Θεολογία και Ζωή

Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας (27 Μαρτίου)

27 Μαρτίου 2010

Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας (27 Μαρτίου)

Η Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW), για να αναδείξει το έργο των κοινωνικών λειτουργών, που συχνά επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο κοινωνικός λειτουργός προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανθρώπινων αναγκών και κοινωνικών προβλημάτων. Οι υπηρεσίες του προσφέρονται, κυρίως, στα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικοί Λειτουργοί

Η Κοινωνική Εργασία ανήκει στις Κοινωνικές επιστήμες και πρόκειται για μια κατ’εξοχήν εφαρμοσμένη επιστήμη.Το θεωρητικό της υπόβαθρο βρίσκεται στην φιλοσοφία,την ιατρική,την ψυχολογία,την κοινωνιολογία,την κοινωνική ανθρωπολογία,την κοινωνική πολιτική,το δίκαιο και την οικονομία. Η Κοινωνική Εργασία πρωτοεμφανίστηκε εξαιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετώπιζαν άτομα και ομάδες εξαιτίας πολέμων,οικολογικών καταστροφών,αστικοποίησης,εκβιομηχάνισης.Οι κοινωνικοί λειτουργοί ασχολούνται με τα κοινωνικά προβλήματα, τις αιτίες τους, τις λύσεις τους καθώς και με τις επιδράσεις τους στους ανθρώπους. Εργάζονται με ατομικές περιπτώσεις, με οικογένειες, με ομάδες, με οργανισμούς και με κοινότητες. Η Κοινωνική Εργασία είναι το επάγγελμα που επιφορτίζεται με την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου, της κάθε ομάδας και της κάθε κοινότητας στην κοινωνία ξεχωριστά και προσεγγίζει το άτομο μέσα στο φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον μέσω της αλληλεπίδρασης που υπάρχει μεταξύ τους και αναπτύσσει παρεμβάσεις για την πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής ακριβώς της αλληλεπίδρασης.

Προσόντα για τους κοινωνικούς λειτουργούς

Ως επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί νοούνται εκείνοι που κατέχουν πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας.Μόνο οι πτυχιούχοι που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικά μητρώα,μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού. Για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να κατατεθεί η απαραίτητη αίτηση από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο στην νομαρχία διαμονής τους (Παράδειγμα της αίτησης και των δικαιολογητικών που απαιτούνται παρέχονται από την ακόλουθη σελίδα από την Νομαρχία Αθηνών: http://nomarxia.gr/ypiresies/ygeia/ait1.html). Στην Ελλάδα, οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να φοιτήσουν στις τέσσερις Σχολές Κοινωνικής Εργασίας (βλ.παρακάτω), οι οποίες προσφέρουν προπτυχιακό σπουδές στην Κοινωνική Εργασία. Δυστυχώς, προς το παρόν τα υπάρχοντα Τμήματα δεν παρέχουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.Μεταπτυχιακά παρέχονται σε παρεμφερή τμήματα πανεπιστημίων,πληροφορίες για μεταπτυχιακά δίνονται στην ακόλουθη σελίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης:(http://www.cso.auth.gr/Greek/Baseis/Met/Metaptuxiaka.gr.htm)

Σχολές Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα

Από την δεκαετία του ’80 υπάρχουν τέσσερις Σχολές Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα. Μία σε επίπεδο ΑΕΙ στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Κατεύθυνση Κοινωνική Εργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κομοτηνή (http://www.socadm.duth.gr/index.php?rm=1) και τρεις σε επίπεδο ΤΕΙ: Μία στην Αθήνα (http://www.teiath.gr/seyp.socialwork), μια στην Πάτρα (http://www.teipat.gr/pages/koin_erg/IndexGR.htm) και μια στο Ηράκλειο Κρήτης (http://www.teicrete.gr/koinerg/koinwnikis.html).

Σκοπός των Σχολών Κοινωνικής Εργασίας

Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος κοινωνικής εργασίας αφορά στο γνωστικό πεδίο της κοινωνικής εργασίας, ως εφαρμοσμένης Κοινωνικής επιστήμης. Το περιεχόμενο σπουδών παρέχει θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση για την πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων, εφαρμοσμένη κοινωνική έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη, αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

Ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αποτελεί το επίσημο επιστημονικό επαγγελματικό όργανο των κοινωνικών λειτουργών στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://www.skle.gr/.

Πηγή :http://www.sansimera.gr/worldays/174

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Κοινωνική_εργασία