Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μα τις χίλιες βουβουζέλες!

17 Ιουνίου 2010

Μα τις χίλιες βουβουζέλες!

Η πρώτη νίκη σε Μουντιάλ για την Ελλάδα είναι γεγονός! Με μία επική ανατροπή επικράτησε 2-1 της Νιγηρίας και μπορεί να ονειρεύεται ακόμη πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Το «παιδικό» γκολ που δέχτηκε η ελληνική ομάδα στο 16’ από τον Ούτσε δεν πτόησε τους διεθνείς, που μετά την αποβολή του Καϊτά στο 33’ κυριάρχησαν κι έφεραν τούμπα το ματς με γκολ του Σαλπιγγίδη στο 44’ και του Τοροσίδη στο 71’.

Γκολ για σχολικό πρωτάθλημα

Η ελληνική ομάδα έδειξε διάθεση από το πρώτο λεπτό να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εφιαλτική πρεμιέρα. Ευκαιρίες μπορεί να μη δημιούργησε, αλλά ούτε και απειλήθηκε στα πρώτα λεπτά, διατηρώντας μία ελαφρά εδαφική υπεροχή.

Μία παιδική αντίδραση της ελληνικής άμυνας και του τερματοφύλακα, ωστόσο, ήρθαν να φέρουν και πάλι την απογοήτευση. Το… κακό άρχισε να διαγράφεται από τη λάθος πάσα του Βύντρα στον Παπασταθόπουλο, που υποχρέωσε τον τελευταίο να σταματήσει με φάουλ τον Οντεμβίνγκι και έδωσε την ευκαιρία στους Νιγηριανούς να «φορτώσουν» με παίκτες την περιοχή. Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη, αφού από την εκτέλεση του Ούτσε με το αριστερό στο 16’, αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι αρκέστηκαν να την παρακολουθούν την μπάλα, ενώ ο Τζόρβας πόνταρε να πέσει στην αντίθετη πλευρά από τη διαγραφόμενη τροχιά της. Το γκολ ήταν γεγονός ρίχνοντας την ελληνική ψυχολογία στο ναδίρ.

«Καϊτά, ευχαριστούμε…»

Μια ανάλογα παιδαριώδης αντίδραση ήταν αρκετή για να βάλει ξανά στο παιχνίδι την Εθνική. Ο Καϊτά απώθησε τον Τοροσίδη στην πλάγια γραμμή και ο Κολομβιανός διαιτητής Όσκαρ Ρουίς απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Νιγηριανό μέσο στο 33’. Η ψυχολογία «γύρισε», ο Ότο Ρεχάγκελ ενίσχυσε τη γραμμή κρούσης με τον Σαμαρά αντί του (καλού στο διάστημα που αγωνίστηκε) Παπασταθόπουλου και η ελληνική αντεπίθεση ξεκίνησε. Στο 39’ ο Ενγεάμα έσωσε την εστία του σε τετ-α-τετ με τον Σαλπιγγίδη και δύο λεπτά μετά ο Χαρούνα απέκρουσε στη γραμμή το τακουνάκι του Σαμαρά, αλλά τρία λεπτά μετά έφτασε η ώρα για το πρώτο γαλανόλευκο γκολ σε Μουντιάλ! Ο Κατσουράνης έστρωσε στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος με «κεραυνό» από το ύψος της περιοχής και δεξιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με την παρέμβαση του ποδιού του Χαρούνα.

Βαλ’ το ρε Φάνη!

Η ισοπαλία δεν αρκούσε στην Εθνική, που έδειξε αποφασισμένη και ικανή να φτάσει στη νίκη. Στο 59ο λεπτό άγγιξε το προβάδισμα, αλλά ο Γκέκας από απόσταση πέντε μέτρων πλάσαρε πάνω στον Ενγεάμα και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο έλειψε να έρθει το γκολ από τους Νιγηριανούς στην κόντρα. Ο Τζόρβας απέκρουσε εντυπωσιακά το πλασέ του Γιακούμπου και στην επαναφορά ο Ομπάσι κατάφερε προ κενής εστίας να πλασάρει άουτ. Στο 68’ η μπάλα έδειχνε να κατευθύνεται με μαθηματική ακρίβεια στο «παραθυράκι» του Ενγεάμα, αλλά ο Νιγηριανός απογειώθηκε και απέτρεψε το 2-1.

Τοροσίδης και ΓΚΟΟΟΟΛ!!!

Η λύτρωση δεν άργησε να έρθει για την Εθνική! Στο 71’ ο Τζιόλης σούταρε εκτός περιοχής, ο Ενγεάμα έχασε την μπάλα από την αγκαλιά του και ο επερχόμενος Τοροσίδης έστειλε την μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα και όλους τους Έλληνες στα ουράνια!!!

Το προβάδισμα δεν κόπασε την επιθετικότητα της Εθνικής, με τον Καραγκούνη να εξαπολύει συνεχείς «βολίδες» εκτός περιοχής απειλώντας με τρίτο γκολ τους Νιγηριανούς, που έφτασαν κοντά στο 2-2 με σουτ του Γιακούμπου που πέρασε μόλις άουτ στο 76’. Ο Ότο Ρεχάγκελ έριξε στο 79’ τον Νίνη αντί του Γκέκα για να βελτιώσει το κράτημα και την κυκλοφορία της μπάλας.

Με εξαιρετική αμυντική λειτουργία και απειλώντας σε κάθε ευκαιρία τους Νιγηριανούς, η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το 2-1 και πέτυχε την παρθενική της νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένα αποτέλεσμα που διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στη φάση των «16», κάτι που θα κριθεί το βράδυ της Τρίτης (21:30), όταν αναμετράται με την Αργεντινή και την ίδια ώρα μονομαχούν η Νότιος Κορέα με τη Νιγηρία.

Η βαθμολογία του ομίλου: 1. Αργεντινή 6 (5-1), Νότιος Κορέα 3 (3-4), Ελλάδα 3 (2-3), Νιγηρία 0 (1-3).

To φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (35’ Σαμαράς), Αβρ. Παπαδόπουλος, Βύντρα, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79’ Νίνης).

Νιγηρία (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Γιόμπο, Ταϊγουό (56’ Ετσιεζίλε, 79’ Αφολάμπι), Σίτου, Όντια, Ετούχου, Καϊτά, Χαρούνα, Ούτσε, Οντεμβίνγκι (46’ Ομπάσι), Γιακούμπου.

Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)

Γήπεδο: «Free State Stadium» (Μπλουμφοντέιν)

Πηγή: http://www.sport-fm.gr/article/278653