Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς τρώτε το φιλέτο σας;

22 Ιουλίου 2010

Πώς τρώτε το φιλέτο σας;

Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά καλοψημένου ή μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες (ψησταριά ή τηγάνι) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Αυτό αποκάλυψε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας και ειδικότερα το διάσημο M.D. Anderson Cancer Center. Η έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στην 101η ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Ένωσης για την Αντικαρκινική Έρευνα φαίνεται να δείχνει οτι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή προδιάθεση.

“Είναι γνωστό πως όταν το κρέας παρασκευάζεται σε υψηλές θερμοκρασίες εκλύονται οι λεγόμενες ετερολυτικές αμίνες” δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας κ Jie Lin. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες επηρεάζουν τη σύνθεση των αμινοξέων τα οποία αποτελούν δομικό υλικό όλων των ιστών και οργάνων.

Ο καρκίνος της κύστεως προσβάλει περισσότερο τους άνδρες και κάθε χρόνο 71.000 νέα κρούσαμτα εμφανίζονται μόνο στις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι απο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως μόνο στην Αμερική αγγίζουν τους 14.000 ετησίως.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 884 ασθενείς και διήρκησε 12 χρόνια. Βρέθηκε λοιπόν πως οι ασθενείς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καλοψημένου κρέατος είχαν μέχρι και 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Μάλιστα ασθενείς που είχαν επιπρόσθετα κάποια δυσμενή γονίδια στο γενετικό τους υλικό αύξαναν την πιθανότητα ακόμη περισσότερο μέχρι και 5 φορές.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε πλήθος ερευνών που συνδέουν τη διατροφή με την εμφάνιση καρκίνου.

Πηγη: http://www.urology.com.gr