Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο ιός του έρπητα κατά του καρκίνου

5 Αυγούστου 2010

Ο ιός του έρπητα κατά του καρκίνου

Ελπίδες για καταπολέμηση του καρκίνου του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού με τη βοήθεια του ιού του έρπητα γεννούν τα πειράματα Βρετανών επιστημόνων. Θα συνεχιστούν ως το τέλος της χρονιάς και θα δοκιμαστούν και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου, όπως του δέρματος.

Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 17 ασθενείς σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου υπό τον δρα Κέβιν Χάριγκντον, χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένο ιό του έρπη για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και να θεραπεύσουν με αρκετή επιτυχία τους ασθενείς.

Η μέθοδος δεν υποκατέστησε την κλασική χημειοθεραπεία, αλλά εφαρμόστηκε επικουρικά.

Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι το 93% των 17 ασθενών δεν εμφάνιζε κανένα ίχνος καρκίνου μετά την αφαίρεση των όγκων, ενώ δύο χρόνια αργότερα μόνο το 18% είχαν υποτροπή. Με μόνη την κλασική χημειοθεραπεία τα ποσοστά μεσοπρόθεσμης υποτροπής ανέρχονται σε 35%-55%.

Ο μεταλλαγμένος ιός του έρπη διεισδύει στα καρκινικά κύτταρα, πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό τους και τα εξοντώνει από μέσα. Επίσης ο ιός προγραμματίστηκε να παράγει μια πρωτεΐνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, χωρίς να πειράζει τα υγιή κύτταρα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=23000956