Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

To Google Earth «κάρφωσε» φοροφυγάδες

23 Απριλίου 2010

To Google Earth «κάρφωσε» φοροφυγάδες

Από τις ακριβές κατοικίες της Εκάλης και άλλων δυο βορείων προαστίων του λεκανοπεδίου ξεκίνησαν οι έλεγχοι μέσω δορυφόρου του υπουργείου Οικονομικών για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που διαθέτουν πισίνα, αλλά «ξεχνούν» να τη δηλώσουν στην εφορία για να αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης.

Ο δορυφόρος της google earth εντόπισε 500 φορολογούμενους κατοίκους της Εκάλης που έχουν σπίτια με πισίνα. Από τους φορολογούμενους αυτούς, οι 324 είχαν δηλώσει την πισίνα στην εφορία ενώ οι υπόλοιποι 176 απέφυγαν να τη δηλώσουν.

Σύντομα, οι φορολογούμενοι αυτοί, θα κληθούν από την Εφορία προκειμένου να δώσουν διευκρινήσεις και για να γίνει η περαιτέρω διασταύρωση των στοιχείων.

Οι δορυφορικοί έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων του Λεκανοπεδίου αλλά και σε νησιά όπως Μύκονο και Σαντορίνη όπου οι πολυτελείς βίλες φυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν μανιτάρια, με τους ιδιοκτήτες τους να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα.

Κατά τον πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ανίχνευσε μέσω των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009, πόσοι από τους 16.974 φορολογούμενους – κατοίκους τριών βορείων προαστίων της Αττικής, αρχής γενομένης από την Εκάλη, δήλωσαν κατοχή πισίνας.

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, προχώρησε στη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών για να εντοπίσει ποιοι πραγματικά φορολογούμενοι αυτής της περιοχής έχουν εξωτερική πισίνα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης εντόπισε 324 κατόχους και έστειλε τα στοιχεία στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο ο οποίος διασταυρώνοντας τα στοιχεία με τις δορυφορικές φωτογραφίες και τις διευθύνσεις των κατοίκων διαπίστωσε ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν σπίτι με πισίνα στην Εκάλη ανέρχονται σε περίπου 500 άτομα.

Έτσι, οι 176 κάτοχοι πισίνας που… ξέχασαν να τη δηλώσουν, αποφεύγοντας το σχετικό τεκμήριο θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με τα πρόστιμα της εφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες διατάξεις το τεκμήριο της πισίνας ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Τα τεκμήρια προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τετραγωνικό για πισίνες μέχρι 60 τ.μ και σε 200 ευρώ το τετραγωνικό, για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ. Για εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.

Πηγή: imerisia