Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τοξικό βακτήριο σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο

22 Ιουλίου 2010

Τοξικό βακτήριο σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, που σκοπό έχει να εξιχνιάσει διάφορες πτυχές μύθων, ένα εξαιρετικά τοξικό βακτήριο το οποίο υπήρχε σε αφθονία στο ποτάμι της Στυγός μπορεί να ήταν το δηλητήριο που σύμφωνα με το θρύλο σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η έρευνα αυτή επανεξετάζει τις αρχαίες φιλολογικές αναφορές σχετικά με το δηλητήριο της Στυγός υπό το πρίσμα της σύγχρονης γεωλογίας και τοξικολογίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο 12ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Τοξικολογίας στη Βαρκελώνη, η τοξικότητα του ποταμιού οφείλεται στο μικρόβιο calicheamicin που προέρχεται από την ομάδα οργανισμών Micromonospora Echinospora. Το ποτάμι της Στυγός, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν η πύλη του Κάτω Κόσμου και οι Θεοί τελούσαν τους ιερούς όρκους τους στα νερά του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ποιητή του 8ου αιώνα π.Χ., Ησίοδο αν οι Θεοί πατούσαν τους όρκους τους ο Πατέρας των Θεών, Δίας τους ανάγκαζε να πιουν νερό από το ποτάμι και έτσι εξαιτίας του δηλητηρίου να μη μπορούν να μιλήσουν, να κινηθούν ακόμα και να αναπνεύσουν για ένα χρόνο.

Επιπλέον σύμφωνα με μια αναφορά του γεωγράφου Παυσανία, το νερό του ποταμού μπορούσε να διαλύσει κρυστάλλινα, κεραμικά καθώς και χάλκινα αντικείμενα.

Πηγή