Γέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Μετά πνευμάτων δικαίων…

1 Ιουλίου 2010

Μετά πνευμάτων δικαίων…

Ένα χρόνο χωρίς τον Γέροντα Ιωσήφ! Των Αγίων Αναργύρων. 1 Ιουλίου 2010! Διπλή χαρά! Γιορτάζουμε τους φωστήρες της εκκλησίας μας μεν, αλλά και το χαμόγελο από την αιωνιότητα που αντικρύσαμε στο πρόσωπο του μακαριστού μας Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού!

Παραμονή, και γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων, πλήθος προσκυνητών βρεθήκαμε στο Βατοπαίδι! Αντικρύσαμε γνωστούς και αγνώστους, λαϊκούς και κληρικούς!

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα επισημότητα τελέστηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο (εδώ η κηδεία) για τον πολυαγαπημένο Γέροντα όλων μας.

Στις 16:30 σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό άρχισε ο Εσπερινός! Το καθολικό της Μονής κατάμεστο! Χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Γέρων Φιλόθεος, της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρικόρφου Φωκίδος, Νεκτάριος Μουλατσιώτης, της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού Παΐσιος, της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μονάγρι της επαρχίας Λεμεσού Γεννάδιος καθώς και ο μοναχός Ιλαρίων, γέροντας του Ιερού Κελλίου Αγίου Χαραλάμπους Νέας Σκήτης.

Ο Εσπερινός διήρκησε μία ώρα περίπου. Μετά το τέλος του Εσπερινού ξεκίνησε το μνημόσυνο του Γέροντος Ιωσήφ. Οι ιερείς φορώντας τα ειδικά άμφια εξήλθαν. Κάτω από το μεγάλο πολυέλαιο τοποθετήθηκε ο δίσκος με τα κόλλυβα. Τα συναισθήματα ανάμικτα. Συγκίνηση μεν, χαρά δε από τις πρεσβείες του Γέροντα! Ένιωθα ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή μας παρηγορούσε! Πιστεύω ενώ θα έπρεπε να προσευχόμαστε για αυτόν, προσευχόμασταν σε αυτόν!

Πνευματικά παιδιά, αλλά και εγγόνια, κληρικοί και λαϊκοί, τίμησαν το Γέροντα. Κατά τη διάρκει του μνημοσύνου δόθηκαν κεριά σε όλους. Τα αναμμένα κεριά, οι ψαλμωδίες από τους Βατοπαιδινούς πατέρες, το θαυμάσιο θυμίαμα αλλά ακόμα και τα τιτιβίσματα από σμήνη χελιδονιών μου δημιούργησαν  ρίγη συγκίνησης!

Στη συνέχεια, στον τάφο του Γέροντα τελέστηκε τρισάγιο, όπου εκεί δεν άντεξαν ούτε και οι πιο «δυνατοί». Βούρκωσαν αρκετά πρόσωπα.

Περισσότερο από μια ώρα κράτησε το μνημόσυνο. Είδα στο πρόσωπο του Ηγουμένου Γέροντα Εφραίμ, την έκφραση για το μεγαλείο της προσωπικότητος του Γέροντός του.

Ακολούθησε τράπεζα όπου το ανάγνωσμα αναφερόταν στη διδασκαλία του Γέροντα και το μεγαλείο της αγάπης του. Στις 19:30 είχαμε τελειώσει.

Μετά από μία ώρα, στις 20:30, έγινε σύναξη στο συνοδικό. Προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, είδαμε μια ομιλία με τον Γέροντα Ιωσήφ σε μια από τις συνάξεις του, στην γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων! Ήταν χαρά να παρακολουθήσουμε το Γέροντα σε νουθεσίες στους μοναχούς και ιδιαίτερα σε μας που τον γνωρίσαμε πριν λίγα χρόνια. Αναφέρθηκε στο πόσο επίκαιρες είναι οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου σήμερα, και πόσο πρέπει να προσέχει ο μοναχός διότι δέσμευση της μοναχικής κουράς είναι ο σταυρός και η υπομονή.

Στη συνέχεια ο Ηγούμενος σχολίασε το λόγο του Γέροντα και μας τόνισε ότι οι μοναχοί είναι δάσκαλοι της ακτημοσύνης και όχι κλέφτες και απατεώνες όπως τους κατηγορούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της Μονής διότι θα είμαστε υπόλογοι μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Η σύναξη έληξε αφού κεραστήκαμε ένα γευστικό γλυκό.

Η ακολουθία σήμερα το πρωί ξεκίνησε με τον όρθρο στις 4 το πρωί. Με τη λήξη του όρθρου ακολούθησε πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Επιφανίου στην οποία συνλειτούργησαν μαζί με τους ήδη παρευρισκομένους, οι Καθηγούμενοι  των Ιερών Μονών Φιλοθέου κ. Νικοδήμος και Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, κατευθυνθήκαμε προς τον τάφο του Γεροντος, πίσω από το Καθολικό της Μονής, όπου και τελέστηκε πάλι μια επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο συνοδικό, όπου πήραν το λόγο ο Επίσκοπος Λήδρας και οι Ηγούμενοι Σίμωνος Πέτρας και Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ. Με την τράπεζα ολοκληρώθηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Γέροντα

Μιχάλης Δουδούδης

Πηγή: Συλλόγος Φίλων Μονής Βατοπαιδίου