Γενικά Θέματα

Κλείνουν αεροδρόμια λόγω στάχτης

16 Απριλίου 2010

Κλείνουν αεροδρόμια λόγω στάχτης

Πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών πτήσεων ακυρώθηκαν εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Τουλάχιστον άλλες 24 ώρες θα διαρκέσει η διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από τις ευρωπαϊκές πόλεις, εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, προειδοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου αεροπλοΐας Eurocontrol.

Σε σημερινή της ανακοίνωση προειδοποιεί ότι αναμένεται η ακύρωση περίπου 11.000 πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, από τις 28.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Όσον αφορά τις υπερατλαντικές πτήσεις, πραγματοποιήθηκαν μόνο οι 100-120 από τις 300 που είχαν προγραμματιστεί.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Βρετανίας μέχρι τη 00:00 GMT του Σαββάτου (03:00 ώρα Ελλάδας). Οι αρχές προβλέπουν ωστόσο ότι μετά τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδας) ενδέχεται να επιτραπούν ορισμένες εσωτερικές πτήσεις στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς επίσης και μερικές υπερατλαντικές πτήσεις από και προς τις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου η διακοπή της κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο της. Η ακύρωση των πτήσεων στα 25 αεροδρόμια της χώρας, που έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, είχε προβλεφθεί αρχικά ότι θα διαρκούσε μέχρι τις 12:00 GMT της Παρασκευής.

Οι δε αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι σταδιακά θα αρχίσουν να κλείνουν τον αυστριακό εναέριο χώρο από το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι αρχές των βαλτικών χωρών ανακοίνωσαν ότι έκλεισε και ο εναέριος χώρος της Λιθουανίας, της Λεττονίας και της Εσθονίας, όπου δεν πραγματοποιείται καμία πτήση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Τσεχία.

Η Νορβηγία πάντως, η οποία υπήρξε και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκλεισε εντελώς τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον προσωρινά άρχισαν να επαναλειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Η κυκλοφορία ξανάρχισε στις 07:00 GMT (10:00 ώρα Ελλάδας) για ένα χρονικό διάστημα 6 έως 12 ωρών, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Στην ανατολική Ευρώπη το νέφος της τέφρας

Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία πλησιάζει ήδη τη Μόσχα, ανακοίνωσε η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά ο ρωσικός εναέριος χώρος παραμένει προς το παρόν ανοιχτός. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, έχουν μεν ακυρωθεί πολλές πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί προς ευρωπαϊκές χώρες ο εναέριος χώρος των οποίων έχει κλείσει, τα ρωσικά αεροδρόμια ωστόσο λειτουργούν κανονικά, πλην του αεροδρομίου του Καλίνιγκραντ.

Παράλληλα, οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε στις 08:00 GMT (11:00 ώρα Ελλάδας), ενώ στις 10:00 GMT (13:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να κλείσει το αεροδρόμιο της Πράγας και μέχρι τις 11:00 GMT (14:00 ώρα Ελλάδας) θα έχει κλείσει εξ ολοκλήρου ο τσεχικός εναέριος χώρος.

Καθηλωμένα παραμένουν τα αεροπλάνα σε αεροδρόμια της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.

Στη Βουλγαρία, οι περισσότερες από τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν σήμερα, δήλωσε ο διευθυντής του αερολιμένα, κ. Πλάμεν Στάντσεφ.

Οι πτήσεις από και προς το Λονδίνο, το Αμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Ζυρίχη και το Παρίσι ακυρώθηκαν, ενώ αναμένεται και η ακύρωση των πτήσεων προς τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο.

Επίσης, ακυρώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Μπουργκάς και της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Ρουμανία, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν την ακύρωση 42 πτήσεων. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών επισημαίνεται πως ακυρώθηκαν 34 πτήσεις από το αεροδρόμιο Οτοπένι και οκτώ από το αεροδρόμιο Μπανεάσα.

Στη Σλοβενία, ο αερομεταφορέας «Adria Airways» ανακοίνωσε την ακύρωση τεσσάρων πτήσεων με προορισμό πόλεις της βόρειας Ευρώπης. Επίσης, η εταιρία προχώρησε στην ακύρωση των πτήσεων, που εκτελούνται από το αεροδρόμιο του Μάριμπορ με προορισμό τις πόλεις Λονδίνο, Βρυξέλλες, Αμστερνταμ και Παρίσι.

Στην Κροατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του αερολιμένα, ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς πόλεις της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ακυρώθηκαν οι πτήσεις από το Ζάγκρεμπ προς το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ, ενώ οι πτήσεις προς Ζυρίχη, Βιέννη και Βουδαπέστη δεν έχουν, προς το παρόν, «επηρεαστεί».

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ, κ. Λίντια Σάπκοβιτς Μάρτινεκ, ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν, επίσης, οι πτήσεις από το Σπλιτ προς τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, ενώ καθυστερήσεις καταγράφηκαν στις πτήσεις προς το Παρίσι.

Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας, Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Δανίας, βόρειας Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας. Αντίθετα, η Σουηδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι άρχισαν από σήμερα το πρωί να λειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια κυρίως στις βόρειες περιοχές της Σκανδιναβίας.

