Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Η επίσκεψη του μακαρίου Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Σκήτης Κολιτσού

26 Μαΐου 2010

Η επίσκεψη του μακαρίου Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Σκήτης Κολιτσού

Ο μακαριστός Ιερομ. Διονύσιος, Γέροντας του Ιερού Κελλίου Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Σκήτης Κολιτσού Αγίου Όρους


Γέροντας Διονύσιος:
Το θαύμα της Παναγίας και η επίσκεψις του Γέροντος της Βατοπαιδινής αδελφότητος Ιωσήφ μονάχου στο Ιερό Κελλί μας!

Αφηγητής: Σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση, όλοι οι Κελλιώτες μοναχοί, όταν παραλαμβάνουν το Ομόλογο του Ιερού Κελλιού, πού τους παραχωρεί η Ιερά Μονή, οφείλουν σεβασμό και υπακοή στις αποφάσεις της οικείας Μονής. Τύπος Άγιορείτου Μονάχου, ο Γέρων Διονύσιος σεβόταν, πάντοτε, το Ηγουμενοσυμβούλιο και τις αποφάσεις της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, στην οποία ανήκει το Ιερόν Κελλίον του Αγίου Γεωργίου στην Κολιτσού. Ποτέ δεν έκανε κάποια εργασία στο Ιερό Κελλί του, από αυτές, πού αναφέρονται στο Ομόλογο, χωρίς να ζητήση, πρωτύτερα, την ευλογία της Ιεράς Μονής. Όλα τα πράγματα τα έβλεπε και τα ερμήνευε πνευματικά. Χαρακτηριστικά έλεγε στους υποτακτικούς του:

Γέροντας Διονύσιος:
Εάν κάνουμε κάτι, χωρίς την ευλογία της Ιεράς Μονής, ο Θεός δεν ευλογεί το έργο μας.

Αφηγητής: Για τη σημερινή αδελφότητα του Γέροντος Ιωσήφ έλεγε:

Γέροντας Διονύσιος: Είμαι 70 χρόνια Βατοπαιδινός Κελλιώτης. Αυτό, πού έγινε τώρα, είναι θαύμα της Παναγίας! Επειδή ο Γέροντας Ιωσήφ είναι άξιος και ικανός, γι΄ αυτό ευλόγησεν ο Κύριος και η Παναγία να έλθη αυτή η συνοδεία νά αναλάβη την ιστορική Μεγίστη Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου. Όταν ο Γέροντας Ιωσήφ επισκέφθηκε, για πρώτη φορά, το Ιερό Κελλί μας, κλαίγαμε από τη χαρά μας, διότι μας είπε:

Αναμνηστική φωτογραφία των μακαρίων Γερόντων Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και Διονυσίου του Κολιτσιώτου κατά την πρώτη επίσκεψη του Γέροντα Ιωσήφ στην Ιερά Καλύβη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της Ιεράς Σκήτης Κολιτσού


Γέροντας Ιωσήφ:
Όλοι είμαστε Βατοπαιδινοί, είμαστε μία οικογένεια! Εμείς είμαστε μέσα στο Μοναστήρι κι εσείς απ΄ έξω!

Η Ιερά Καλύβη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της Ιεράς Σκήτης Κολιτσού.


Γέροντας Διονύσιος:
Τα λόγια αυτά του Γέροντος Ιωσήφ με συγκίνησαν βαθύτατα, διότι τόσα χρόνια νιώθαμε ξένοι και περιφρονημένοι! Ήταν αδιανόητο για μας να μας επισκεφθή η Αρχή της Ιεράς Μονής! Γι΄ αυτό και ο σεβασμός, πού έχουμε προς τον Γέροντα Ιωσήφ και προς τον Ηγούμενο Γέροντα Εφραίμ, είναι πολύ μεγάλος, διότι, με τη βοήθειά τους, σήμερα, έχουμε αποκτήσει συνοδεία στο Ιερό Κελλί μας! Κατ΄ εμέ αυτό είναι θαύμα της Παναγίας! Εκτός και αν αυτά δεν τα βλέπουμε ότι είναι θαύματα!


Πηγή:
Κωνσταντίνου Ι. Ρώϊμπα, Φιλολόγου, Πνευματικές Νουθεσίες Γέροντος π. Διονυσίου Ρουμάνου Αγιορείτου, § Η επίσκεψη του Βατοπαιδινού Γέροντος π. Ιωσήφ στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Σκήτης Κολιτσού, άγιον Όρος 2004

αναδημοσιεύουμε από το facebook Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός  – Elder Joseph of Vatopaidi