Συναξαριακές ΜορφέςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βατοπαίδι (φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

26 Μαΐου 2010

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βατοπαίδι (φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Με δύο αγαπητούς φίλους ανεβήκαμε για να εορτάσουμε την Πεντηκοστή στο Βατοπαίδι. Έπρεπε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, όπως έλεγε και ο Γέροντας Παΐσιος.  Το Σάββατο το πρωί φθάσαμε στο μοναστήρι και μάθαμε μάλιστα ότι την Κυριακή στην Θεία Λειτουργία θα γινόταν και η χειροτονία σε ιεροδιάκονο, του π. Λαζάρου, ενός μοναχού της Μονής. Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ θα ερχόταν το μεσημέρι για να προεξάρχει στην εορτή και για να τελέσει την χειροτονία.

Το Σάββατο το βράδυ άρχισε η Αγρυπνία στις 7:00 μ.μ. ενώ σε μας τους προσκυνητές (190 άτομα) έκανε ομιλία ο Γέροντας Εφραίμ στο Συνοδικό. Τα λόγια του πάντοτε πνευματικά και εμπειρικά. Όταν τελείωσε η ομιλία κατεβήκαμε και εμείς στην εκκλησία και παρακολουθήσαμε την Αγρυπνία που τελείωσε περίπου στις 2:00 π.μ. Τί ωραίοι και θεολογικοί οι Κανόνες, οι Καταβασίες και τα τροπάρια των Αίνων!!

Το πρωί η Θεία Λειτουργία άρχισε στις 6:00 π.μ. με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η ένδυση του Αρχιερέως που παράλληλα ψάλανε οι Βατοπαιδινοί Πατέρες το «Άνωθεν οι Προφήται» του οσίου Ιωάννου Κουκουζέλη.

Στη Θεία Λειτουργία έγινε πρώτα η χειροθεσία σε υποδιάκονο του υποψηφίου μοναχού, διαβάστηκε η Συμμαρτυρία από τον σεβαστό Γέροντα Εφραίμ και μίλησε για το νόημα της χειροτονίας ο Άγιος Προικοννήσου.

Η Χορωδία των Βατοπαιδινών ήταν πολύ ωραία, όπως πάντα βέβαια. Μπορείτε να ακούσετε το Κοινωνικό της ημέρας που ήταν ο στίχος, «Το Πνεύμα σου το Αγαθόν οδηγήσει με εν γη ευθεία, αλληλούια», ήχος α΄ και μέλος Πέτρου Βυζαντίου: Koinonikon Pentikostis – IMMB, Kyriaki tis Pentikostis 10-5-2010

Κατόπιν έγινε κέρασμα στο Συνοδικό που μίλησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ για την εορτή της Πεντηκοστής και για την χειροτονία του νέου ιεροδιακόνου Λαζάρου. Μάλιστα ο σεβασμιώτατος στο λόγο του βρήκε την ευκαιρία να στηρίξει τη Μονή Βατοπαιδίου σχετικά με την γνωστή αδικία που υφίσταται και να τονίσει την συμπαράσταση σε αυτόν τον πειρασμό και από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία: O Proikonnisou Iosif stin IMM Batopaidiou – Kyriaki tis Pentikostis, 10-5-2010

Να ευχηθούμε και εμείς το Άγιο Πνεύμα να ενδυναμώνει τον Γέροντα Εφραίμ και όλη την Αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου, να φωτίζει τον νέο ιεροδιάκονο Λάζαρο και όλους εμάς τους προσκυνητές του Αγίου Όρους, αλλά και όλο τον κόσμο ώστε να ζούμε εν μετανοία, με την ταπείνωση και την αγάπη του Χριστού.

Χρήστος Παναγιώτου, Αθήνα


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου friendsofimmb.net