Θεολογία και Ζωή

Το Μέγα και Αγγελικό Μοναχικό Σχήμα (13) [με φωτογραφικό υλικό]

26 Μαρτίου 2010

Το Μέγα και Αγγελικό Μοναχικό Σχήμα (13) [με φωτογραφικό υλικό]

Ο Άγιος Δοσίθεος ο Υποτακτικός

Ακολουθία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος (Νεοελληνική απόδοση – 3ο μέρος)

Και ο Ιερέας λέει τις επόμενες ευχές·

Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε ο Θεός μας, ο αληθινός στις υποσχέσεις σου και σταθερός στα χαρίσματα σου και ανέκφραστος στη φιλανθρωπία σου· Σύ που κάλεσες το πλάσμα σου με αγία κλήση και οδήγησες το δούλο σου (…) στη πνευματική σου ζωή· δώσε σ΄ αυτόν ζωή ευπρεπή, ενάρετη και ακατηγόρητη συμπεριφορά, για να διαφυλάξει καθαρό αυτό το Σχήμα που ντύθηκε με τη δύναμή σου, αφού ζήσει ζωή αγιασμού· με το χιτώνα φορώντας τη δικαιοσύνη· με τη ζώνη φέροντας μέσα του τη νέκρωση του σώματος και τη σωφροσύνη· με το κουκούλι έχοντας βάλει την περικεφαλαία της σωτηρίας· με το πολυσταύρι καταστολιζόμενος με το σταυρό και την πίστη· με τα σανδάλια… για να βαδίζει στο δρόμο της ειρήνης και της σωτηρίας, για να γίνει φοβερός στους αντιπάλους, να μή αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς, ξένος προς κάθε ηδονή και απρεπέστατη επιθυμία· διδασκόμενος υπακοή, ακολουθώντας εγκράτεια, υποτασσόμενος στον κανόνα της ασκήσεως· για να δοξάζει το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομά σου με ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές· ακολουθώντας τα ίχνη (μιμούμενος) του μεγάλου Προφήτη Ηλία και του αγίου Ιωάννη του Προφήτη και Βαπτιστή· ώστε, αφού φθάσει το μέτρο της τελειότητας, να φθάσει στο τέρμα του δρόμου, να φυλάξει την πίστη και να ντυθεί την αφθαρσία των Αγγέλων και να γίνει μέλος στην αγία σου ποίμνη και να επιτύχει να καθίσει στα δεξιά σου και να ακούσει τη μακάρια φωνή σου «ελάτε οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για σάς, από την αρχή του κόσμου»· Θεέ, αξίωσε και εμάς να γίνουμε κληρονόμοι της , χάρη στην αγαθότητά Σου.

Διότι είσαι Θεός ελέους, ευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας και σε σένα απευθύνουμε τη δοξολογία, στον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιον Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους ατέλειωτους αιώνες. Αμήν.

Ο Ιερέας: Ειρήνη σε όλους.

Ο Διάκονος: Ας κλίνουμε ευλαβικά τα κεφάλια μας στον Κύριο.

Και στη συνέχεια διαβάζει την ευχή·

Κύριε ο Θεός μας, εισάγαγε το δούλο σου (….) στην πνευματική σου αυλή και τοποθέτησέ τον μέσα στο λογικό σου ποίμνιο· καθάρισε το νου του από τις σαρκικές επιθυμίες και από τη ψεύτικη απάτη αυτής της ζωής· και δώσέ του την χάρη συνεχώς να θυμάται τα αγαθά που είναι θησαυρισμένα γι’ αυτούς που σε αγαπούν και σταύρωσαν τον εαυτό τους στη ζωή αυτή, για τη Βασιλεία σου.

Γιατί σύ είσαι ο ποιμένας και ο άγρυπνος φύλακας των ψυχών μας και σε σένα απευθύνομε τη δοξολογία, στον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιον Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους ατέλειωτους αιώνες. Αμήν.

Έπειτα μεταφέρεται ο νέος μοναχός σε ένα από τα στασίδια του αριστερού χορού. Στη συνέχεια, εάν η κουρά γίνεται στη Θεία Λειτουργία, συνεχίζεται αυτή με το κατάλληλο Κοντάκιο, το «Όσοι εις Χριστόν», τον Απόστολο και εξής, ενώ παρεμβάλλονται στον κατάλληλο καιρό όσα αναφέρονται στην ακολουθία του Αγγελικού Σχήματος.

