Θεολογία και Ζωή

“Περίεργη” επιδρομή των αρχών στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών

1 Ιουλίου 2010

“Περίεργη” επιδρομή των αρχών στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών

Θα μπορούσε να είναι μια σκηνή από βιβλίο του Dan Brown αλλά ήταν μια πραγματική εικόνα. Πριν λίγες μέρες η Βελγική Αστυνομία εισέβαλλε ταυτόχρονα στις έντεκα το πρωί στον καθεδρικό ναό της Malines των Βρυξελλών και στην οικία του πρώην προέδρου της συνόδου των επισκόπων του Βελγίου Καρδιναλίου Danneels, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από λίγους μήνες από τη θέση του προέδρου.

Στο χώρο του καθεδρικού ναού ήταν σε εξέλιξη συνάντηση εννέα επισκόπων, οι οποίοι στην πραγματικότητα τέθηκαν υπό κράτηση. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από την αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, η πρόσβαση σε τροφή και νερό. Η έρευνα κράτησε περίπου οκτώ ώρες έγινε παρουσία εισαγγελέα και ήταν εξονυχιστική. Κατασχέθηκαν υπολογιστές της αρχιεπισκοπής ενώ ανοίχτηκαν οι κρύπτες όπου φυλάσσονταν τα λείψανα δυο καρδιναλίων. Το ίδιο συνέβη και στο σπίτι του καρδιναλίου Danneels, όπου κατασχέθηκε ο προσωπικός του υπολογιστής ενώ και ο ίδιος κρατήθηκε ως το απόγευμα σε αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην έδρα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από την καθολική εκκλησία για συλλογή καταγγελιών ανθρώπων που για διαφόρους λόγους δεν ήθελαν να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. Και εκεί κατασχέθηκαν υπολογιστές και έγγραφα.

Τον περασμένο Απρίλιο και τον Μάιο, οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της παιδοφιλίας στην καθολική εκκλησία του Βελγίου είχαν πάρει τις διαστάσεις χιονοστιβάδας. Αρκετές εκατοντάδες καταγγελίες ήρθαν στο φως, οι οποίες καλυπτόταν μέχρι σήμερα από ένα πέπλο σιωπής.

Η καταιγίδα των καταγγελιών προκάλεσε την παραίτηση του επισκόπου Roger Vangheluwe ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον ανιψιό του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πάπα Βενέδικτο τον 16ο στις 23 Απριλίου και ανακοινώθηκε από τον νέο Αρχιεπίσκοπο του Βελγίου Andre-Joseph Leonard.ο οποίος αντικατέστησε τον καρδινάλιο Danneels στη θέση του Αρχιεπισκόπου του Βελγίου. Ο καρδινάλιος είχε κατηγορηθεί ότι έλαβε γνώση των γεγονότων την εποχή που συνέβησαν αλλά τα συγκάλυψε.

Όμως ο Καρδινάλιος Danneels, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

Είναι από τούς σημαντικότερους καρδιναλίους και για λίγους μόνο ψήφους έχασε την εκλογή στον παπικό θρόνο από τον τότε καρδινάλιο Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ και σημερινό πάπα Βενέδικτο 16ο .

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Rumbold στη Malines των Βρυξελλών είναι το κέντρο της καθολικής εκκλησίας στο Βέλγιο φιλοξενεί.την έδρα της Συνόδου των επισκόπων και ο Αρχιεπίσκοπος προεδρεύει αυτής της Συνόδου. Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος καρδινάλιος Leonard, ο οποίος δεν βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή της εφόδου μάλλον επιδοκίμασε την αστυνομική επιχείρηση και δήλωσε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Το Βατικανό όμως αντέδρασε έντονα. Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας παρομοίασε τις έρευνες με εκείνες των κομμουνιστικών καθεστώτων ενώ χθες ο πάπας Βενέδικτος, τις χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες» και απέστειλε επιστολή συμπαράστασης στους επισκόπους του Βελγίου.

Το Βατικανό, υπενθύμισε επίσης στην κυβέρνηση του Βελγίου ότι είχε συμφωνήσει στη διενέργεια δυο ανεξάρτητων ερευνών. Της Βελγικής Δικαιοσύνης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε το σπάσιμο της «συμφωνίας» και την αιφνιδιαστική και άκομψη επιδρομή στους χώρους του καθεδρικού ναού σε γραφεία και σπίτια;

Η απάντηση ονομάζεται πατέρας Rik Deville.

Είναι ο συνταξιούχος κληρικός από τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η έρευνα. Ο π. Deville (στη φωτογραφία) ήταν εκείνος που είχε καταγγείλει ότι εγκαίρως είναι αναφέρει τις πληροφορίες του σχετικά με τα κρούσματα παιδοφιλίας στον καρδινάλιο Danneels, ο οποίος αδιαφόρησε. Τοπικές εφημερίδες στις Βρυξέλλες έγραψαν, πως πριν μια βδομάδα ο π. Rik Deville απέστειλε νέα πολυσέλιδη επιστολή στις δικαστικές αρχές του Βελγίου με όλες τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του και την αλληλογραφία με τους ανωτέρους του. Η επιστολή αυτή προκάλεσε την αιφνιδιαστική έρευνα. Οι δικαστές και οι αστυνομικοί αναζητούσαν επί οκτώ ώρες κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Πηγή: http://antipolon.blogspot.com/2010/06/blog-post_7834.html