Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Μοναχού Αρσενίου Βατοπαιδινού (Κυριακή 16-05-2010)

17 Μαΐου 2010

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Μοναχού Αρσενίου Βατοπαιδινού (Κυριακή 16-05-2010)

Ο Μοναχός Αρσένιος Βατοπαιδινός

στο Σωτήρη Σταθόπουλο

Γιατί καταθέσατε αυτή τη φορά στην Εξεταστική Επιτροπή;

Στην Εξεταστική Επιτροπή του 2008, τόσο ο γέροντας Εφραίμ όσο κι εγώ παραστήκαμε και καταθέσαμε υπόμνημα, ζητώντας πράγματι να μην καταθέσουμε ως μάρτυρες. Μας ζητήθηκε τότε να περιμένουμε έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής. Τελικά, φύγαμε με την εντύπωση ότι η Επιτροπή αποφάσισε να μην καταθέσουμε. Σήμερα, όμως δύο χρόνια μετά, που συνεχίζεται από πολλούς η διαστρέβλωση της αλήθειας, κρίναμε αναγκαίο να ακουστεί και η δική μας θέση που είναι η μόνη αλήθεια, καθώς τόσον καιρό λέγονταν πολλά για εμάς χωρίς εμάς και ήμασταν θεατές σε μια πρωτοφανή εκστρατεία κατασυκοφάντησης μας που αμαύρωσε την εικόνα και την προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς ένας μοναχός ή, έστω, ο ηγούμενος μιας μονής μπορεί να συνομιλεί με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον Γιάννη Αγγέλου, να συναντάται με υπουργούς (έστω και λίγες φορές, όπως είπατε στην Εξεταστική) και να είναι τακτικός επισκέπτης της ΚΕΔ; Απλοί άνθρωποι με παρόμοιες υποθέσεις δεν το καταφέρνουν εύκολα αυτό…

Άλλες μονές δεν συναντώνται με μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης; Ο γέροντας Εφραίμ δεν είχε επισκεφθεί τον αείμνηστο Ανδρ. Πα¬πανδρέου; Δεν αισθάνθηκα ότι μας γινόταν κάποια διάκριση, πολλές φορές μάλιστα, είχα την εντύπωση ότι δεν γινόμασταν ευπρόσδεκτοι. Επισκέφθηκα, τότε, ελάχιστες φορές τους αρμόδιους υπουργούς κάνοντας χρήση του δικαιώματος να ακουστούν οι απόψεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, όπως εξάλλου ακούστηκαν οι απόψεις των τοπικών φορέων της Ξάνθης για τους οποίους ήμασταν ανεπιθύμητοι. Με τον κύριο Αγγέλου δεν έχω συνομιλήσει ποτέ στο τηλέφωνο. Έφτασαν ψευδώς να υποστηρίξουν ότι δήθεν του τηλεφωνούσα μέσα από τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες και ότι δήθεν απευθυνόμουν σ’ αυτόν με το μικρό του όνομα. Αρκεί να σας πω ότι όταν χρειάστηκε κάποια στιγμή να επικοινωνήσω μαζί του γιατί θα ερχόταν στο Άγιον Όρος μίλησα στο τηλέφωνο μόνο με την ιδιαιτέρα του για τις σχετικές λεπτομέρειες και όχι με τον ίδιο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση σας διευκόλυνε ώστε να προχωρήσουν οι ανταλλαγές; Τρεις μάρτυρες στις καταθέσεις τους υποστήριξαν ότι συνομιλούσατε με τον Γ. Αγγέλου…

Θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή σας σε κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό μέχρι και σήμερα, ανάμεσα σε πολλά άλλα ανάλογα. Όλες οι κυβερνήσεις από το έτος 1998 και μετά αναγνώρισαν με σωρεία επίσημων εγγράφων και αποφάσεων τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων. Αυτό κανείς δεν το είπε ποτέ στον λαό. Οι ανταλλαγές που ακολούθησαν δεν ήταν δική μας επιλογή. Αποτέλεσαν πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης, υπήρχε δηλαδή σχετική πολιτική βούληση. Εμείς συρθήκαμε στις ανταλλαγές πιεζόμενοι από την τότε κυβέρνηση, που με τον τρόπο αυτό ικανοποιούσε το αίτημα τοπικών παραγόντων να μας διώξουν από την περιοχή τους. Οι τοπικοί παράγοντες περιελάμβαναν και τον τέως υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό, που στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή στις 2/12/08 δήλωσε ευθέως ότι οι φορείς της περιοχής πίεζαν να βρεθεί λύση. Αλλά και ο Ευάγγελος Μπασιάκος κατέθεσε μια μέρα αργότερα, στις 3/12/08, ότι ο Αλ. Κοντός έφερε στο υπουργείο τον μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, τον οποίο ο Ευάγ. Μπασιάκος χαρακτηρίζει «πολύ σκληρό και απόλυτο» και ότι αυτός του είπε «βρείτε τρόπο να φύγουν, βρείτε τρόπο στην κυβέρνηση να σηκωθούν να φύγουν από εδώ».

Τις ίδιες πιέσεις ο Ευαγ. Μπασιάκος κατέθεσε ότι του ασκούσαν τόσο ο Αλ. Κοντός όσο και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τα ίδια περί πιέσεων των τοπικών φορέων κατέθεσε στις 3/12/08 και ο Πέτρος Δούκας. Άλλωστε, η πολιτική αυτή βούληση αποδεικνύεται και εξ εγγράφων, ένα εκ των οποίων μάλιστα με ημερομηνία 10/07/2004 φέρει την ιδιόχειρη σημείωση του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββα Τσιτουρίδη, για την άμεση προώθηση της διαδικασίας ανταλλαγών.

Πώς ισχυρίζεται λοιπόν ο Σ. Τσιτουρίδης ότι δεν είχε σχέση με το θέμα; Αυτοδιαψεύδεται ο ίδιος με την κατάθεση του στις 2/12/08, την οποία προφανώς ξεχνά σήμερα, όπου είπε ότι υπήρχε η ιδέα της ανταλλαγής ώστε να απομακρυνθεί η μονή από την περιοχή και να εξασφαλισθεί η περιοχή. Μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι πιέζουν οι τοπικοί φορείς να φύγουμε από την Ξάνθη. Όπως επίσης αναληθώς κατέθεσε ότι, δήθεν, είχα μαζί μου έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε ακίνητα. Ποιος; Εγώ που ποτέ μέχρι πρότινος δεν ήξερα να χειρισθώ ούτε καν γραφομηχανή! Ακόμη και σήμερα είμαι εντελώς άσχετος μ’ αυτή την τεχνολογία. Εξάλλου, ο ίδιος καταθέτει ότι δήθεν θα του έδειχνα ακίνητα, που βέβαια ποτέ και δεν είδε.

Σκεφθείτε ότι, σε συνέχεια της πίεσης που μας ασκήθηκε για να δεχθούμε τις ανταλλαγές, ήμασταν εμείς που με επιστολή μας της 2ας Δεκεμβρίου 2004 προς την ΚΕΔ και κοινοποίηση στον τότε υπουργό Ευάγ. Μπασιάκο και στον υφυπουργό Π. Δούκα δηλώσαμε ότι τελικά αποδεχόμασταν την ανταλλαγή και παρακαλέσαμε για τη διερεύνηση και υπόδειξη σε εμάς ακινήτων προς ανταλλαγή. Για όλη αυτή τη στάση του, οφείλουμε να έχουμε επιφυλάξεις και να σκεφθούμε πώς θα αντιδράσουμε περαιτέρω.