Εάν όμως δεν γίνεται Λειτουργία, λέγονται πρώτα τα παρακάτω Ειρηνικά και μετά το « Όσοι εις Χριστόν », ο Απόστολος και τα υπόλοιπα της ακολουθίας του Σχήματος μέχρι το τέλος.

ΕΙΡΗΝΙΚΑi ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

( Μετά από κάθε αίτηση λέγεται από το χορό των ψαλτών τό, Κύριε ελέησον)

Ο Διάκονος:-Με ειρήνη ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ειρήνη του Θεού και τη σωτηρία των ψυχών μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ειρήνη όλου του κόσμου, τη σταθερότητα των αγίων του Θεού Εκκλησιών και για την ένωση όλων των ανθρώπων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Γι’ αυτόν τον ιερό ναό και όσους μπαίνουν σ’ αυτόν με πίστη, ευλάβεια και φόβο Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τον αρχιεπίσκοπο μας (…) τους τίμιους πρεσβυτέρους, τους διακόνους του Χριστού, τον κλήρο και το λαό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τον Πατέρα και Ηγούμενο μας (…) ιερομόναχο και τη συνοδεία του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τη Μονή αυτή και για όλες τις μονές και κάθε πόλη και χώρα και τους πιστούς που κατοικούν σ’ αυτές, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να σκεπάζει και να βοηθά ο Θεός τον αδελφό μας (…), ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να πραγματοποιήσει το σκοπό του μοναχικού Σχήματος ακατηγόρητα, ακατάκριτα και ανεμπόδιστα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να φωτιστεί η ψυχή του με την εγκράτεια και την άσκηση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να απαλλαγεί από κάθε κοσμική επιθυμία και την συναισθηματική προσκόλληση στους σαρκικούς του συγγενείς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να αφεθούν οι αμαρτίες και να συγχωρεθούν τα παραπτώματα του και να ξεπεράσει τα κοσμικά του φρονήματα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να ζεί με απόλυτη ευσέβεια, ευλάβεια και σεμνότητα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να αποβάλει τον παλαιόν άνθρωπον και να ντυθεί τον νέο που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να απαλλαγεί αυτός και εμείς από κάθε θλίψη, οργή, κίνδυνο και δύσκολη περίσταση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Βοήθησε, σώσε, ελέησε και προστάτεψέ μας, Θεέ μας, με τη χάρη σου.

Αφού, μνημονεύσαμε την παναγία, την πάναγνη, υπερευλογημένη, ένδοξη δέσποινα μας, Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία, μαζί με όλους τους αγίους, τους εαυτούς μας και τους άλλους και όλη μας τη ζωή στο Χριστό και Θεό ας εναποθέσουμε.

Ο χορός: Σε σένα, Κύριε.

Ο Ιερέας: Γιατί είσαι άγιος, Θεέ μας και σε σένα απευθύνουμε δοξολογία, τον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους ατέλειωτους αιώνες.

Έπειτα στη θέση του Τρισαγίου, ψάλλεται τό·

Όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, ντυθήκατε τον Χριστό. Αλληλούϊα.

Ο Απόστολος

Προκείμενο. Ήχος γ ΄ .

Ο Κύριος είναι ο φωτισμός μου και ο σωτήρας μου.

Στιχ. Ο Κύριος είναι ο προστάτης της ζωής μου.

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Παύλου προς τους Εφεσίους .

(Κεφ. 6, 10)

Αδελφοί, πάρτε δύναμη από τον ισχυρό Κύριο. Ντυθείτε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε ν’ αντιμετωπίσετε τα τεχνάσματα του διαβόλου. Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους αλλά, με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γή και στον ουρανό.

Γι’ αυτό φορέστε την πανοπλία του Θεού, ώστε να μπορέσετε να προβάλετε αντίσταση, όταν έρθει η ώρα της σατανικής επίθεσης. Λάβετε κάθε απαραίτητο μέτρο για να μείνετε ως το τέλος σταθεροί στη θέση σας. Σταθείτε, λοιπόν, σε θέση μάχης· ζωστείτε την αλήθεια σαν ζώνη στη μέση σας· φορέστε σαν θώρακα τη δικαιοσύνη. Για υποδήματα στα πόδια σας βάλτε την ετοιμότητα να διακηρύξετε το χαρούμενο άγγελμα της ειρήνης. Εκτός απ’ όλα αυτά, κρατάτε πάντα την πίστη σαν ασπίδα, πάνω στην οποία θα μπορέσετε να σβήσετε τα φλογισμένα βέλη του πονηρού. Η σωτηρία ας είναι περικεφαλαία σας, και ο λόγος του Θεού η μάχαιρα που σας δίνει το Πνεύμα.