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Επιβάτες αεροπορικών πτήσεων με προορισμό χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης ταλαιπωρούνται από το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης καθώς ματαιώθηκαν μέχρι στιγμής τρεις πτήσεις.

Όπως είπε ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης Σάββας Βασιλειάδης, εξαιτίας του φαινομένου εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας ματαιώθηκαν δύο πτήσεις αεροσκαφών με προορισμό το Ντίσελντορφ και την Φραγκφούρτη, ενώ αεροσκάφος της εταιρίας Easy Jet δεν έφτασε από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει επιβάτες. Επίσης καθηλωμένο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βρίσκεται ένα ακόμα αεροσκάφος της εταιρείας British Airways που επρόκειτο να αναχωρήσει χωρίς επιβάτες για το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Οι υπόλοιπες πτήσεις με προορισμό το εσωτερικό αλλά και άλλες χώρες, που δεν επηρεάζονται μέχρι στιγμής από την ηφαιστειακή τέφρα, πραγματοποιούνται κανονικά.

Προβλήματα στις μετακινήσεις των ξένων ηγετών

Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας, που έχει προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις ανά την Ευρώπη, ενδέχεται να καθυστερήσει την επιστροφή της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη χώρα σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με πηγές.

Η Μέρκελ βρισκόταν στις ΗΠΑ όλη την εβδομάδα, αρχικά για να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για τα Πυρηνικά με οικοδεσπότη τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια μετέβη στην Καλιφόρνια.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο αεροδρόμιο θα κατευθυνθεί η πτήση της Μέρκελ.

Η Μέρκελ δεν είναι η μόνο ξένη ηγέτις που θα αναγκαστεί να αλλάξει τα σχέδιά της εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη, παρέμεινε μία ημέρα παραπάνω στη Νέα Υόρκη και έφθασε σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη.

Οι βοηθοί του αναζητούν τρόπους μετάβασης στον προορισμό τους.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπινλτ ταξίδεψε αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο και χθες με το τρένο Eurostar στις Βρυξέλλες, αλλά όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας διαπίστωσε ότι οι πτήσεις είχαν ματαιωθεί, όπως έγραψε ο ίδιος στο blog του.

Ο Μπιλντ, όπως έγραψε, συνέχισε το ταξίδι του οδικώς και διανυκτέρευσε στο Λούμπεκ της βόρειας Γερμανίας.

Από τις ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας επηρεάστηκαν και τα βασιλικά ζεύγη της Σουηδίας και της Νορβηγίας, που αναγκαστικά θα ταξιδέψουν σήμερα με τρένο στη Δανία για να παραστούν στον εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας Μαργκρέτε, η οποία γίνεται 70.

Το αεροδρόμιο της Κρακοβίας στο οποίο πρόκειται να φθάσουν οι περισσότεροι από τους ξένους ηγέτες που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι την Κυριακή, έκλεισε σήμερα για τις περισσότερες πτήσεις εξαιτίας του νέφους της τέφρας που προκάλεσε η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, δήλωσε πηγή του αεροδρομίου.

«Το αεροδρόμιο έκλεισε για όλες τις κανονικές πτήσεις, μέχρι νεωτέρας. Μόνον οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών μπορούν ακόμα να πραγματοποιούνται», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Νωρίτερα, προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας, το οποίο ανάγκασε ευρωπαϊκά αεροδρόμια να κλείσουν, είναι πιθανό να καθυστερήσουν την κηδεία του Πολωνού προέδρου.

Εξάλλου, το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, δήλωσε ο διευθυντής του Πλάμεν Στάντσεφ.

Aθήνα

Στον… αέρα έχει τιναχθεί το πρόγραμμα πτήσεων των αεροπορικών εταιριών, κυρίως σε ότι αφορά τις γραμμές της Ευρώπης και ειδικότερα τα δρομολόγια προς τις χώρες της Βορείου και Κεντρικής Ευρώπης, εξαιτίας του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την ηφαιστειακή σκόνη που έχει καλύψει πολλές χώρες, από το ηφαίστειο της Ισλανδίας, με αποτέλεσμα να έχουν ματαιωθεί χιλιάδες πτήσεις.

Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας έχουν ματαιωθεί για σήμερα τουλάχιστον 60 προγραμματισμένες πτήσεις με προορισμούς την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πολωνία και το κυριότερο είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε θα υποχωρήσει το νέφος και θα γίνει σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων.

Η Aegean αναγκάστηκε σήμερα να ματαιώσει δεκάδες σκέλη πτήσεων και συγκεκριμένα δύο προγραμματισμένες πτήσεις μετ΄ επιστροφής προς Λονδίνο και άλλη μια έκτακτη πτήση προς τον ίδιο προορισμό. Επίσης ματαίωσε τα δύο δρομολόγια προς Παρίσι, 2 προς Φρανκφούρτη, και από μία για Βερολίνο, Ντίσελντορφ και Βρυξέλλες. Ακόμη ματαίωσε τις δύο πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Φρανκφούρτη και μία προς Ντίσελντορφ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