Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέα τεχνολογία για τις σχολικές εξετάσεις

10 Ιουνίου 2010

Νέα τεχνολογία για τις σχολικές εξετάσεις

Η αμερικάνικη εταιρεία Software Secure Inc. έχει αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που γίνονται οι γραπτές εξετάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στον εξεταζόμενο να λαμβάνει μέρος στα γραπτά τεστ εξ αποστάσεως, δίχως δηλαδή να είναι απαραίτητη η φυσική του παρουσία στην αίθουσα της εξέτασης.Πρόκειται για μια συσκευή που συνδέεται στον υπολογιστή του εξεταζόμενου και η διαδικασία αναγνώρισης γίνεται μέσω δακτυλικού αποτυπώματος. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κάμερα και μικρόφωνο, για να αντιλαμβάνεται άμεσα ο εξεταστής την είσοδο κάποιου ατόμου στο χώρο ή ένα τηλεφώνημα. Η συσκευή μπλοκάρει επίσης όλες τις εφαρμογές του υπολογιστή, ούτως ώστε να μη μπορεί ο υποψήφιος να αναζητήσει τις λύσεις στο Internet ή τα αρχεία που διατηρεί στον υπολογιστή του.

Το Πανεπιστήμιο του Cardiff στην Ουαλία εξετάζει τη νέα τεχνολογία και τη δυνατότητα να την εντάξει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το νέο σύστημα θα μπορούσε σε πρώτη φάση να προσφέρει σημαντική διευκόλυνση σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών, όπως τα ΑμΕΑ και όσοι έχουν δυσκολία στη μετακίνηση λόγω κάποιου τραυματισμού.

Βέβαια, κανένα σύστημα δεν είναι απολύτως ασφαλές και πάντα θα υπάρχουν τρόποι για να αντιγράψει ένας μαθητής/φοιτητής. Όσο άρτιο κι αν ακούγεται το συγκεκριμένο σύστημα, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το τι βρίσκεται πίσω από την κάμερα που ελέγχει το χώρο του εξεταζόμενου.

Πηγή: BBC