Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βυζαντινός Χορός «Τρόπος»

9 Απριλίου 2010

Βυζαντινός Χορός «Τρόπος»

Γνωστοποιείται στους αναγνώστες τις ιστοσελίδας μας και στα μέλη του Βυζαντινού Μουσικού Συλλόγου “Όσιος Θεοφάνης ο Γραπτός”, η προβολή της συναυλίας που πραγματοποίησε ο Βυζαντινός Χορός “Τρόπος” με χοράρχη τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 Μαΐου 2009 με τίτλο “Πολίτες Μελουργοί”.

Η μετάδοση θα γίνει από το δορυφορικό κανάλι ERT WORLD, το Σάββατο 10-4-2010, 19.00 ώρα Ελλάδος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ και το ”Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης„ ιδρύονται από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, με σκοπό τη σπουδή και την προβολή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως διασώζεται έως σήμερα.

– Το Δεκέμβριο του 2005 σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου και το Δήμο Τριπόλεως πραγματοποίησε τις δύο πρώτες χριστουγεννιάτικες συναυλίες.

-Το Μάιο του 2006 συμμετείχε στις λειτουργικές εκδηλώσεις προς τιμήν των πολιούχων Τριπόλεως, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

-Τον Αύγουστο του 2006, έψαλλε κατά την υποδοχή και την Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου στη Λέσβο.

-Στα τέλη του ιδίου μήνα συμμετείχε σε διεθνές μουσικό φεστιβάλ, στο Γιάροσλαβ της Πολωνίας.

-Στις 12 Δεκεμβρίου του 2006 πραγματοποίησε χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ».

-Στις 27 Μαρτίου του 2007 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

-Το Μάιο του 2007 συμμετείχε σε μουσικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στη Ρουμανία, συνοδεύοντας τον Καθηγούμενο της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Παν. Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

-Το Σεπτέμβριο του 2007 συμμετείχε στην επέτειο του εορτασμού των 1600 χρόνων από την κοίμηση του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου με ψηφιακό δίσκο (CD), αφιερωμένο στην Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ψάλλοντας μέλη της ακολουθίας του αγίου.

-Τον Οκτώβριο του 2007 έψαλλε στον ιερό ναό αγίου Γεωργίου παλαιάς Ριζαρείου σχολής, στις ιερές ακολουθίες στο πλαίσιο του Διορθόδοξου Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο « Γέροντας Σωφρόνιος- Ο θεολόγος του Ακτίστου Φωτός», το οποίο έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

-Το Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε στις λειτουργικές εκδηλώσεις του ιερού ναού αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λευκωσία της Κύπρου.

-Στα τέλη του ιδίου μήνα συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών με γενικό τίτλο «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ».

-Στις 4 Ιανουαρίου του 2008 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ».

-Το Μάρτιο του 2008, έψαλλε κατά την Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον εσπερινό στον ιερό ναό του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό Κιρκιντζές της Εφέσου και στον όρθρο και τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη στην Τουρκία, εκδηλώσεις οι οποίες τελούσαν υπό την αιγίδα της Ελληνίδας Προξένου στη Σμύρνη, κας Χαράς Σκολαρίκου.

-Στις 16 Απριλίου του 2008 πραγματοποίησε συναυλία στα πλαίσια έκθεσης αγιογραφίας που διοργάνωσε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και η Μ.Κ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ».

-Στις 8 Ιουνίου του 2008 και στα πλαίσια του εορτασμού των 1200 ετών από την ίδρυση του Βασιλείου του Μαρόκου και της πόλης Φέζ, συμμετείχε στο “Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράς Μουσικής” που έγινε στη Φέζ, παρουσιάζοντας ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss.

-Τον ίδιο μήνα πραγματοποίησε την ηχογράφηση δύο (-2-) ψηφιακών δίσκων (CDs), με ανέκδοτα κυρίως μέλη προς τιμήν: α) του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και β) της Υπεραγίας Θεοτόκου με μέλη Αθωνιτών μελοποιών και το γενικό τίτλο «Η Αθωνίτισσα Θεοτόκος».

-Τον Οκτώβριο του 2008 και υπό την αιγίδα της Ελληνίδας Προξένου στο Μόναχο κας Άννας Κόρκα, συμμετείχε στους εορτασμούς των 850 ετών από την ίδρυση της πόλης του Μονάχου της Γερμανίας, ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου.

– Στις 31 Οκτωβρίου του 2008 συμμετείχε στο “Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράς Μουσικής” που έγινε στην Ουψάλα της Σουηδίας, παρουσιάζοντας στον συναυλιακό χώρο “Uppsala Koncert and Kongress” ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss.

– Τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss, δύο συναυλίες στη Γαλλία, στο Περπινιάν και στο Παρίσι, στο «Théâtre de la Ville» και στο θεματικό κύκλο «Μουσικές του Κόσμου».

– Στις 6 Μαΐου 2009 πραγματοποίησε συναυλία στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου της πόλης, μετά από πρόσκληση του Δήμου Αγρινίου και του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

– Στις 8 Μαΐου 2009 έψαλλε κατά τον αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου της Κοινότητας Πικερμίου, Αττικής και την υποδοχή των λειψάνων του Αγίου από την Ι. Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους.

– Στις 18 Μαΐου 2009 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ».

-Στις 25 Μαΐου 2009 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου) κατά την έναρξη του 2ου διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η Ελλάδα στον Κόσμο: Βυζαντινές Σπουδές» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

– Στις 25-30 Ιουνίου 2009 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων στο Χάτφιλντ του Λονδίνου, ενώ την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 έψαλλε στον εσπερινό και όρθρο της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ι. Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας.

– Στις 6-8 Ιουλίου 2009 πραγματοποίησε την ηχογράφηση δύο (-2-) ψηφιακών δίσκων (CDs) με το γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ».

– Στις 22 Αυγούστου 2009 έψαλλε στον Αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό και την αγρυπνία στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα.

-Αρκετές ήταν οι λατρευτικές συνάξεις (πανηγυρικοί εσπερινοί, Αρχιερατικές Θ. Λειτουργίες, πολύωρες αγρυπνίες) στις οποίες συμμετείχε. Μεταξύ αυτών η αγρυπνία στο προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων με την ευκαιρία της υποδοχής της τιμίας κάρας του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την 29η Ιανουαρίου 2007 και οι λατρευτικές εκδηλώσεις κατά την παραμονή του ιερού λειψάνου του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στον ιερό ναό αγίου Τρύφωνος Παλλήνης στις 4-5 Οκτωβρίου 2008, στις οποίες προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ και πλειάδα σεπτών Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας.