Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Απόπειρα αυτοκτονίας…δελφινιού

19 Ιουλίου 2010

Απόπειρα αυτοκτονίας…δελφινιού

Αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο να σου πει τι νιώθει για την αιχμαλωσία των ζώων σίγουρα θα είναι εναντίον. Θα επιχειρηματολογήσει λέγοντας οτι δεν μπορεί κανείς να περιορίζει ένα πλάσμα ελεύθερο απ τη φύση του σε κλουβιά ενυδρία ή ότι άλλο. Όπως και να χει δεν θα συμφωνεί με την συμπεριφορά «τσίρκο» απέναντι στα ζώα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=346GwT1Dt24&feature=related]

Ενώ όμως δεν συμφωνεί , σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει τι νιώθουν αυτά τα πλάσματα υπο αυτό το καθεστώς. Τρανό παράδειγμα έναντι της αιχμαλωσίας είναι η απόπειρα αυτοκτονίας ενός δελφινιού στο Okinawa Churaumi Aquarium στην Ιαπωνία. Οπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο αναρτημένο στο youtube, κατά τη διάρκεια επίδειξης με πλήθος θεατών στην εξέδρα το δελφίνι προσπαθεί να βγεί εκτός πισίνας. Αποτυγχάνει στην πρώτη του προσπάθεια αλλά στη συνέχεια τα καταφέρνει. Εκπαιδευτές και εργαζόμενοι στο δελφινάριο τρέχουν να το κρατήσουν στη ζωή ρίχνοντάς του νερό, ενώ τελικά ένας γερανός έρχεται και «επανατοποθετεί» το ζώο στο κλουβί του. Ποιός μπορεί να κατανοήσει αυτό που νιώθει; Ποιος αντιλαμβάνεται το σημείο που έφτασε το ζώο για να προβεί σε μια τέτοια πράξη, έξω απ την νοοτροπία της φύσης που το διέπει;

Ο πρώην εκπαιδευτής του Kuru , Ric O’ Barry ανέφερε οτι το δελφίνι προσπάθησε να βάλει τέλος στο μαρτύριό του με αυτή την πράξη απελπισίας ενώ αντίθετα ο Hideshi Teruya διευθυντής στο δελφινάριο προσπάθησε να μας πείσει οτι παίζοντας το δελφίνι πήδηξε καταλάθος 2 φορές προς το θάνατο.

Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό με την λαθροθηρία δελφινιών στην Ιαπωνία, για την οποία μάλιστα δημιουργήθηκε και το ντοκιμαντέρ της χρονιάς «The Cove» έρχονται να επαληθεύσουν τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης για την συμπεριφορά της Ιαπωνίας έναντι αυτών των πλασμάτων και την λήψη μέτρων που πρέπει να πάρει η Ιαπωνική κυβέρνηση.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=spzqoVJwG8cgATH3&Rec_ID=1235