Ιερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Πανήγυρη των Βατοπαιδινών Αγίων (Οδοιπορικό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

24 Ιουλίου 2010

Πανήγυρη των Βατοπαιδινών Αγίων (Οδοιπορικό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

VatopaidiFriend: Με την ευκαιρία της ανάρτησης του εν λόγω άρθρου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αναγνώστες και φίλους του ιστολογίου που μας στέλνετε υλικό προς δημοσίευση και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Μιχάλη Δουδούδη για τα τόσα ωραία Οδοιπορικά του.

Είναι μεγάλη ευλογία και ευθύνη ταυτόχρονα, διότι επιτρέπει η Παναγία να επισκεπτόμαστε το Άγιο Όρος και ιδιαίτερα την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Απίστευτο και όμως πραγματικό! Αφετηρία σχεδόν σε όλους μας το μετόχι της Μονής στο Πόρτο Λάγος. Το λιμάνι αυτό όπου αγκυροβολήσαμε πολλοί με τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας! Οι προσευχές της Βατοπαιδινής αδελφότητας μάς κράτησαν και μάς διατηρούν στην στοργική αγκαλιά τους.

Παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, με αφορμή την γιορτή των Αγίων Βατοπαιδινών πατέρων, αποφασίσαμε να βρεθούμε στην πανήγυρη της Μονής.

Καταλαβαίνετε ότι, και ειδικά σε αυτή την περίοδο ότι μαζευτήκαμε δεκαπέντε άτομα και μάλιστα δίχως αντιδράσεις από τις οικογένειές μας που λογικά θα ήθελαν να βρίσκονται σε κάποια παραλία, οφείλεται στην παρουσία της Μονής με την πνευματική καθοδήγηση στο Μετόχι της με τον υπεύθυνο π. Νήφωνα Βατοπαιδινό.

Αντίπαλος η υψηλή θερμοκρασία, σύμμαχός μας οι 67 γνωστοί Βατοπαιδινοί Άγιοι καί πόσοι άλλοι άγνωστοι, όπου ήρθαμε να εορτάσουμε, να προσευχηθούμε ευχαριστώντας και παρακαλώντας τους να μας βοηθήσουν μιμούμενοι και εμείς κατά δύναμη τις αρετές τους, τον τρόπο ζωής τους.

Η γιορτή των Αγίων έχει ιδιαίτερη χάρη και πλέον το γνωρίζουμε αρκετοί. Οι θέσεις στο ταχύπλοο από Ιερισσό γεμάτες. Στον αρσανά μάς περίμεναν για να βοηθήσουν να μεταφέρουμε τα πράγματά μας.

Δόξα τω Θεώ, αισθήματα ικανοποίησης μόλις περάσαμε την πύλη. Η συνήθης φιλόξενη υποδοχή, παρ’ όλο που κάποιοι προσκυνητές έφευγαν ενώ εμείς και άλλοι ερχόμασταν δημιουργώντας ένα συνοστισμό.

Τακτοποιηθήκαμε πολύ σύντομα στα δωμάτιά μας και ο τραπεζάρης μας περίμενε για να γευματίσουμε.

Είχα μεγάλη ικανοποίηση διότι μαζί μου κατάφερε να έρθει και ο ιερέας της ενορίας μας π. Γεώργιος. Δίχως να το σκεφτώ, ασυναίσθητα λίγο πριν μπούμε στο Μοναστήρι, είπα στον ιερέα: «Τώρα π. Γεώργιε, εδώ θα καταλάβεις πόσο αξία έχει το τιμημένο ράσο»! Τα πρώτα λόγια του π. Γεωργίου με τις αναγνωριστικές ματιές στη Μονή ήταν: «Μα πού είναι η πολυτέλεια για την οποία ακούμε; Το μοναστήρι είναι παλιό και θέλει συντήρηση». Τα έβλεπε και δεν πίστευε στα μάτια του. Είναι γεγονός ότι η προβολή από τα ΜΜΕ είναι υπερβολική και επηρεάζει αρνητικά την κοινή γνώμη.

Είχαμε την ευλογία λίγο πριν την τράπεζα να συναντήσουμε το Γέροντα και Ηγούμενο Εφραίμ, να πάρουμε την ευχή του και εγκάρδια να μας καλωσορίσει.

Αφού προσκυνήσαμε την Παναγία Ελαιοβρύτισσα και είπα στον π. Γεώργιο για τη θαυματουργό εικόνα, αμέσως κατευθυνθήκαμε να πάμε να προσκυνήσουμε τον τάφο του Γέροντος Ιωσήφ, να τον ευχαριστήσουμε για την κληρονομιά που με θυσίες μάς άφησε, και να τον παρακαλέσουμε να ωφεληθούμε από την ιδιαίτερη χάρη των Βατοπαιδινών Αγίων.

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα χτυπούσαν οι καμπάνες για να μας προετοιμάσουν γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.

Πληροφορηθήκαμε ότι στο Μοναστήρι βρίσκονται ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος και ο Ρώσος Αρχιεπίσκοπος Χερσώνος Ιννοκέντιος, από άλλα μοναστήρια πατέρες και γνωστοί ψάλτες Αγιορείτες. Οι προσκυνητές στο σύνολο περί τους διακοσίους. Η θερμοκρασία υψηλή!

Ο μικρός εσπερινός ξεκίνησε στις 17:30. Χοροστάτησε ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος. Το καθολικό της Μονής γεμάτο από προσκυνητές. Μου προκάλεσε εντύπωση ειδικά αυτή την περίοδο του καλοκαιριού. Η Χάρις διάχυτη! Με το που ξεκίνησαν να ψάλλουν τα Κεκραγάρια, ένιωσα τα τζάμια να τρίζουν και ρίγος ανατριχίλας να περνάει μέσα μου. Αργά, μελωδικά και με μουσικό χρώμα ακούγαμε τις ψαλμωδίες.

Πολλοί ιερείς συμμετείχαν στην πανήγυρη. Ξεχωριστές ήταν οι στολές τους. Νομίζω ότι καταλληλότερες δεν υπήρχαν. Πρέπει οι ιερείς να ήταν τουλάχιστον 25.

Ήδη είχε ξεκινήσει και η συνεννόηση για την εξομολόγηση. Ναι, υπήρχαν αρκετοί που δεν είχαν γνωρίσει, απ’ ότι κατάλαβα, το μυστήριο αυτό. Μετά την τράπεζα, και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού θα γεύονταν αρκετοί αυτή τη μοναδικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές στις ενορίες διστάζουμε να βρούμε έναν ιερέα να εξομολοηθούμε, και αυτό γιατί δεχόμαστε την αρνητική προβολή στο τόσο σημαντικό μυστήριο της Εκκλησίας. Όμως η Παναγία που μας σκεπάζει όλους και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, έχει μεριμνήσει να βρισκόμαστε στα πόδια ξεχωριστών ανθρώπων και να αισθανόμαστε απίστευτα οικεία δίπλα τους και μέσω του ράσου να μας δίνουν τη δυνατότητα να γευτούμε τα ουράνια μυστήρια.

Η αγρυπνία ξεκίνησε στις 19:30. Όλοι, σαν τις μέλισσες συγκεντρωμένοι στο καθολικό. Τα στασίδια γεμάτα και πολλοί όρθιοι. Τα αναμμένα κεριά στον πολυέλαιο, τα πολυάριθμα καντήλια, το ευωδιαστό θυμίαμα, οι μελωδικές και ταυτόχρονα ρυθμικές ψαλμωδίες ήταν η παρότρυνση για θερμή προσευχή.

Στον δεξιό χορό έψαλλε η Χορωδία των Πατέρων από την Ιερά Μονή Καρακάλλου, ενώ στον αριστερό χορό ο π. Στέφανος των Δανιηλαίων, ο Γέρων Ιωσήφ από την Βίγλα της Ιεράς Μεγίστης Λαύρας και οι Βατοπαιδινοί Πατέρες.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού στην Αγρυπνία έγινε και το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο Συνοδικό όπου μας μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ.

Ακούραστοι παράμειναν οι περισσότεροι προσκυνητές μέχρι τις 3:10, διότι περιμέναμε με τη Χάρη των Αγίων να προσκυνήσουμε τα Άγια λείψανα. Άκουσα από πολλούς ότι ευωδίαζαν. Ένιωσαν μετά την προσκύνηση τα χείλη να μουδιάζουν.

Μικρή διακοπή μέχρι τις 6:30 το πρωί, οπότε ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία.

Χοροστάτησε όπως και στην αγρυπνία ο Χωρεπίσκοπος Νικόλαος, και μαζί του ο Αρχιεπίσκοπος Ιννοκέντιος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Γέρων Φιλόθεος και φυσικά ο Γέροντας Εφραίμ. Είναι θαυμαστό να ζούμε και να συμμετέχουμε στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Ενώ εδώ στο Όρος και μάλιστα στο Βατοπαίδι έχει ελκύσει η Θεία Χάρις τόσα νεαρά άτομα να μονάσουν και να ακολουθήσουν αυτό το χαριτωμένο τρόπο ζωής, έξω στις γειτονιές βλέπουμε παιδιά τα οποία είναι ευάλωτα και έχουν τόσο μεγάλες ευαισθησίες που οδηγούνται σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Αυτά τα παιδιά, πώς τα κατάφεραν και έχουν τέτοια αυταπάρνηση! Πρέπει η παρουσία μας εδώ να μας παροτρύνει να οδηγούμε σωστά τα παιδιά μας στην Εκκλησία, σ’ αυτό το εργοστάσιο παραγωγής αναριθμήτων αγίων που έχει διάρκεια ζωής αιώνων.

Μέχρι το τέλος της Θ. Λειτουργίας, η λάμψη στα πρόσωπα μοναχών και λαϊκών ήταν εμφανής. Στα μάτια ξεχώρισε η λάμψη στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ, καθώς και η ικανοποίηση από τη φιλοξενία στο πρόσωπο των επισκόπων και μοναχών από άλλες μονές.

Την ώρα της τράπεζας, τα αναγνώσματα άγγιξαν την καρδιά μας, καθώς αναφέρονταν στην ζωή Αγίων Βατοπαιδινών που κάποιοι από αυτούς είχαν και μαρτυρικό θάνατο.

Η αναφορά του Γέροντα Εφραίμ για τη ζωή και το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού με συγκλόνισε. Το ξεχωριστό είναι ότι ενώ φυλακίστηκε και υπέστη φυλάκιση και στερήθηκε τη Θεία Κοινωνία για 13 χρόνια, Άγγελος Κυρίου του μετέφερε τα άχραντα μυστήρια. Η ζωή και το έργο του είναι παράδειγμα για την Εκκλησία μας.

Μετά το τέλος της τράπεζας και τις ευχαριστίες των Επισκόπων για τη φιλοξενία τους, έγινε μικρή δέηση στο καθολικό. Δεν παρέλειψαν οι πατέρες στο τέλος να μας δώσουν ως ευλογία ένα φάκελο με τοιχογραφίες του εξωνάρθηκα του καθολικού (έτσι συνηθίζεται στις Αγιορειτικές πανηγύρεις). Η ώρα ήταν ήδη 11:30.

Οι ευχές σας, ο λόγος σας, η παρουσία σας στο Μετόχι και όχι μόνο, είναι πνοή ζωής για τις οικογένειές μας και το έθνος μας ολόκληρο Γέροντα Εφραίμ!

Μιχάλης Δουδούδης

Αναδημοσίευση από τον Σύλλογο των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου: http://friendsofimmb.net