Δεν ξέρω γιατί αυτή η αναλήθεια. Πίστεψε προφανώς ότι, όπως πάντα, δεν θα αντιδρούσαμε. Γελάστηκε. Τώρα, αναφορικά με την κατάθεση του Π. Δούκα, εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω εάν δέχτηκε από οποιονδήποτε τηλεφωνήματα σχετικά με το θέμα, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου ουδέποτε υπέβαλε αίτημα, προφορικά ή γραπτά, στον Γ. Αγγέλου. Ζητούσαμε μόνο να ακουστούμε κι εμείς όπως εξάλλου ακούγονταν οι φορείς της Ξάνθης σε κάθε κυβερνητικό επίπεδο, ακόμα και στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, και μάλιστα και στον τότε υπουργό Θεόδωρο Ρουσόπουλο, όπως και πάλι καταθέτει στις 3/12/08 ο Ευάγ. Μπασιάκος που επεδίωκαν την εκδίωξή μας από την περιοχή. Μάλιστα, ανάμεσα τους ήταν ο μητροπολίτης Ξάνθης ο Σωκράτης Ξυνίδης πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης ο σημερινός υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής αλλά και ο τότε υφυπουργός Αλ. Κοντός πράγμα που δείχνει και τη σύμπλευση όλων αυτών στο κοινό αίτημα της εκδίωξής μας που οδήγησε στις παρά τη θέληση μας ανταλλαγές. Μάλιστα, σήμερα, ο μεν αδελφός του Σ. Ξυνίδη έγινε γ.γ. του ΠΑΣΟΚ, ο δε Γ. Πεταλωτής, υφυπουργός.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι όλος ο θόρυβος ξέσπασε αφού ουσιαστικά είχαν ολοκληρωθεί οι ανταλλαγές;

Θα σας προέτρεπα να προβείτε, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού σας λειτουργήματος σε μια πιο διεξοδική έρευνα γι’ αυτό το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη σας σχετική, πρόσφατη δημόσια δήλωση του Δημήτρη Κοντομηνά (ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha) της 1ης/5/2010, σε συνδυασμό με το τι κατέθεσε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΙpha Γιώργος Βλάχος στην Εξεταστική Επιτροπή στις 4 Νοεμβρίου 2008, ότι δηλαδή βασική επιδίωξη των αποκαλύψεων ήταν να μην αλλάξει χρήση το ολυμπιακό ακίνητο (!) -και που πράγματι δεν άλλαξε (!)- και ότι η πώληση του ολυμπιακού ακινήτου ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού η αξία που συμφωνήθηκε ήταν πολύ ανώτερη της αντικειμενικής.

Ποιο ήταν τελικά το μεγάλο λάθος της μονής; Πιστεύετε ότι δικαίως κατηγορείται όλο αυτό το διάστημα η προηγούμενη κυβέρνηση;

Είμαι βαθύτατα λυπημένος, γιατί κάποιοι κατάφεραν να αμαυρώσουν την εικόνα και το μεγάλο έργο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Η μακροχρόνια προσφορά της μονής, το μεγάλο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο, η ιστορική της προσφορά στην Ορθοδοξία ξεχάστηκαν μεμιάς. Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι κατηγορείται η Ιερά Μονή Βατοπεδίου για ανταλλαγές στις οποίες σύρθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, για ενέργειες στις οποίες προβήκαμε μόνο και μόνο για να διαφυλάξουμε τα διαχρονικά συμφέροντα και την περιουσία της μονής και για προθέσεις οι οποίες είχαν μοναδικό στόχο την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο, με την ίδρυση κοινωφελών ιδρυμάτων και την παροχή βοήθειας μέσω φιλανθρωπιών σε άτομα που έχουν ανάγκη. Τέλος δεν μπορώ να κατανοήσω την ατολμία στην τότε κυβέρνηση, που δεν τόλμησε να βγει έγκαιρα και να ενημερώσει τον λαό πάνω στην αλήθεια, με αποτέλεσμα μια απολύτως νόμιμη ενέργεια όπως αυτή των ανταλλαγών να πάρει διαστάσεις «μεγάλου σκανδάλου».

Πηγή: Εφημερίδα Realnews, Κυριακή 16.5.2010

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου friendsofimmb.net