Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση

11 Απριλίου 2010

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση (14 Μαΐου), ενώ ο φετινός αριθμός των εισακτέων στα ιδρύματα παραμένει στα περσινά επίπεδα.

Από τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ακολούθησε την πεπατημένη και δεν προχώρησε σε εντυπωσιακές αλλαγές. Οι θέσεις στα Πανεπιστήμια μειώθηκαν ελάχιστα και αυξήθηκαν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποια συγκεκριμένη πολιτική, αφού και πάλι δόθηκαν επιπλέον θέσεις σε ΤΕΙ που δεν έχουν έχουν καμία ζήτηση από τους νέους.

Από τα στοιχεία για τους εισακτέους φαίνεται ότι οι υποψήφιοι που πάνε στις εξετάσεις με υψηλές προσδοκίες και στοχεύουν στις περιζήτητες σχολές δεν έχουν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο φέτος. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και οι βάσεις εισαγωγής θα κυμανθούν πιθανότατα και πάλι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των νέων που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ και που θα πρέπει να αναζητήσουν τη μοίρα τους στο θολό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης ανέχεται περίπου στους 35.000.

Φέτος για πρώτη φορά τα στοιχεία για τους εισακτέους είναι ελλιπή (δεν υπάρχουν συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, όπως ο αριθμός των εισακτέων ανά κατηγορία υποψηφίων ή ανά επιστημονικό πεδίο), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα αναφορικά με τις μεταβολές ανά τμήμα και κατηγορία υποψηφίων. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά η ευθύνη για τη διενέργεια των εξετάσεων “μεταφέρθηκε” στον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο, ενώ την πολιτική ευθύνη είχε πάντα ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Συνολικά, σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές διατίθενται 88.165 θέσεις (πέρυσι ήταν 88.262).

Αναλυτικά οι θέσεις θα διατεθούν ως εξής:

α) Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας 40.750 (πέρυσι 40.770).

β) Στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης 43.940 (πέρυσι 43.460).

Στις 88.165 οι θέσεις εισακτέων

Περίπου 92.882 υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ θα διεκδικήσουν το 90% των θέσεων στα ΑΕΙ και το 69% των θέσεων στα ΤΕΙ

Στις 14 Μαΐου η έναρξη των εξετάσεων

Η λήξη των μαθημάτων ορίστηκε στις 12 Μαΐου. Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 του μήνα.

Πηγἠ: ethnos