Γενικά Θέματα

Πώς η τροφή οδηγεί στην αρπαγή γης και την αποικιοκρατία του 21ου αιώνα!

16 Απριλίου 2010

Πώς η τροφή οδηγεί στην αρπαγή γης και την αποικιοκρατία του 21ου αιώνα!

 

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του περιοδικού Observer  αποκαλύπτει το πώς κάποιες πλούσιες χώρες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με το πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης τροφής, μετέτρεψαν εκτάσεις της Αφρικής στο διπλάσιο μέγεθος της Μεγ. Βρετανίας σε αγροκτήματα που παράγουν τροφή για τους πολίτες τους

Εντυπωσιασμένοι και τρομαγμένοι έμειναν οι δημοσιογράφοι του Observer, όταν στο δρόμο για την αφρικανική πόλη Αwassa, είδαν από κοντά αυτό που μέλει να γίνει το μεγαλύτερο θερμοκήπιο της Αιθιοπίας. Αν και το θερμοκήπιο απέχει πολύ από το να τελειώσει, ήδη η πλαστική και μεταλλική κατασκευή έχει μέγεθος 20 εκταρίων, το μέγεθος 20 περίπου γηπέδων ποδοσφαίρου.

Ο «μάνατζερ» της φάρμας δείχνει στους δημοσιογράφους εκατομμύρια ντομάτες, πιπεριές και άλλα λαχανικά που μεγαλώνουν σε σειρές μεγέθους 500 μέτρων σε συνθήκες που ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ισπανοί μηχανικοί χτίζουν τη μεταλλική κατασκευή, γερμανική τεχνολογία χρησιμοποιείται για την εξοικονόμηση νερού και 1000 γυναίκες συλλέγουν και συσκευάζουν 50 τόνους τροφών την ημέρα. Μέσα σε 24 ώρες, το φαγητό ταξιδεύει 200 μίλια στο Αddis Αbaba και πετάει 1000 μίλια στα καταστήματα και τα εστιατόρια του Ντουμπάι, του Τζεντάχ και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Η Αιθιοπία είναι μια από τις πιο πεινασμένες χώρες του κόσμου με περισσότερο από 13 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και σίτιση,, αλλά παραδόξως η κυβέρνηση προσφέρει αρκετά από τα εκτάρια της πιο εύφορης γης της σε πλούσιες χώρες για την εξαγωγή τροφής για τους δικούς τους πληθυσμούς, αλλά και σε ορισμένους από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Τα 1000 εκτάρια γης που συμπεριλαμβάνουν και τα θερμοκήπια της Αwassa,  έχουν μισθωθεί για τουλάχιστον 99 χρόνια σε Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Η εταιρεία του Sheikh Mohammed al- Amoudi, ενός από τους 50 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση και την εκμετάλλευση 500.000 εκταρίων γης στην Αιθιοπία τα επόμενα χρόνια. Μέχρι χώρα έχει αγοράσει τέσσερα μεγάλα αγροκτήματα και ήδη καλλιεργεί ρύζι, σιτάρι, λαχανικά και λουλούδια για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά η Αιθιοπία είναι μόνο μία από τις 20 και πλέον Αφρικανικές χώρες, που η γη αγοράζεται ή μισθώνεται για εντατική γεωργική εκμετάλλευση σε μια τεράστια κλίμακα, όπου από τους συντάκτες του άρθρου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αλλαγή ιδιοκτησίας από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Η έρευνα εκτιμά ότι έως και 50 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια ή βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης από τις κυβερνήσεις και τους πλούσιους επενδυτές με τη συνοδεία κρατικών επενδύσεων. Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, το Αction Aid και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η εν λόγω ανάπτυξη, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας και η ταχύτητά της άρχισε με την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων που ακολούθησε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου το 2008, την αυξανόμενη λειψυδρία και την επιμονή της Ε.Ε. ότι το 10% των καυσίμων για τις μεταφορές θα πρέπει να προέρχονται από τα βιοκαύσιμα έως το 2015.

Σε πολλές περιοχές τα «ντηλς» αυτά οδήγησαν σε εξώσεις από κεκτημένη γη, πολιτική αστάθεια και παράπονα για «αρπαγή γης». Η εμπειρία του Νyikaw Ochalla , γηγενούς από την περιοχή της Gambela της Αιθιοπίας που τώρα ζει στη Μεγ. Βρετανία, αλλά βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους αγρότες στην περιοχή του, είναι χαρακτηριστική: «οι ξένες εταιρείες που καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς, στερούν από τα άτομα εκτάσεις που χρησιμοποιούν για αιώνες. Διαδίδουν ότι οι περιοχές αυτές δεν καλλιεργούνταν, πράγμα που είναι ψευδές. Οι συμφωνίες γίνονται κρυφά, χωρίς να έχουν γίνει συνεννοήσεις με τον γηγενή πληθυσμό. Οι ντόπιοι ξυπνούν ένα πρωί και βλέπουν άτομα να εισβάλουν με τρακτέρ στα εδάφη τους.

Η γη των ανθρώπων αρπάζεται και οι ντόπιοι θα πρέπει να δουλεύουν για τις ινδικές ή άλλες εταιρείες. Αποζημιώσεις για αυτές τις αρπαγές δεν έχουν δοθεί και οι πολίτες δεν μπορούν  να πιστέψουν καλά-καλά αυτό που τους συμβαίνει. Χιλιάδες  άνθρωποι θα επηρεαστούν από αυτό και θα πεινάσουν».

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με άλλες χώρες της Μέσης  Ανατολής, όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Άμπου Ντάμπι είναι  οι μεγαλύτεροι αγοραστές. Από το 2008, Σαουδάραβες επενδυτές αγόρασαν γη στο Σουδάν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τη Κένυα. Η Κίνα έχει υπογράψει σύμβαση με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για την καλλιέργεια εκτάσεων για την παραγωγή φοινικέλαιου για βιοκαύσιμα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βιοκαυσίμων επίσης έχουν αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων «Αυτό οδήγησε σε μετακινήσεις πληθυσμών, σε ανύπαρκτες αποζημιώσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για μισθούς και ευκαιρίες απασχόλησης», σύμφωνα με τον Τim  Rice , συγγραφέα έκθεσης της Αctiοη Αid.

(Πηγή: περιοδ. Bionews, τευχ.81, Απρίλιος 2010)