Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τον επαναπατρισμό τοιχογραφιών ζητάει ο Κύπρου

25 Ιουνίου 2010

Τον επαναπατρισμό τοιχογραφιών ζητάει ο Κύπρου

Ο Χριστός Παντοκράτορας , που κοσμούσε την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού.

Η φωτογραφία είναι από τη συντήρηση που είχε κάνει το 1972 το Τμήμα Αρχαιοτήτων

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σύμφωνα με πληροφορίες  έχει ζητήσει τη συνδρομή της Κυπριακής Κυβέρνησης  για  τον επαναπατρισμό στην Κύπρο των περίφημων τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού (Θυμωνιανού) της κατεχόμενης Λύσης, ο οποίος πριν από το 1974 κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημείο του Πίνακα Β΄

Οι τοιχογραφίες αυτές του  13ου και 14 ου αιώνα αποτοιχίστηκαν , όπως  της Κανακαριάς, του Αντιφωνιτή και άλλων ναών, από τον  γνωστό τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν. Από το 1988 οι τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού περίπου 38 τεμάχια εκτίθενται στο Μουσείο του Ιδρύματος Μενίλ στο  Χιούστον του Τέξας.

Το Ίδρυμα Μενίλ αγόρασε τις τοιχογραφίες από τον Ντικμέν το 1983 και αυτές από το Μόναχο μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο για συντήρηση.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ υπέγραψε συμφωνία με το Ίδρυμα Μενίλ , που προέβλεπε  τον δανεισμό των τοιχογραφιών και την έκθεση τους στο Μουσείο του Ιδρύματος για 15 χρόνια (1/1/1986- 1/12001. Λίγο μετά προτάθηκε ανανέωση της συμφωνίας για 20 χρόνια με ισχύ από το 1992 μέχρι το 2012.

Η εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού είναι ένα ιδιαίτερα μικρό λιθόκτιστο κτίσμα, μονόκλιτο με τρούλο.Ο τρούλος της εκκλησίας εκοσμείτο  με τοιχογραφία  του Χριστού Παντοκράτορα, ο οποίος περιβάλλεται από αγγέλους, την Παρθένο Μαρία και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Επίσης απεικονίζεται η Ετοιμασία του Θρόνου της Δευτέρας Παρουσίας. Στην αψίδα απεικονίζεται η Παναγία Δεόμενη, μεταξύ των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Οι τοιχογραφίες αυτές διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση αφού το 1972 το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε αναλάβει τη συντήρησή τους.

Το θέμα του επαναπατρισμού με τη λήξη της συμφωνίας δεν είναι εύκολο , γιατί, ενώ το προσύμφωνο του 1983 προέβλεπε πως σε ενδεχόμενη διαφωνία μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Ιδρύματος Μενίλ θα ήταν δεσμευτική και για τις δύο πλευρές η  γνωμοδότηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην τελική συμφωνία προβλέπεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας αναλαμβάνει διαιτησία το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Τέξας σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία.

Έγκυρη νομική πηγή δήλωσε στον «Φ» ότι για το θέμα του επαναπατρισμού ίσως χρειαστεί και η γνώμη διακεκριμένου νομικού από το εξωτερικό.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Ίδρυμα Μενίλ φαίνεται ότι θεωρεί πως, μετά την πάροδο 20 χρόνων, «οι τοιχογραφίες του ανήκουν».

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει πάρει το ζήτημα πολύ σοβαρά και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να γυρίσουν στην Κύπρο οι τοιχογραφίες.

Πηγή: Amen.gr