Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Περιβαλλοντική πολιτική αναπτύσσει το λιμάνι του Πειραιά

14 Ιουνίου 2010

Περιβαλλοντική πολιτική αναπτύσσει το λιμάνι του Πειραιά

Της Μίχα Αλεξάνδρα

Τη μετατροπή του Πειραιά ως του πλέον «Πράσινου» και Οικολογικού Ενεργειακού λιμανιού της Μεσογείου προωθεί η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε . Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Γιώργος Ανωμερίτης ο Πειραιάς πρόκειται να μετατραπεί σ’ ένα λιμάνι Πράσινης Ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και ηλιακού θερμικού πάρκου, περιμετρικά του λιμανιού καθώς επίσης και στο πιο καθαρό λιμάνι της Μεσογείου με παρεμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Εντός του 2010 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόκτησης σήμανσης περιβαλλοντικής ποιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου Ecoport.

Στόχος του προγράμματος « Πράσινο Λιμάνι» είναι η βελτίωση της συνοχής του πρασίνου και η ανάδειξη ενός ιδιαίτερου ύφους που να προσαρμόζεται στις βιοκλιματικές συνθήκες του λιμανιού. Τα φυτά που επιλέχθηκαν και προτείνονται ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες όπως φυλλοβόλα αειθαλή, θάμνοι, χαμηλά και ψηλά δένδρα. Με αυτήν την ποικιλία των ειδών επιτυγχάνεται ένας πλούτος χρωμάτων και σχημάτων.

Ταυτόχρονα ο Οργανισμού Λιμένος Πειραιά προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ένα ενιαίο φωτοβολταϊκο πάρκο πρώτον, περιμετρικά του κεντρικού λιμένα, δεύτερον, στον εμπορικό λιμένα και με τη δημιουργία ηλιακού θερμικού πάρκου και τέλος με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην ευρύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Σχιστό. Η άμεση εκκίνηση γίνεται εντός του 2010 σε επίπεδο εφαρμογής με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων στη Νότια πλευρά του κεντρικού λιμένα. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση δυο ηλιακών θερμικών συστημάτων και Ηλιακού Πύργου Ισχύος με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι και 14 MWp.

Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές δράσεις επίκειται η εγκατάσταση ευκολιών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ελλιμενιζόμενα πλοία ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση καυσίμων κα η παραγωγή ρύπων στο λιμάνι.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=1206