Γενικά Θέματα

«Στις αμερικανικές ακτές» η πετρελαιοκηλίδα

30 Απριλίου 2010

«Στις αμερικανικές ακτές» η πετρελαιοκηλίδα

Έρευνες διεξάγει η αμερικανική ακτοφυλακή προκειμένου να διαπιστώσει αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι το πετρέλαιο από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού από την κατάρρευση εξέδρας άντλησης έχει αρχίσει να φτάνει στις ακτές της Λουϊζιάνα.

Περίπου 5.000 βαρέλια πετρελαίου υπολογίζεται ότι διαχέονται κάθε ημέρα στη θάλασσα μετά την έκρηξη, πριν από 11 ημέρες, στην εξέδρα της BP η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε.

Εκφράζονται φόβοι για σημαντική καταστροφή στην αλιεία, τους βιότοπους και τον τουρισμό στη Λουϊζιάνα, το Μισισίπι, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την πετρελαιοκηλίδα «γεγονός εθνικής σημασίας», ενώ ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας ομοσπονδιακά κεφάλαια προκειμένου να επιστρατευτούν 6.000 στρατιώτες της ακτοφυλακής που θα βοηθήσουν στον καθαρισμό.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η BP είναι υπεύθυνη για την κάλυψη του κόστους καθαρισμού.

«Παρόλο που η ΒΡ είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του κόστους της επιχείρησης αντιμετώπισης και καθαρισμού , η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει θα χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του υπουργείου Άμυνας», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Έντεκα εργαζόμενοι στην εξέδρα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1810088