Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Hurriyet Daily News: Θα απομακρύνει πολλά εμπόδια από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μια λύση στο Κυπριακό

3 Ιουλίου 2010

Hurriyet Daily News: Θα απομακρύνει πολλά εμπόδια από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μια λύση στο Κυπριακό

Στο πρόσφατο άνοιγμα του 13ου Κεφαλαίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ περί ασφάλειας τροφίμων και φυτοϋγειονομικής και κτηνιατρικής πολιτικής είναι αφιερωμένο το σημερινό κύριο άρθρο η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το άνοιγμα του εν λόγω Κεφαλαίου συνιστά αναμφισβήτητα μια επιτυχία της απερχόμενης Ισπανικής Προεδρίας, που εξάντλησε τα όρια των κανονισμών της ΕΕ , αλλά και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία, έπειτα από σχετικό αίτημα του επικεφαλής ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενέκρινε τάχιστα – χωρίς καν να προβεί σε ενδελεχή ανάλυση του περιεχομένου της – την αναγκαία σχετική νομοθεσία για το άνοιγμα του Κεφαλαίου αυτού.

Σύμφωνα με ανώτερη τουρκική διπλωματική πηγή, το άνοιγμα του 13ου εκ των 35 Κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς αποδεικνύει ότι σε μια συγκυρία, όπου κυριαρχεί η συζήτηση περί μετατόπισης του άξονα της Τουρκίας από τη Δύση, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Ωστόσο, επισημαίνει το κύριο άρθρο της Hurriyet Daily News, ο συμβολισμός αυτός δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, καθώς το άνοιγμα του Κεφαλαίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική πρόοδος, όταν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, 18 Κεφάλαια έχουν παγώσει είτε ομοφώνως είτε λόγω του γαλλοκυπριακού «διδύμου» και έχουν απομείνει μόλις τρία Κεφάλαια για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το άνοιγμα του 13ου Κεφαλαίου προκαλεί περισσότερες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η Βελγική Προεδρία να ανοίξει τον προσεχή Δεκέμβριο το Κεφάλαιο περί Δημόσιων Προμηθειών, αν η τουρκική πλευρά εκπληρώσει τους σχετικούς όρους. Επίσης, τον προσεχή Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανεξετάσουν την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Μια επιτυχής έκβαση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου όχι μόνο θα επιφέρει μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά θα απομακρύνει πολλά εμπόδια από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αναφέρεται.

iKypros

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com