Αλληλούϊα. ( Τρεις φορές)

Στιχ. Ο πτωχός φώναξε και τον άκουσε ο Κύριος.

Το Ευαγγέλιο.

Από το κατά Ματθαίον (Κεφ. 10, 37)

Είπεν ο Κύριος· όποιος αγαπά πατέρα ή μάνα παραπάνω από μένα δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Κι όποιος αγαπά γιό ή θυγατέρα παραπάνω από μένα δεν είναι άξιος για μαθητής μου . Κι όποιος δεν παίρνει το σταυρό του και δε με ακολουθεί, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Όποιος βρεί τη ζωή του θα τη χάσει, κι όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, θα τη βρεί. Όποιος δέχεται εσάς δέχεται εμένα, και όποιος δέχεται εμένα δέχεται εκείνον, που μ’ έστειλε στον κόσμο. Όποιος δέχεται προφήτη, επειδή τον πιστεύει για προφήτη, θα πάρει μισθό σαν να ήταν ο ίδιος προφήτης. Και όποιος δέχεται έναν ευσεβή, γιατί τον πιστεύει για ευσεβή, αυτός θα πάρει μισθό σαν να ήταν ο ίδιος ευσεβής. Κι όποιος δώσει σ’ έναν απ’ αυτούς τους άσημους ένα ποτήρι κρύο νερό επειδή είναι μαθητής μου, αλήθεια σας λέω, δε θα χάσει το μισθό του. Μόλις τελείωσε ο Ιησούς με τις εντολές στους δώδεκα μαθητές του, έφυγε απ’ εκεί για να διδάξει και να κηρύξει στις πόλεις της περιοχής.

Έπειτα δίνει ο Ιερέας στο νέο μοναχό το σταυρό με το κομποσχοίνι, λέγοντας.

Είπε ο Κύριος στους μαθητές του· εάν κάποιος θέλει να έρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και αφού σηκώσει τον σταυρό του ας με ακολουθήσει.

Έπειτα δίνει σ’ αυτόν ο Ιερέας αναμμένη λαμπάδα, λέγοντας·

Είπε ο Κύριος στους μαθητές του· έτσι ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, ώστε να δούν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον ουράνιο Πατέρα σας.

Ο Ιερέας·

Ελέησέ μας, Θεέ, σύμφωνα με το μεγάλο έλεός σου, σε παρακαλούμε άκουσε με προσοχή και ελέησέ μας.

Κύριε ελέησον ( τρεις φορές).

Ακόμα παρακαλούμε να αφεθούν και να συγχωρηθούν οι αμαρτίες του δούλου του Θεού (…).

Κύριε ελέησον (τρείς φορές)

Επειδή είσαι ελεήμων και φιλανθρωπος Θεός και απευθύνουμε δοξολογία σε σένα, τον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους ατέλειωτους αιώνες. Αμήν.

Κατά το χρόνο της θείας Μεταλήψεως πρώτα μεταλαμβάνει ο νέος μοναχός, τον οποίον οδηγεί ο ανάδοχός του, χωρίς να βγάλει το κάλλυμα της κεφαλής του.

Κατά τον ασπασμό ψάλλεται το επόμενο ιδιόμελο.

Ήχος α΄ .

Ας συνειδητοποιήσουμε, αδελφοί, τη δύναμη του μυστηρίου· γιατί τον άσωτο γιό που επέστρεψε από την αμαρτία στο πατρικό σπίτι, ο πανάγαθος Πατέρας αφού τον υποδέχτηκε τον αγκαλιάζει· πάλι του χαρίζει τα γνωρίσματα της δικής του δόξας και πραγματοποιεί μυστική ευφροσύνη στον ουρανό, θυσιάζοντας το σιτευτό μοσχάρι· για να ζήσουμε και εμείς αντάξια και του φιλανθρώπου Πατέρα, που έκανε τη θυσία, και του δοξασμένου θύματος, του Σωτήρα των ψυχών μας.