Γενικά Θέματα

Θαλασσοθεραπεία: Όταν η θάλασσα κάνει “θαύματα”

7 Ιουνίου 2010

Θαλασσοθεραπεία: Όταν η θάλασσα κάνει “θαύματα”

Είναι γνωστό πως το νερό έχει τη δύναμη να ομορφαίνει. Μας αναζωογονεί, θεραπεύει και προσφέρει ανακούφιση από άγχος, ένταση και νευρικότητα. Ο όρος «θαλασσοθεραπεία» έχει γίνει πολύ γνωστός τα τελευταία χρόνια και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Μεσόγειους, που έχουμε μάθει να ζούμε και να μεγαλώνουμε με τη θάλασσα. Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε νάτριο, μαγνήσιο, θείο, φώσφορο και ιώδιο, στοιχεία που ανανεώνουν και «ζωντανεύουν» σώμα και πνεύμα! Χρησιμοποιείται όχι μόνο στην αισθητική αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Ετσι, παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, σε κυκλοφορικά προβλήματα, τραυματισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και ρευματισμούς.

Η τεχνική της θαλασσοθεραπείας χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό, φύκια, λάσπη θαλάσσης και αλάτι σε λουτρά, ντους, μασάζ και μάσκες σώματος. Οι εφαρμογές της μπορούν να μας χαρίσουν νεανική και δροσερή επιδερμίδα. Τα καλλυντικά προϊόντα με βάση τα φύκια ή εκχυλίσματα φυκιών και τα συστατικά του θαλασσινού νερού, που είναι πλούσια σε μέταλλα και ολιγοστοιχεία, διεγείρουν την κυτταρική δραστηριότητα και βελτιώνουν την ποιότητα των ιστών. Λίγες ημέρες παραμονής σε κέντρο θαλασσοθεραπείας αρκούν για να προσφέρετε στο δέρμα σας τον καθαρισμό και τη θρέψη που χρειάζεται για να λάμπει. Οι θεραπείες αυτές εξασφαλίζουν την απόλυτη ευεξία και αναζωογόνηση, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν όλη την ένταση που έχει εγκλωβιστεί στον οργανισμό.

Το θαλασσινό νερό, που περιέχει περισσότερα από εξήντα μεταλλικά άλατα και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων αλλά και φύκια, ωφελεί τις αρθρώσεις, ενώ όλα τα συστατικά προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Χαρίζει ανάλαφρο περπάτημα, γιατί παρέχει βελτίωση των κυκλοφορικών προβλημάτων και κυρίως των οιδημάτων στα πόδια. Είναι σύμμαχος της επιδερμίδας μας γενικά και προσφέρει όπλο αντιγήρανσης. Η σιλουέτα γίνεται πιο σβέλτη και σφιχτή. Το δέρμα ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα του.

Το ιώδιο που περιέχεται στα φύκια εξαφανίζει την κυτταρίτιδα. Τα συστατικά των φυκιών, λένε οι ειδικοί, εξασφαλίζουν ενυδάτωση των επιδερμικών κυττάρων με ταυτόχρονη διάλυση των επιφανειακών λιποκυττάρων.

Ενα ακόμη συστατικό της θάλασσας, η θαλάσσια λάσπη, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, συγκρατεί μεγάλη θερμότητα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος οπότε έχουμε καλύτερη οξυγόνωση, αύξηση του μεταβολισμού, ακόμη και ανακούφιση του πόνου.

Μαυρίστε χωρίς να καείτε

Ο ήλιος αποτελεί αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής. Εντούτοις, η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα ανεκτίμητα οφέλη της μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην επιδερμίδα μας όταν εκτιθέμεθα σ’ αυτήν άσκοπα και αλόγιστα.

Η χωρίς προστασία έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία επιφέρει ξηρότητα, αφυδάτωση, πανάδες και πιθανόν άλλους ερεθισμούς ανάλογα με την ποιότητα του δέρματός μας. Αν κι από τις μικρές ηλικίες το κολλαγόνο και η ελαστίνη που προσφέρουν λάμψη, σφριγηλότατα και ελαστικότητα παράγονται κανονικά στον οργανισμό, η έκθεση στον ήλιο κάνει την επιδερμίδα μας να χάνει τη φωτεινότητά της, ενώ κινδυνεύουμε και από ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του δέρματος. Εκτός από τις μακροπρόθεσμες βλάβες, είναι και οι βραχυπρόθεσμες, δηλαδή εγκαύματα, που καταστρέφουν τα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, της επιδερμίδας.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ποτέ τα προϊόντα τροφής, ενυδάτωσης και αναδόμησης που πρέπει να βάζουμε στο πρόσωπό μας και το σώμα μας και που βοηθούν σημαντικά στην ανάπλαση των κυττάρων και στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Απαραίτητο είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ δώδεκα το μεσημέρι με τέσσερις το απόγευμα. Για να αποκτήσουμε το χρώμα σοκολάτας χωρίς προβλήματα, πρέπει είκοσι λεπτά προτού βγούμε στην παραλία να βάζουμε αντηλιακό. Τα αντηλιακά θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάποια βασικά συστατικά για να έχουν αποτελεσματικότητα, όπως φίλτρα UV-A / UV-B, τα οποία απορροφούν ευρύ φάσμα των υπεριωδών ακτινών, τυροσίνη, μια δραστική ουσία που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, καστορέλαιο που είναι ενυδατικό και μαλακτικό, έλαιο καρύδας, διοξείδιο του τιτανίου, αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, υψηλό δείκτη προστασίας SPF ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα του δέρματος.

Πηγή: madata.gr