Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ελέφαντας ο διερμηνέας

25 Μαΐου 2010

Ελέφαντας ο διερμηνέας

Είναι τόσο έξυπνα ζώα που μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ανθρώπινες γλώσσες. Μήπως τελικά η λαϊκή ρήση “έχει μνήμη ελέφαντα” δεν είναι τυχαία;

Με την χρήση ενός τεράστιου ηχείου, οι ερευνητές στο Εθνικό πάρκο της Κένυα προσπάθησαν να διερευνήσουν τις ικανότητες του Ελέφαντα να διακρίνει από την ακοή το πλήθος των λιονταριών που πλησιάζει ή ακόμη και την ηλικία του ελέφαντα που είναι κοντά. Γιατί αν οι ελέφαντες δεν φημίζονται για την όραση τους, η οποία είναι αρκετά αδύναμη, έχουν ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο αισθητήριο ακοής και φυσικά μοναδική ικανότητα όσφρησης.

Έτσι οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ήχους και μυρωδιές που θα συναντούσαν τα ζώα στην ζούγκλα, με τέτοιο όμως τρόπο που να αποδεικνύεται η διαδικασία της σκέψης και της ευφΰιας τους.

Ο Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Dick Byrne έκανε έρευνα πάνω στις διανοητικές ικανότητες του Ελέφαντα και υποστηρίζει πως γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα για τις πραγματικές ικανότητες των τεράστιων αυτών ζώων. “Έχουν αποδείξει ότι έχουν δυνατότητες που απαντώνται μόνο στους ανθρώπους και τους πιθήκους”. Έχει αποδειχθεί για παράδειγμα πως ένας ελέφαντας μπορεί να διακρίνει το λιγότερο 100 διαφορετικούς ελέφαντες από την φωνή.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες σε ζωολογικούς τύπους στην Ιαπωνία τα συμπαθή τετράποδα έχουν και ανεπτυγμένες αριθμητικές ικανότητες. Έχει αποδειχθεί πως μπορούν είναι ικανοί να ξεχωρίσουν δυο διαφορετικές ποσότητες από το ίδιο αντικείμενο. Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα ενός τεστ στο οποίο συμμετείχαν πολλά είδη ζώων αλλά και μικρά παιδιά. Οι ελέφαντες μπορούν με μια ματιά να διακρίνουν πλήθη των 5 ατόμων από αντίστοιχα των 6, κάτι που δεν είναι και τόσο αυτονόητο σε μικρά παιδιά.

Επιστρέφοντας στην Κένυα, οι ελέφαντες του Εθνικού Πάρκου μπορούν να καταλάβουν πότε οι άνθρωποι που τους πλησιάζουν μιλούν την τοπική γλώσσα της φυλής των Μασάι, που ζουν στην περιοχή, την γλώσσα των Kamba που βρίσκονται επίσης στα περίχωρα του Πάρκου, αλλά και την αγγλική που μιλούν οι τουρίστες που επισκέπτονται στο πάρκο. Μάλιστα η παλιά εχθρική σχέση ανάμεσα τους και στην φυλή των Μασάι, του κάνει να εξεγείρονται κάθε φορά που ακούν την συγκεκριμένη γλώσσα. Οι λιγότερο απειλητικοί για αυτούς είναι οι τουρίστες, οι οποίοι τους επισκέπτονται μόνο για να τους παρακολουθήσουν.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=spzqoVJwG8cgATH3&Rec_ID=1043#