Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Περιβαλλοντικός Αρμαγεδδώνας στον Κόλπο του Μεξικού

8 Ιουνίου 2010

Περιβαλλοντικός Αρμαγεδδώνας στον Κόλπο του Μεξικού

Πελεκάνοι καλυμμένοι με πετρέλαιο έχουν συγκεντρωθεί από ειδικά συνεργεία για να καθαριστούν

Συνολικά 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η προσπάθεια της BP για να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Την ίδια ώρα χθες παρατηρήθηκε αύξηση της αξίας των μετοχών της εταιρείας κατά 2% στις χρηματαγορές του Λονδίνου, ύστερα από την ανακοίνωση της μερικής επιτυχίας του περιορισμού της διαρροής μετά την τοποθέτηση στο κατεστραμμένο ρήγμα μιας ειδικής συσκευής που συσσωρεύει περίπου 15.000 βαρέλια πετρελαίου μέσα σε δύο ημέρες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η BP ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ένα δεύτερο σύστημα απορρόφησης πετρελαίου στα μέσα Ιουνίου, κάτι που, εάν όλα πάνε όπως τα έχουν προβλέψει οι άνθρωποι της εταιρείας, θα της επιτρέψει να συλλέξει όλη την ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει στον ωκεανό, η οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 25.000 βαρέλια τη μέρα.
Παρά όμως την εν μέρει επιτυχία της επιχείρησης για τον περιορισμό της διαρροής, η ζημιά έχει γίνει και οι συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να παίρνουν διαστάσεις πλήρους καταστροφής, αφού μία μία οι ακτές της Φλόριντα, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και της Αλαμπάμα καλύπτονται με πετρέλαιο και ολοένα περισσότερα πλάσματα της θάλασσας (ψάρια κάθε είδους, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια) και πτηνά ξεβράζονται νεκρά ή καλύπτονται με πετρέλαιο και πεθαίνουν λίγο αργότερα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι συνολικά 18.000 ιδιώτες που έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της BP έχουν μοιραστεί μέχρι σήμερα 48 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από την εταιρεία, ενώ εκκρεμούν άλλες 19.000 υποθέσεις.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