Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

«Business» στη λίμνη Βιστωνίδα – Μια αληθινή μαρτυρία

1 Ιουνίου 2010

«Business» στη λίμνη Βιστωνίδα – Μια αληθινή μαρτυρία

«Ευχαριστώ τον Θεό που με έχει καλά, που έχω την υγεία μου και σήμερα βρίσκομαι ελεύθερος έξω από την φυλακή. Ονομάζομαι Γ. Γ. και βρισκόμουν για 11 μήνες στην φυλακή Κομοτηνής. Ο λόγος, είμαι χούλιγκαν και έκανα έκτροπα στο όνομα της μεγάλης μου αγάπης που είναι η ΑΕΚ. Χθες αποφυλακίστηκα και δεν έφυγα αμέσως για το σπίτι μου, για να έρθω σήμερα εδώ να ευχαριστήσω το νέο άνθρωπο που μου στάθηκε στο πλευρό μου όλους αυτούς τους μήνες που ήμουν στην φυλακή και με την αγάπη του και την καλοσύνη του μου έδινε δύναμη και κουράγιο και μου έμαθε να βλέπω πιο όμορφα τον κόσμο και την ζωή.

Μου έμαθε από εδώ και πέρα ότι η πρώτη μου αγάπη είναι ο Θεός και του υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να μην κάνω φασαρίες και ότι θα είμαι αντί για χούλιγκαν ένας σωστός άνθρωπος και ένας καλός χριστιανός. Σε ευχαριστώ πατέρα Νήφωνα για ό,τι έκανες για μένα και δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Δεν μπορώ να εκφράσω όλα τα αισθήματα της καρδιάς μου σε ένα τόσο πολύ πονετικό άνθρωπο σαν κι εσένα, αλλά ούτε κανείς μπορεί να καταλάβει ένα φυλακισμένο που βρίσκει αγάπη και παρηγοριά σε έναν άνθρωπο. Πατέρα Νήφωνα σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για ό,τι έκανες για μένα. Επιτέλους βρήκα έναν άνθρωπο που αγαπάει και βοηθάει όλους τους ανθρώπους. Είναι η παρηγοριά των φυλακισμένων. Μέσα στην ζούγκλα της Αθήνας μόνο κακία και μίσος γνώρισα. Ευχαριστώ τον Θεό που μπήκα στην φυλακή και σε γνώρισα πατέρα Νήφωνα και ανακάλυψα ότι υπάρχουν και άνθρωποι που αγαπάνε. Θα είσαι για πάντα ο πατέρας μου και το στήριγμά μου.

Ο ΑΕΚτσής από την Αθήνα Γ. Γ., 23-2-2007».

Η παραπάνω συγκλονιστική μαρτυρία βρίσκεται γραμμένη στο…

Η μαρτυρία

βιβλίο εντυπώσεων που υπάρχει στο μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο – Λάγος (στην περιβόητη λίμνη Βιστωνίδα) – ένα τετράδιο όπου αναγράφονται ευχαριστίες, εντυπώσεις, ευχές και ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από κει. Είναι ένα δείγμα της αθόρυβης προσφοράς της Μονής Βατοπαιδίου σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ενυπόγραφο. Για λόγους δεοντολογικούς αναφέρω εδώ μόνο τα αρχικά του ονόματος του νεαρού.

Η ιστορία επίσης δημοσιεύτηκε επώνυμα στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής.

Είναι γνωστό στην περιοχή της Θράκης, πως η Μονή Βατοπαιδίου και ο π. Νήφων υπεύθυνος στο μετόχι της στο Πόρτο Λάγος, πραγματικά στηρίζουν τους κρατούμενους των φυλακών και κυρίως αυτούς που βρίσκονται για μικροαδικήματα στη φυλακή, προσπαθώντας να τους δείξει τον άλλο δρόμο της ζωής. (Επιπλέον η Μονή έχει αποφυλακίσει πάνω από 1000 ανθρώπους.) Επίσης το έργο της Μονής στις φυλακές της Κομοτηνής είναι εμφανές αφού συμβάλλει και χρηματικά σε πολλές ανάγκες για τον εξωραϊσμό του χώρου.

Η αίθουσα του επισκεπτηρίου των φυλακών άλλαξε ριζικά και έγινε ένας αξιοπρεπής χώρος συνάντησης των κρατουμένων με τους συγγενείς τους. Με τις αλλαγές που έγιναν και με το ουσιαστικό ενδιαφέρον των μοναχών που χρηματοδότησαν την όλη προσπάθεια ο στενός και άβολος χώρος έγινε ένας πολυτελής χώρος ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η Μονή Βατοπαιδίου έγινε χορηγός στις φυλακές Κομοτηνής για να συμπαρασταθεί όχι μόνο στην αναμόρφωση της κτηριακής υποδομής αλλά και στις αποφυλακίσεις των κρατουμένων που δεν είναι λίγες. Αυτές είναι «business»!

Χαίρομαι που με αξίωσε ο Θεός να γνωρίσω τον γέροντα Εφραίμ, τον πάτερ Νήφων και τους Βατοπαιδινούς πατέρες.

Δίνουν μια άλλη, μεγάλη αξία στον όρο «businessmen» …!

Γ. Φ. (προσκυνητής)

Αρχική δημοσίευση: http://www.diakonima.gr/2008/10/22/«business»-στη-λίμνη-βιστωνίδα-μια-αληθινή-μ/