Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Υπογράφεται σήμερα στη Μόσχα η συμφωνία ΔΕΣΦΑ – Gazprom για τον South Stream

7 Ιουνίου 2010

Υπογράφεται σήμερα στη Μόσχα η συμφωνία ΔΕΣΦΑ – Gazprom για τον South Stream

Ανέβαλε αιφνιδίως η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι της στη Μόσχα, καθώς το γραφείο του Ρώσου υπουργού Ενέργειας την ειδοποίησε πως ο Σ. Σμάτκο θα λείψει με τον πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν σε ταξίδι.

Κανονικά, όμως, υπογράφεται στη ρωσική πρωτεύουσα η συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία «Διαχειριστής Συστήματος Ελληνικού Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και την Gazprom για τη σύσταση της κοινοπραξίας του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, αν και… μετέωρος παραμένει ο πετρελαιαγωγός «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη». Θέμα το οποίο ανεπισήμως θα επιδίωκε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να θέσει, μετά τα εμπόδια που βάζουν οι Βούλγαροι.

Ο Πούτιν

Ο κ. Πούτιν επρόκειτο, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, να παραστεί σήμερα στην «ευρασιατική σύνοδο για την ασφάλεια» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η συνοδεία του από τον κ. Σμάτκο δείχνει την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στις ενεργειακές σχέσεις με την Τουρκία. Και ιδίως στον πετρελαιαγωγό «Σαμψούντα – Τσεϊχάν» για τον οποίο πριν από περίπου έναν μήνα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας έβαλε ως προτεραιότητα έναντι του «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, μιλώντας στο «Εθνος», επεσήμανε πως «ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας ήθελε πολύ να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ, στο περιθώριο της υπογραφής για την ίδρυση της ελληνορωσικής εταιρείας που θα… τρέξει τον αγωγό αερίου South Stream».

Ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «η συνάντηση με τον κ. Σμάτκο θα γίνει σύντομα. Με πιο πιθανή ημερομηνία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο πλαίσιο της πράξης της ίδρυσης της εταιρείας για τον South Stream που θα λάβει χώρα στην Αθήνα. Αλλιώς, η υπουργός θα επιδιώξει συνάντηση στη Μόσχα».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, επίσης, υπογράμμισε στο «Εθνος» πως «στη Μόσχα ούτως ή άλλως δεν θα συζητιόταν ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη». Πάντως, κατά τις πληροφορίες, η κ. Μπιρμπίλη στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 του μηνός στις Βρυξέλλες, θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τη Βούλγαρο υπουργό ομόλογό της για τις περιβαλλοντικές ενστάσεις που εγείρει η χώρα της στον πετρελαιαγωγό.

Πάντως, αναλυτές, ερμηνεύουν τη στάση της Μόσχας με την αναβολή της επίσκεψης της Ελληνίδας υπουργού, ως πιθανή ένδειξη αλλαγής των προτεραιοτήτων της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής, ιδίως στο ζήτημα του «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη». Δεν έχουν, άλλωστε, κρύψει την ενόχλησή τους απέναντι στους Βούλγαρους.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή του Ρώσου πρωθυπουργού θυμίζει έντονα ανάλογη αντίδρασή του στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2007, όταν ο κ. Πούτιν είχε εκφράσει έντονα και δημόσια την ενόχλησή του απέναντι στους Βούλγαρους και τους Ελληνες για την τότε καθυστέρηση του έργου, κλείνοντας το… μάτι του στον πετρελαιαγωγό «Σαμψούντα – Τσεϊχάν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=14383032#