Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσας για την Επιτροπή του Αγίου Όρους

5 Αυγούστου 2010

Ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσας για την Επιτροπή του Αγίου Όρους

Στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 9.84» και το δημοσιογράφο κ. Β. Πάικο, μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Δρούτσας.

Ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσας, αναφέρθηκε και στην νέα επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου και αφορά την προστασία του Αγίου Όρους.

Παρακάτω ακολουθεί ο διάλογος του ΑΝΥΠΕΞ με τον δημοσιογράφο Πάικο:

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για ν’ αλλάξουμε θέμα, χθες είδαμε ότι μετέχετε κι εσείς σε μια Επιτροπή η οποία συνεκροτήθη με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που θα επιβλέπει και θα συντονίζει τα θέματα που αφορούν το Άγιον Όρος. Θέματα διοικητικά ή μόνο διαχείρισης περιουσιακών; Φυσικά σε όλων το μυαλό πήγε η ιστορία του Βατοπαιδίου και φαντάζομαι ότι αυτή ήταν η αφορμή, η αφετηρία για να μπουν σε μια σειρά αυτά τα πράγματα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματικός: Το Άγιο Όρος δεν είναι μόνο η υπόθεση του Βατοπαιδίου, μην το ξεχνάμε αυτό. Το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο παρακαλώ. Θα σας πω με ειλικρίνεια πώς έχει η όλη ιστορία και αυτή η νέα προσέγγιση συνεργασίας με το Άγιο Όρος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε μια συνάντηση πριν από λίγες εβδομάδες με αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους και νομίζω και η συμπαράσταση που έχουμε δείξει προς το Άγιο Όρος και στο παρελθόν είναι γνωστή και οι Αγιορείτες πραγματικά αυτό το εκτιμούν.

Μέσα σ’ αυτή την κουβέντα διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, τα οποία αφορούν το Άγιο Όρος, αιτήματα, σκέψεις, ανησυχίες που εκφράστηκαν, τα οποία υπερβαίνουν το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα για το Άγιο Όρος. Είναι θέματα τα οποία έχουν σχέση και με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Οικονομικών, πάρα πολλά άλλα Υπουργεία.

Και γι΄ αυτό, για να δείξουμε ότι πραγματικά θέλουμε να έχουμε αποτελεσματική συνεργασία και λύσεις, είπε ο Πρωθυπουργός «γιατί να μην κάνουμε ένα όργανο από κοινού με το Άγιο Όρος, όπου εδώ θα συντονίζουμε τις απαραίτητες δράσεις που χρειάζονται για να βρούμε λύσεις και να καταλήξουμε σε καλές αποτελεσματικές λύσεις για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν στο Άγιο Όρος».

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Υπουργού Επικρατείας του κ. Παμπούκη ο οποίος συντονίζει αυτή την προσπάθεια, όπως συντονίζει και πολλές άλλες προσπάθειες σε άλλα θέματα που αφορούν περισσότερα Υπουργεία.

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Άρα να είναι ο ρόλος του.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και με αυτή την Επιτροπή εμείς θέλουμε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο όλα αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει και που μπορεί και να προκύψουν στο μέλλον.

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, φυσικά αντιλαμβάνεστε γιατί πήγε όλων μας το μυαλό στο Βατοπαίδι, αλλά.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το αντιλαμβάνομαι, αλλά παρακαλώ για άλλη μια φορά μην συνδέουμε το Άγιο Όρος μόνο με την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να απεξαρτηθεί το ένα από το άλλο, σωστό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Γιατί αδικούμε και το Άγιο Όρος.

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό, ούτε συζήτηση. Αλλά επειδή όλες οι μονές έχουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα ή μικρότερα και εκτός Ελλάδος και εντός Ελλάδος και πολλές φορές σκέφτονται για αξιοποίηση για ανταλλαγές και λοιπά, τώρα όλα αυτά φαντάζομαι και πείτε μου εσείς αν είναι έτσι, θα περνάνε μέσα από την Επιτροπή αυτή, δε θα αναζητάει δηλαδή ο κάθε Ηγούμενος στήριξη στο πολιτικό γραφείο τάδε και τα λοιπά.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για εμάς, για την Κυβέρνησή μας, ένα είναι σαφές και ξεκάθαρο και είναι μια αρχή πολύ σημαντική, διαφάνεια για όλα, διαφάνεια σε όλες τις διεργασίες και νομίζω μια τέτοια Επιτροπή και για τη συνεργασία με το Άγιον Όρος μόνο τη διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει.

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα, ωραία, επομένως να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ναι, θα παρακολουθεί και αυτά τα θέματα η Επιτροπή αυτή.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σας είπα η Επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί και θα συντονίζει όλες τις προσπάθειες συνεργασίας με το Άγιο Όρος.

κ. Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σήμερα βλέπουμε, το ξέραμε βέβαια, αλλά σήμερα βλέπουμε στον Τύπο γι΄ αυτή την έκθεση που θα γίνει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 29 Αυγούστου, που θα την εγκαινιάσει ο Πατριάρχης, θα είναι έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τοπία της πόλης. Πολύ ενδιαφέρον, είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η Χάλκη μετά από τόσα χρόνια, έτσι;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, η δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι γνωστή, σεβαστή και τη στηρίζουμε πλήρως και νομίζω και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης το γνωρίζει αυτό και το έχει δει εμπράκτως από τη δική μας την πλευρά. Σε ότι αφορά το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι γνωστό ότι υπάρχουν εδώ από καιρούς δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων.

Πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/13/5515-2010-08-04-20-01-07