Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου μεταφέρεται στην Δευτερά Κύπρου

4 Ιουνίου 2010

Η Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου μεταφέρεται στην Δευτερά Κύπρου

Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα ο πιστός λαός της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, υποδέχεται την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 στις 6.00 το απόγευμα την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Μικροκάστρου.

Η περἰφημος Εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται στην ομώνυμη μονή στο Μικρόκαστρο Σιατίστης, στην Μακεδονία και στην Κύπρο θα την μεταφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Η θαυματουργός Θεομητορική αυτή Εικόνα, η οποία έρχεται προς ευλογία και στήριξη όλων των πιστών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής και όχι μόνο, θα εκτίθεται για προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά, από τις 6 μέχρι και τις 11 Ιουνίου 2010 και καθημερινά θα τελούνται Ιερές ακολουθίες.

Λίγα λόγια για την εικόνα

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά συστήματα χρονολόγησης, πρέπει να τοποθετηθεί χρονολογικά στον 12ο αιώνα και αγιογραφείται ως Βρεφοκρατούσα.

Ο ακριβής χρόνος της εικονογράφησης, ο τόπος, ο αγιογράφος, αλλά και οι θρησκευτικές προϋποθέσεις και οι ιστορικές περιπέτειες υπό τις οποίες βρέθηκε η εικόνα αυτή στο Καθολικό της Μονής μας είναι εν πολλοίς άγνωστα. Αυτό που με σιγουριά γνωρίζουμε είναι ότι το Καθολικό είναι τουλάχιστον τέσσερεις αιώνες νεώτερο της Εικόνας.

Η φθορά του χρόνου αφαίρεσε κάθε χρωστική ουσία από τα πρόσωπα της Εικόνας, αλλά παρ’ όλα αυτά η γραφή των χαρακτηριστικών τους είναι έντονα εκφραστική. Ολόκληρη η Εικόνα φέρει ασημένια επένδυση, η δε ιλαρότητα των προσώπων τόσο της Παναγίας Μητέρας όσο και του παιδίου Ιησού ελκύει παραμυθητικά τον κάθε προσκυνητή.

Η αέναος χάρις της Κυρίας Θεοτόκου κατέστησε τη Μονή, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, πνευματικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Οι πιστοί της περιοχής και ειδικότερα της Σιάτιστας, ακολουθώντας προαιώνια έθιμα, μεταφέρουν την Εικόνα στα γύρω χωριά σε έκτακτες περιπτώσεις, σε ανομβρίες, επιδημίες ή άλλες συμφορές, αλλά και σε τακτικές ημερομηνίες προς αγιασμό και ευλογία του τόπου.

Η μεγάλη ευλάβεια στην Εικόνα αυτή οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά ο πιστός λαός αποκομίζει. Για το λόγο αυτό τηρεί τα θρησκευτικά του έθιμα με μεγάλη αφοσίωση.

Η τιμή στο πρόσωπο της Παναγίας κορυφώνεται την ημέρα της Πανήγυρης της Μονής στις 15 Αυγούστου, όταν πολλές χιλιάδες πιστών απ’ όλη τη Δυτική Μακεδονία συρρέουν στο Μοναστήρι, περιμένοντας επί ώρες να έλθει η σειρά τους για να προσκυνήσουν την πάντιμη εικόνας Της, να αντλήσουν τη Χάρη Της, να ενισχύσουν την πίστη τους, να βρουν απάντηση στα ποικίλα προβλήματα της ζωής τους.

Το σέμνωμα τούτο της Ιεράς Μονής του Μικροκάστρου θα αφήσει για λίγο τον προαιώνιο τόπο διαμονής του, για να σκορπίσει την ευλογία του και στα ιερά αιματοβαμμένα χώματα της Κυπριακής γης.

Πηγή: Ρομφαία