. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου.