Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ενθρόνιση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Συμβούλου Χριστού Αρχιμανδρίτη Νείλου (με φωτογραφικό υλικό)

28 Απριλίου 2010

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ενθρόνιση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Συμβούλου Χριστού Αρχιμανδρίτη Νείλου (με φωτογραφικό υλικό)

Ο αρχιμ. Νείλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Συμβούλου Χριστού

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και συμφώνως με τα όσα το εκκλησιαστικό τυπικό ορίζει τελέσθηκε την περασμέη Κυριακή 25 Απριλίου 2010 η ενθρόνιση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Συμβούλου Χριστού αρχιμ. Νείλου.

Η Ιερά Μονή Συμβούλου Χριστού είναι μια από τις αρχαιότερες Μονές της Κύπρου εφόσον ανάγεται περίπου τον 6o – 7o αιώνα μΧ.

Κατά μια εκδοχή η Μονή πήρε το όνομα της από το αγιογραφικό χωρίο του προφήτη Ησαΐα «και καλείται το όνομα αυτού μεγάλης βουλής Άγγελος θαυμαστός Σύμβουλος» ενώ  μια άλλη εκδοχή για την ονομασία της Μονής είναι το γεγονός ότι στο χώρο αυτό γίνονταν συμβούλια των επισκόπων των τοπικών Εκκλησιών της Κύπρου.

Οι συχνές όμως αραβικές επιδρομές κατά τον 9ο αιώνα έπληξαν σοβαρά την μονή με αποτέλεσμα την λεηλασία και καταστροφή της μονής και την απάνθρωπη σφαγή των ενασκούμενων μοναχών.

Η ακολουθία της ενθρονίσεως τελέστηκε κατά την διάρκεια του εσπερινού της Κυριακής χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Λεμεσού και Γέροντος της Μονής κ.κ. Αθανασίου ο οποίος στην ομιλία του προς τον ενθρονιζόμενο ηγούμενο εξήρε το νόημα της ταπεινώσεως, αρετή η οποία πρέπει να κοσμεί τον προϊστάμενο κάθε μοναστικής κοινότητας έχοντας ως πρότυπο τον Αρχιποιμένα Χριστό.

Στην ακολουθία παρευρέθηκαν ακόμη ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας και ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά κ. Επιφάνιος καθώς και ηγούμενοι και ηγουμένες από Μοναστήρια της Κύπρου κα του εξωτερικού.

Τέλος, συγκινητική ήταν και η παρουσία πολλών κληρικών, αλλά και προσκυνητών οι οποίοι υπερέβαιναν τις δυο χιλιάδες.

Αλέξανδρος Κοπτίδης

Λεμεσός, Κύπρος